Klasszikus

Orosz Kulturális Napok Magyarországon – Előfesztivál

2004.10.08. 00:00
Ajánlom
A Hungarofest Kht. és a Feszta Produceri Iroda 2004. október 10-14. között Orosz Kulturális Napok Magyarországon címmel országos programsorozatot szervez, amely a hagyományostól a legprogresszívebb irányzatokig minden műfajban a kortárs orosz művészet legjavát mutatja be az érdeklődőknek.

A budapesti, pécsi és szolnoki helyszíneken zajló események novemberben a Centrális Galériában Lev Melihov és Alekszandr Szabitov ’Oroszország képközelben’ c. fotókiállításával folytatódnak. Hazánk 2004. október 20. - december 11. között hasonló tematikájú összeállítással vendégszerepel Moszkvában a ’Magyar Kulturális Napok Oroszországban’ keretében. A 2005-re tervezett Oroszországi Magyar Kulturális Évadot felvezető előfesztiválok szervesen illeszkednek egy hosszú távú stratégiába, amelynek az a célja, hogy az orosz–magyar kulturális csere az előzetes programsorozatok után is megőrizze lendületét, valamint az országimázs kölcsönös javulása intenzívebb közeledésre bátorítsa a gazdasági élet szereplőit is.

A minőségi szempontok alapján összeállított, széles műfaji skálát felölelő programok (klasszikus zene, jazz, népzene, színház- és táncművészet, film, fotó, irodalom) az orosz kultúra különlegességét, eredetiségét és összetettségét hivatottak érzékeltetni. Az előfesztivál alapjellegét a ’régi’ és az ’új’ egymás mellett élése határozza meg, amelyből létrejön egy új minőség, a mai Oroszország izgalmas, a változásokhoz gyorsan alkalmazkodó arculata. A választékot egyrészt a mélység, az érzékenység és a látványosság, másrészt az elevenség és a humor jellemzi. A produkciók a Kelet és a Nyugat, a tradíció és az innováció találkozásának jegyében fogantak, az előadók közt éppúgy megtalálhatóak a presztízsértékű és a mostanában ismertté váló nevek, mint a mainstream és az alternatív művészet képviselői.

Klasszikus és tradicionális repertoárral lép fel a Musica Viva Kamarazenekar, a Terem Kvartett, a Trió Relikt és a Gyevjatov-Gyevjatova páros. Több együttes a hagyományos szellemi örökséget értelmezi át modern (pl. Lundstrem Jazz Orchestra, Borisz Eifman társulatának dosztojevszkiji mélységű Orosz Hamletje), ill. abszolút kortárs felfogásban (Moszkva Kamarabalett Tavaszi áldozat c. előadása), míg a nyitott mentalitású posztszovjet nemzedék képviselői teljesen új, a fiatalokat is megszólító formanyelven, univerzális témák feldolgozásával reflektálnak a világtrendekre (pl., Jevgenyij Griskovec egyszemélyes színháza, Ljudmila Ulickaja írónő Életművésznők c. kötete). Az Örökmozgó hat estén át hat friss filmmel, élvonalbeli és ígéretes rendezők szemével mutatja be a ma Oroszországát. A Centrális Galéria november elejétől ad otthont Lev Melihov és Alekszandr Szabitov Európát bejárt fotókiállításának, amely a két alkotó látásmódjának párhuzamba állításával hiteles betekintést enged városok, tájak és emberek életébe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.