Klasszikus

Orosz Kulturális Napok Magyarországon – Előfesztivál

2004.10.08. 00:00
Ajánlom
A Hungarofest Kht. és a Feszta Produceri Iroda 2004. október 10-14. között Orosz Kulturális Napok Magyarországon címmel országos programsorozatot szervez, amely a hagyományostól a legprogresszívebb irányzatokig minden műfajban a kortárs orosz művészet legjavát mutatja be az érdeklődőknek.

A budapesti, pécsi és szolnoki helyszíneken zajló események novemberben a Centrális Galériában Lev Melihov és Alekszandr Szabitov ’Oroszország képközelben’ c. fotókiállításával folytatódnak. Hazánk 2004. október 20. - december 11. között hasonló tematikájú összeállítással vendégszerepel Moszkvában a ’Magyar Kulturális Napok Oroszországban’ keretében. A 2005-re tervezett Oroszországi Magyar Kulturális Évadot felvezető előfesztiválok szervesen illeszkednek egy hosszú távú stratégiába, amelynek az a célja, hogy az orosz–magyar kulturális csere az előzetes programsorozatok után is megőrizze lendületét, valamint az országimázs kölcsönös javulása intenzívebb közeledésre bátorítsa a gazdasági élet szereplőit is.

A minőségi szempontok alapján összeállított, széles műfaji skálát felölelő programok (klasszikus zene, jazz, népzene, színház- és táncművészet, film, fotó, irodalom) az orosz kultúra különlegességét, eredetiségét és összetettségét hivatottak érzékeltetni. Az előfesztivál alapjellegét a ’régi’ és az ’új’ egymás mellett élése határozza meg, amelyből létrejön egy új minőség, a mai Oroszország izgalmas, a változásokhoz gyorsan alkalmazkodó arculata. A választékot egyrészt a mélység, az érzékenység és a látványosság, másrészt az elevenség és a humor jellemzi. A produkciók a Kelet és a Nyugat, a tradíció és az innováció találkozásának jegyében fogantak, az előadók közt éppúgy megtalálhatóak a presztízsértékű és a mostanában ismertté váló nevek, mint a mainstream és az alternatív művészet képviselői.

Klasszikus és tradicionális repertoárral lép fel a Musica Viva Kamarazenekar, a Terem Kvartett, a Trió Relikt és a Gyevjatov-Gyevjatova páros. Több együttes a hagyományos szellemi örökséget értelmezi át modern (pl. Lundstrem Jazz Orchestra, Borisz Eifman társulatának dosztojevszkiji mélységű Orosz Hamletje), ill. abszolút kortárs felfogásban (Moszkva Kamarabalett Tavaszi áldozat c. előadása), míg a nyitott mentalitású posztszovjet nemzedék képviselői teljesen új, a fiatalokat is megszólító formanyelven, univerzális témák feldolgozásával reflektálnak a világtrendekre (pl., Jevgenyij Griskovec egyszemélyes színháza, Ljudmila Ulickaja írónő Életművésznők c. kötete). Az Örökmozgó hat estén át hat friss filmmel, élvonalbeli és ígéretes rendezők szemével mutatja be a ma Oroszországát. A Centrális Galéria november elejétől ad otthont Lev Melihov és Alekszandr Szabitov Európát bejárt fotókiállításának, amely a két alkotó látásmódjának párhuzamba állításával hiteles betekintést enged városok, tájak és emberek életébe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.