Klasszikus

Orosz műsor a Nemzeti Filharmonikusokkal

2005.11.08. 00:00
Ajánlom
Egy nagyon fiatal, mindössze huszonhat éves, ám máris szép nemzetközi sikereket maga mögött tudó kazah karmester, Alan Buribayev vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és Énekkart november 10-én, csütörtökön 19:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben.

A kazah karmester 1979-ben született, zenész családban. Hegedűművészi és karmesteri diplomát szerzett a Kazah Állami Konzervatóriumban, dirigensi tanulmányait aztán Bécsben folytatta, Uros Lajovic irányításával. A zágrábi Lovro von Matačic Karmesterverseny megnyerése után számos meghívást kapott különböző európai zenekaroktól. 2001-ben a koppenhágai Malko Karmesterversenyen különdíjjal jutalmazták ígéretes tehetségét, és még ugyanabban az esztendőben első díjat nyert az Antonio Pedrotti Versenyen.

2002-ben a Royal Philharmonic Orchestrát vezényelte Almatiban, a koncert műsorán Elgar Enigma-variációi is szerepeltek. Abban az évben debütált a Drezdai és a Szentpétervári Filharmonikusokkal is - mindkét együttes rögtön visszahívta. A szentpéterváriakkal aztán "terven felül" is találkozott, 2003 októberében ugyanis Jurij Tyemirkanovot kellett beugrással helyettesítenie az együttes tokiói és nagoyai koncertjén, amelyek szólistája Gidon Kremer volt. Londonban részt vett az Allianz Kulturális Alapítvány, a Londoni Filharmonikus Zenekar, a Philharmonia Zenekar és a South Bank Centre által közösen szervezett Nemzetközi Karmester Akadémián, Kurt Masur és Christoph von Dohnányi irányításával. Alan Buribayev az Asztanai Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és a Meiningeni Színház főzeneigazgatója.

A koncert első felében Sosztakovics Dal az erdőkről című héttételes, gyerek- és vegyeskart alkalmazó oratóriuma hangzik el, amelynek szüzséjében a komponista – miután 1948-ban tanári állásából eltávolították, műveit gyakorlatilag feketelistára helyezték és kottáit bezúzták – látszólagos behódolásként a sztálini természetalakítási programnak, újraerdősítési kampánynak állít emlékművet. Az orosz nyelvű előadásban a Nemzeti Énekkar mellett a Magyar Rádió Gyermekkórusa, valamint Rozsos István és Rácz István közreműködik. A hangverseny második részében Csajkovszkij III., D-dúr szimfóniája hangzik el. Az 1876-ban, Szentpétervárott bemutatott mű – a szerző hat szimfóniája közül az egyetlen dúr hangnemű – szokatlanul gyorsan, alig néhány hét alatt készült el, csaknem egy időben Csajkovszkij két máig legnépszerűbb alkotásával, a b-moll zongoraversennyel és a Hattyúk tavával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.