Klasszikus

Orosz műsor a Nemzeti Filharmonikusokkal

2005.11.08. 00:00
Ajánlom
Egy nagyon fiatal, mindössze huszonhat éves, ám máris szép nemzetközi sikereket maga mögött tudó kazah karmester, Alan Buribayev vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és Énekkart november 10-én, csütörtökön 19:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben.

A kazah karmester 1979-ben született, zenész családban. Hegedűművészi és karmesteri diplomát szerzett a Kazah Állami Konzervatóriumban, dirigensi tanulmányait aztán Bécsben folytatta, Uros Lajovic irányításával. A zágrábi Lovro von Matačic Karmesterverseny megnyerése után számos meghívást kapott különböző európai zenekaroktól. 2001-ben a koppenhágai Malko Karmesterversenyen különdíjjal jutalmazták ígéretes tehetségét, és még ugyanabban az esztendőben első díjat nyert az Antonio Pedrotti Versenyen.

2002-ben a Royal Philharmonic Orchestrát vezényelte Almatiban, a koncert műsorán Elgar Enigma-variációi is szerepeltek. Abban az évben debütált a Drezdai és a Szentpétervári Filharmonikusokkal is - mindkét együttes rögtön visszahívta. A szentpéterváriakkal aztán "terven felül" is találkozott, 2003 októberében ugyanis Jurij Tyemirkanovot kellett beugrással helyettesítenie az együttes tokiói és nagoyai koncertjén, amelyek szólistája Gidon Kremer volt. Londonban részt vett az Allianz Kulturális Alapítvány, a Londoni Filharmonikus Zenekar, a Philharmonia Zenekar és a South Bank Centre által közösen szervezett Nemzetközi Karmester Akadémián, Kurt Masur és Christoph von Dohnányi irányításával. Alan Buribayev az Asztanai Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és a Meiningeni Színház főzeneigazgatója.

A koncert első felében Sosztakovics Dal az erdőkről című héttételes, gyerek- és vegyeskart alkalmazó oratóriuma hangzik el, amelynek szüzséjében a komponista – miután 1948-ban tanári állásából eltávolították, műveit gyakorlatilag feketelistára helyezték és kottáit bezúzták – látszólagos behódolásként a sztálini természetalakítási programnak, újraerdősítési kampánynak állít emlékművet. Az orosz nyelvű előadásban a Nemzeti Énekkar mellett a Magyar Rádió Gyermekkórusa, valamint Rozsos István és Rácz István közreműködik. A hangverseny második részében Csajkovszkij III., D-dúr szimfóniája hangzik el. Az 1876-ban, Szentpétervárott bemutatott mű – a szerző hat szimfóniája közül az egyetlen dúr hangnemű – szokatlanul gyorsan, alig néhány hét alatt készült el, csaknem egy időben Csajkovszkij két máig legnépszerűbb alkotásával, a b-moll zongoraversennyel és a Hattyúk tavával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.