Klasszikus

Orosz műsor a Nemzeti Filharmonikusokkal

2005.11.08. 00:00
Ajánlom
Egy nagyon fiatal, mindössze huszonhat éves, ám máris szép nemzetközi sikereket maga mögött tudó kazah karmester, Alan Buribayev vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és Énekkart november 10-én, csütörtökön 19:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben.

A kazah karmester 1979-ben született, zenész családban. Hegedűművészi és karmesteri diplomát szerzett a Kazah Állami Konzervatóriumban, dirigensi tanulmányait aztán Bécsben folytatta, Uros Lajovic irányításával. A zágrábi Lovro von Matačic Karmesterverseny megnyerése után számos meghívást kapott különböző európai zenekaroktól. 2001-ben a koppenhágai Malko Karmesterversenyen különdíjjal jutalmazták ígéretes tehetségét, és még ugyanabban az esztendőben első díjat nyert az Antonio Pedrotti Versenyen.

2002-ben a Royal Philharmonic Orchestrát vezényelte Almatiban, a koncert műsorán Elgar Enigma-variációi is szerepeltek. Abban az évben debütált a Drezdai és a Szentpétervári Filharmonikusokkal is - mindkét együttes rögtön visszahívta. A szentpéterváriakkal aztán "terven felül" is találkozott, 2003 októberében ugyanis Jurij Tyemirkanovot kellett beugrással helyettesítenie az együttes tokiói és nagoyai koncertjén, amelyek szólistája Gidon Kremer volt. Londonban részt vett az Allianz Kulturális Alapítvány, a Londoni Filharmonikus Zenekar, a Philharmonia Zenekar és a South Bank Centre által közösen szervezett Nemzetközi Karmester Akadémián, Kurt Masur és Christoph von Dohnányi irányításával. Alan Buribayev az Asztanai Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és a Meiningeni Színház főzeneigazgatója.

A koncert első felében Sosztakovics Dal az erdőkről című héttételes, gyerek- és vegyeskart alkalmazó oratóriuma hangzik el, amelynek szüzséjében a komponista – miután 1948-ban tanári állásából eltávolították, műveit gyakorlatilag feketelistára helyezték és kottáit bezúzták – látszólagos behódolásként a sztálini természetalakítási programnak, újraerdősítési kampánynak állít emlékművet. Az orosz nyelvű előadásban a Nemzeti Énekkar mellett a Magyar Rádió Gyermekkórusa, valamint Rozsos István és Rácz István közreműködik. A hangverseny második részében Csajkovszkij III., D-dúr szimfóniája hangzik el. Az 1876-ban, Szentpétervárott bemutatott mű – a szerző hat szimfóniája közül az egyetlen dúr hangnemű – szokatlanul gyorsan, alig néhány hét alatt készült el, csaknem egy időben Csajkovszkij két máig legnépszerűbb alkotásával, a b-moll zongoraversennyel és a Hattyúk tavával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Tánc

Az arcukkal is táncolnak

Anton Lachky szlovák koregoráfus paradigmát váltott a Közép-Európa Táncszínházzal közös munkafolyamatban. Bebizonyította, hogy a táncos test nem ér véget a végtagok és a törzs mozgásánál. Arcot, hangot, konkrét gesztusokat adott nekik.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hegedű

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

Brahms jóbarátja és műveinek tolmácsolója, Európa egyik legrangosabb hegedűművésze volt a 19. században Joachim József. Az idős mester Vecsey Ferencnek gyűjtött össze hat szabályt.
Klasszikus gyereknap

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvorák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.