Klasszikus

Orosz muzsikus nyerte a Chopin Zongoraversenyt

2010.10.22. 11:15
Ajánlom
A 25 éves Julianna Avgyejeva nyerte a varsói Chopin Nemzetközi Zongoraversenyt, fináléba jutott tíz aspiráns között meglepő módon egyetlen ázsiai vagy amerikai zongorista sem szerepelt.

A 16. alkalommal megrendezett, három hétig tartó versenyen 20 ország 81 művésze vett részt. A 13 tagú nemzetközi zsűrinek olyan kiválóságok voltak a tagjai, mint Martha Argerich, Philippe Entremont, Piort Paleczny vagy Kevin Kenner zongoraművészek. Argerich, aki 45 évvel ezelőtt, 1965-ben nőként először (17 évesen) nyert a Chopin-versenyen.

A második helyen két versenyző végzett: a litván Lukas Geniusas és az osztrák Ingolf Wunder, harmadik az ugyancsak orosz Danyil Trifonov lett. Elismerték még az orosz Nyikolaj Kozsanyovnak és Moroszlav Kulcsevnek, a francia Hélene Tysmannak, valamint a lengyen Pawel Wakarecynek a maratoni hosszúságú versenyben nyújtott teljesítményét. Különdíjakat is kiosztottak: a legjobb polonéz előadónak Lukas Geniusast, a legjobb mazurka előadónak Danyil Trifonovot tartotta a zsűri.

A Chopin-szonáták legjobb megszólaltatója is Julianna Avgyejeva lett, aki az arany medál mellett 30 ezer dollárt is hazavihet. A fantáziák leghitelesebb tolmácsolójának Ingolf Wunder bizonyult. A Chopin-versenyt ötévente rendezik meg Varsóban, amelyet idén a zeneszerző-zongoraművész születésének 200. évfordulója különösen fontossá tett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!