Klasszikus

Orosz muzsikus nyerte a Chopin Zongoraversenyt

2010.10.22. 11:15
Ajánlom
A 25 éves Julianna Avgyejeva nyerte a varsói Chopin Nemzetközi Zongoraversenyt, fináléba jutott tíz aspiráns között meglepő módon egyetlen ázsiai vagy amerikai zongorista sem szerepelt.

A 16. alkalommal megrendezett, három hétig tartó versenyen 20 ország 81 művésze vett részt. A 13 tagú nemzetközi zsűrinek olyan kiválóságok voltak a tagjai, mint Martha Argerich, Philippe Entremont, Piort Paleczny vagy Kevin Kenner zongoraművészek. Argerich, aki 45 évvel ezelőtt, 1965-ben nőként először (17 évesen) nyert a Chopin-versenyen.

A második helyen két versenyző végzett: a litván Lukas Geniusas és az osztrák Ingolf Wunder, harmadik az ugyancsak orosz Danyil Trifonov lett. Elismerték még az orosz Nyikolaj Kozsanyovnak és Moroszlav Kulcsevnek, a francia Hélene Tysmannak, valamint a lengyen Pawel Wakarecynek a maratoni hosszúságú versenyben nyújtott teljesítményét. Különdíjakat is kiosztottak: a legjobb polonéz előadónak Lukas Geniusast, a legjobb mazurka előadónak Danyil Trifonovot tartotta a zsűri.

A Chopin-szonáták legjobb megszólaltatója is Julianna Avgyejeva lett, aki az arany medál mellett 30 ezer dollárt is hazavihet. A fantáziák leghitelesebb tolmácsolójának Ingolf Wunder bizonyult. A Chopin-versenyt ötévente rendezik meg Varsóban, amelyet idén a zeneszerző-zongoraművész születésének 200. évfordulója különösen fontossá tett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.