Klasszikus

Orosz szimfónia, amerikai kamarazene

2002.10.04. 00:00
Ajánlom
Ma este, a Magyar Állami Operaházban a világszerte ünnepelt orosz karmester, Valerij Gergiev vezényli Csajkovszkij és Sosztakovics műveit, a szentpétervári Mariinsky Színház és a Kirov Opera zenekarának élén. Szombaton és hétfőn két, ugyancsak világhírű amerikai kamaraegyüttes, a Kronos Quartet és a Juilliard Vonósnégyes koncertezik a Zeneakadémián.

Valerij Gergiev az orosz zene "új generációjának” egyik meghatározó személyisége, aki szakmai körökben már a nyolcvanas években elismerést szerzett, a nyugati média azonban csak a kommunizmus bukása után avatta sztárrá.

Huszonhárom évesen megnyerte a berlini Herbert von Karajan karmesterversenyt, a nyolcvanas évek első felében az Örmény Állami Zenekarnál dolgozott, majd 1988-ban a szentpétervári (akkor még leningrádi) Kirov Opera zeneigazgatójává nevezték ki. 1996 óta a Mariinsky Színház és a Kirov Opera főigazgatója. Első nemzetközi sikerét a schleswig-holsteni zenei fesztiválon aratta, 1989-ben. Ezt követte a Rotterdami Filharmonikusok, majd a Bajor Állami Opera meghívása, s röviddel később a tengerentúli bemutatkozás San Franciscóban.

Az elmúlt öt évben az összes fontos amerikai dalszínházba meghívást kapott, s 1997 óta a New York-i Metropolitan állandó vendégkarmestere. A rendkívül ambiciózus, nagy munkabírású Gergiev emellett "saját” fesztiválokat is alapított, Mikkeliben (Finnország), Eilatban (Izrael) és otthon, Szentpétervárott (A fehér éjszakák csillagai). Mai operaházi koncertjének műsorán – szentpétervári zenekara közreműködésével – Csajkovszkij Vonósszerenádja és Sosztakovics VII. szimfóniája szerepel.

Az idén harmincadik születésnapját ünneplő Kronos Quartet (David Harrington – I. hegedű, John Sherba – II. hegedű, Hank Dutt – brácsa, Jennifer Culp – cselló) az elmúlt évtizedekben radikálisan megújította a vonósnégyes-irodalmat. Koncertjeiken középkori dallamok feldolgozásai, Európán kívüli tradicionális zenék és a legmodernebb kísérleti irányzatok éppúgy helyet kapnak, mint a hagyományos kvartettrepertoár remekművei. "Egyik fő törekvésünk, hogy ne öregedjünk bele a muzsikába. Az új darabok folyton friss élményeket keltenek bennünk, s minél idősebbek leszünk, zeneileg annál fiatalabbak akarunk lenni” – vallja David Harrington, a közel ötszáz kompozíciót műsoron tartó Kronos vezetője. Budapesti koncertjükön, szombat este, a Zeneakadémián kizárólag kortárs zenét játszanak.

A Kronosnál sokkal konzervatívabb, de ugyanolyan elismert a több mint ötven éve alapított Juilliard Vonósnégyes, amelynek jelenlegi felállásában Joel Smirnoff és Ronald Copes hegedül, Samuel Rhodes brácsázik és Joel Krosnick csellózik. Valamennyien a patinás New York-i Juilliard School tanárai, és kvartettjük is a világszerte elismert művészképző iskola nevét viseli. A Juilliard kvartett fél évszázados működése során több mint száz lemezfelvételt készített a Sony Classical megrendelésére, s az ő nevükhöz fűződik többek között Bartók Béla összes vonósnégyesének tengerentúli bemutatója. Hétfő este, a Zeneakadémián Mozart, Gunther Schuller és Beethoven kompozícióit szólaltatják meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Színház

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.