Klasszikus

Orosz zene orosz kézből

2012.05.19. 11:02
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar soron következő koncertjén Csajkovszkij, Sosztakovics és Schnittke műveit tűzte műsorra a neves orosz karmester Dmitrij Kitajenko vezényletével.

Kitajenko Leningrádban, Moszkvában, majd Bécsben Hans Swarowskynál végezte tanulmányait. Nemzetközi karrierje az 1969-es Herbert von Karajan Karmesterverseny megnyerésével indult. Huszonkilenc évesen már a Moszkvai Operaház vezető karmestere, miközben fontos operaprodukciókat irányít Bécs, München és Brüsszel dalszínházaiban. 1976-tól 14 éven át a Moszkvai Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, zenekarával nagy sikerrel turnézik Európában, az USA-ban és Japánban, meghívást kap a Salzburgi Ünnepi Játékokra. Dmitrij Kitajenko rendszeres vendég a vezető európai, japán és észak-amerikai szimfonikus zenekaroknál. Lemezre vette többek között Szkrjabin, Rimszkij-Korszakov, Prokofjev és Sosztakovics összes szimfóniáját. Jelenleg a kölni Gürzenich Zenekarral Csajkovszkij összes szimfóniáját játssza lemezre.

Az est szólista a litván származású Julian Rachlin lesz. A jelenleg Ausztriában élő hegedűművész 14 évesen megnyerte az Eurovízió "Az év fiatal művésze" díját, rögtön utána - a zenekar történetének legfiatalabb szólistájaként - már a Riccardo Muti vezényelte Bécsi Filharmonikusokkal lépett fel. Generációja egyik legkarizmatikusabb és legizgalmasabb művésze, rendszeres vendég a nagy zenekaroknál és fesztiválokon. 2000 óta brácsistaként is koncertezik. Mazellel és a Pittsburghi Zenekarral Sibelius, Mehtával és az Izraeli Filharmonikusokkal Saint-Saëns és Wieniawski, Fedoszejevvel és a Moszkvai Rádiózenekarral Prokofjev és Csajkovszkij hegedűversenyeit játszotta lemezre. 1999 óta a Bécsi Zeneakadémia tanára. Egy 1741-ben készült, "ex Carrodus" nevű Guarneri hegedűn játszik. 2010 óta az Unicef litván jószolgálati nagykövetének választották. A május 24-i koncerten Sosztakovics: II. hegedűversenye lesz hallható a litván hegedűstől. A koncert további műsorszámai között Alfred Schnittke orosz-német származású zeneszerző (Nem) Szentivánéji álom című Mozart emlékét fanyar humorral és iróniával megidéző műve és Csajkovszkij Manfréd-szimfóniája szerepel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.