Klasszikus

Orosz zene orosz kézből

2012.05.19. 11:02
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar soron következő koncertjén Csajkovszkij, Sosztakovics és Schnittke műveit tűzte műsorra a neves orosz karmester Dmitrij Kitajenko vezényletével.

Kitajenko Leningrádban, Moszkvában, majd Bécsben Hans Swarowskynál végezte tanulmányait. Nemzetközi karrierje az 1969-es Herbert von Karajan Karmesterverseny megnyerésével indult. Huszonkilenc évesen már a Moszkvai Operaház vezető karmestere, miközben fontos operaprodukciókat irányít Bécs, München és Brüsszel dalszínházaiban. 1976-tól 14 éven át a Moszkvai Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, zenekarával nagy sikerrel turnézik Európában, az USA-ban és Japánban, meghívást kap a Salzburgi Ünnepi Játékokra. Dmitrij Kitajenko rendszeres vendég a vezető európai, japán és észak-amerikai szimfonikus zenekaroknál. Lemezre vette többek között Szkrjabin, Rimszkij-Korszakov, Prokofjev és Sosztakovics összes szimfóniáját. Jelenleg a kölni Gürzenich Zenekarral Csajkovszkij összes szimfóniáját játssza lemezre.

Az est szólista a litván származású Julian Rachlin lesz. A jelenleg Ausztriában élő hegedűművész 14 évesen megnyerte az Eurovízió "Az év fiatal művésze" díját, rögtön utána - a zenekar történetének legfiatalabb szólistájaként - már a Riccardo Muti vezényelte Bécsi Filharmonikusokkal lépett fel. Generációja egyik legkarizmatikusabb és legizgalmasabb művésze, rendszeres vendég a nagy zenekaroknál és fesztiválokon. 2000 óta brácsistaként is koncertezik. Mazellel és a Pittsburghi Zenekarral Sibelius, Mehtával és az Izraeli Filharmonikusokkal Saint-Saëns és Wieniawski, Fedoszejevvel és a Moszkvai Rádiózenekarral Prokofjev és Csajkovszkij hegedűversenyeit játszotta lemezre. 1999 óta a Bécsi Zeneakadémia tanára. Egy 1741-ben készült, "ex Carrodus" nevű Guarneri hegedűn játszik. 2010 óta az Unicef litván jószolgálati nagykövetének választották. A május 24-i koncerten Sosztakovics: II. hegedűversenye lesz hallható a litván hegedűstől. A koncert további műsorszámai között Alfred Schnittke orosz-német származású zeneszerző (Nem) Szentivánéji álom című Mozart emlékét fanyar humorral és iróniával megidéző műve és Csajkovszkij Manfréd-szimfóniája szerepel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.