Klasszikus

Országhatárokon átívelő kamarazene a New Millennium Fesztiválon

2022.07.19. 14:50
Ajánlom
Ősbemutatók és nemzetközi együttműködések várják a közönséget a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon, amelyet negyedik alkalommal rendeznek meg augusztus 25. és 30. között Budapesten.

A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított programsorozat a kamarazenét és annak leghitelesebb bemutatását, valamint a tehetségek felkarolását helyezi középpontba, az ismert kamarazenei repertoár mellett külön figyelmet fordítva a kortárs szerzőkre és a nemzetközi művésztalálkozásokra.

A fesztivál nyitóestjén, augusztus 26-án, pénteken este unikális nemzetközi együttműködés valósul meg a Magyar Zene Házában, ahol a fesztiválalapító kezdeményezésére az elmúlt évben frissen megalakult V4 Vonósnégyes – Miranda Liu I. hegedű, Daniel Rumler II. hegedű, Tomas Krejbich brácsa és Bartosz Koziak cselló – ad koncertet.

A kvartett Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország figyelemre méltó művészei és zeneszerzői közötti együttműködésre összpontosít,

a múlt és a jelen zenéjét a régió és egész Európa neves fesztiváljain bemutatva. A kvartett célja, hogy a V4-országok kulturális életét gazdagítsa, zenészeit és zeneszerzőit bemutassa. A nyitókoncerten Antonín Dvořák utolsó vonósnégyese mellett négy ősbemutató is hallható lesz, Jirí Kabát (Csehország), Kuba Krzewinski (Lengyelország), Iris Szeghy (Szlovákia) és Vajda Gergely (Magyarország) a vonósnégyesnek dedikált műveit tűzik műsorra.

NewMillennium-145310.jpg

A 2021-es fesztivál zárókoncertje (Fotó/Forrás: Suha Péter / New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál)

Az augusztus 27-i, szombat délutáni koncerten Johannes Brahms halálának 125. évfordulójára tisztelettel ad szólókoncertet Josu de Solaun spanyol-amerikai zongoraművész a Régi Zeneakadémián. Ugyanezen a helyszínen este a romantika korszakából válogatja műsorát az öt fellépő művész: Miranda Liu (hegedű), Győri Noémi (fuvola), Korcsolán Orsolya (hegedű), Sugár Gergely (kürt) és Georgy Tchaidze (zongora). Elhangzik egy-egy mű Brahms és Dvořák, valamint Amy Beach, Clara Schumann és Alekszandr Szkrjabin életművéből.

A vasárnap délutáni koncerten Eötvös Péter zeneszerző művei hangzanak el a Festetics Palota Tükörtermében. Este ezen a helyszínen hallható lesz Dohnányi Ernő ritkán játszott Desz-dúr vonósnégyese, amely

a kamarazenei repertoár egyik gyöngyszeme, ám hosszúsága és nehézsége miatt ma már ritkán hallható a koncerttermekben.

A műsor további programjában szerepel Bedřich Smetana Moldva szóló hárfára, Mikhail Mchedelov Variációk egy Paganini témára című műve és Ludwig van Beethoven D-dúr szerenádja.

Augusztus 29-én, hétfőn délután a Régi Zeneakadémián Georgy Tchaidze zongoraművész lép fel, aki Franz Schubert f-moll Impromptujét és Beethoven „Hammerklavier” szonátáját szólaltatja meg. Az orosz származású és több mint 10 éve Berlinben élő zongoraművész debütálása óta visszatérő vendége a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválnak.

A fesztivál záróeseményén, hétfőn este a Régi Zeneakadémián Dohnányi c-moll zongoraötöse hangzik el, valamint César Franck A-dúr szonátája és Beethoven B-dúr triója is szerepel a műsoron. Fellép többek között a V4 Vonósnégyes, Miranda Liu hegedűművész, Bartosz Koziak gordonkaművész, Pálfi Csaba klarinétművész és Josu de Solaun zongoraművész.

A délutáni koncertek 17 órakor, az esti koncertek 19 órakor kezdődnek.

New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál
augusztus 25-30.

Részletes program és jegyvásárlási lehetőség a fesztivál honlapján érhető el.

Fejléckép: Miranda Liu (fotó/forrás: Karl Petzke Studio / mirandaliu.com)

Kamarafesztivált alapított Miranda Liu

Kapcsolódó

Kamarafesztivált alapított Miranda Liu

A New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzust első alkalommal augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten, három helyszínen.

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Elmerülés az álhírek világában – A Velencei Biennálén díjazott társulat érkezik a Trafóba

A spanyol Agrupación Señor Serrano társulat, amely 2015-ben elnyerte a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját, szeptember 29-én másodszor szerepel a Trafóban, ezúttal A hegy című produkcióval. Az előadásban egy műfajokon átívelő kísérlet részévé válik a néző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A legismertebb élő ukrán komponista – Valentin Szilvesztrov 85 éves

Egy évvel ezelőtt még elsősorban a zeneélet új művei iránt fokozottan érdeklődő közönség ismerhette Valentin Szilvesztrov nevét, ám az orosz invázió kezdete óta a szerző műveit Európa-szerte játsszák az ukrán nép iránti szolidaritás jegyében.
Klasszikus ajánló

Kossuth-díjas művészek tisztelegnek a Zeneakadémián Cziffra György emléke előtt

A jazz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremti meg négy Kossuth-díjas művészünk Cziffra Györgyre emlékezve, a világhírű zongoraművész születésének 101. évfordulóján. Lakatos Mónika, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs estje november 5-én, 19.30-tól várja az érdeklődőket a Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Hiány két hang között – Nádas Péter és Haydn a BMC-ben

Az író nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett Nádas Péter Budapestje programsorozat egyik különleges összművészeti eseménye lesz a BMC-ben rendezett koncert.
Klasszikus ajánló

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.