Klasszikus

Országhatárokon átívelő kamarazene a New Millennium Fesztiválon

2022.07.19. 14:50
Ajánlom
Ősbemutatók és nemzetközi együttműködések várják a közönséget a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon, amelyet negyedik alkalommal rendeznek meg augusztus 25. és 30. között Budapesten.

A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított programsorozat a kamarazenét és annak leghitelesebb bemutatását, valamint a tehetségek felkarolását helyezi középpontba, az ismert kamarazenei repertoár mellett külön figyelmet fordítva a kortárs szerzőkre és a nemzetközi művésztalálkozásokra.

A fesztivál nyitóestjén, augusztus 26-án, pénteken este unikális nemzetközi együttműködés valósul meg a Magyar Zene Házában, ahol a fesztiválalapító kezdeményezésére az elmúlt évben frissen megalakult V4 Vonósnégyes – Miranda Liu I. hegedű, Daniel Rumler II. hegedű, Tomas Krejbich brácsa és Bartosz Koziak cselló – ad koncertet.

A kvartett Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország figyelemre méltó művészei és zeneszerzői közötti együttműködésre összpontosít,

a múlt és a jelen zenéjét a régió és egész Európa neves fesztiváljain bemutatva. A kvartett célja, hogy a V4-országok kulturális életét gazdagítsa, zenészeit és zeneszerzőit bemutassa. A nyitókoncerten Antonín Dvořák utolsó vonósnégyese mellett négy ősbemutató is hallható lesz, Jirí Kabát (Csehország), Kuba Krzewinski (Lengyelország), Iris Szeghy (Szlovákia) és Vajda Gergely (Magyarország) a vonósnégyesnek dedikált műveit tűzik műsorra.

NewMillennium-145310.jpg

A 2021-es fesztivál zárókoncertje (Fotó/Forrás: Suha Péter / New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál)

Az augusztus 27-i, szombat délutáni koncerten Johannes Brahms halálának 125. évfordulójára tisztelettel ad szólókoncertet Josu de Solaun spanyol-amerikai zongoraművész a Régi Zeneakadémián. Ugyanezen a helyszínen este a romantika korszakából válogatja műsorát az öt fellépő művész: Miranda Liu (hegedű), Győri Noémi (fuvola), Korcsolán Orsolya (hegedű), Sugár Gergely (kürt) és Georgy Tchaidze (zongora). Elhangzik egy-egy mű Brahms és Dvořák, valamint Amy Beach, Clara Schumann és Alekszandr Szkrjabin életművéből.

A vasárnap délutáni koncerten Eötvös Péter zeneszerző művei hangzanak el a Festetics Palota Tükörtermében. Este ezen a helyszínen hallható lesz Dohnányi Ernő ritkán játszott Desz-dúr vonósnégyese, amely

a kamarazenei repertoár egyik gyöngyszeme, ám hosszúsága és nehézsége miatt ma már ritkán hallható a koncerttermekben.

A műsor további programjában szerepel Bedřich Smetana Moldva szóló hárfára, Mikhail Mchedelov Variációk egy Paganini témára című műve és Ludwig van Beethoven D-dúr szerenádja.

Augusztus 29-én, hétfőn délután a Régi Zeneakadémián Georgy Tchaidze zongoraművész lép fel, aki Franz Schubert f-moll Impromptujét és Beethoven „Hammerklavier” szonátáját szólaltatja meg. Az orosz származású és több mint 10 éve Berlinben élő zongoraművész debütálása óta visszatérő vendége a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválnak.

A fesztivál záróeseményén, hétfőn este a Régi Zeneakadémián Dohnányi c-moll zongoraötöse hangzik el, valamint César Franck A-dúr szonátája és Beethoven B-dúr triója is szerepel a műsoron. Fellép többek között a V4 Vonósnégyes, Miranda Liu hegedűművész, Bartosz Koziak gordonkaművész, Pálfi Csaba klarinétművész és Josu de Solaun zongoraművész.

A délutáni koncertek 17 órakor, az esti koncertek 19 órakor kezdődnek.

New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál
augusztus 25-30.

Részletes program és jegyvásárlási lehetőség a fesztivál honlapján érhető el.

Fejléckép: Miranda Liu (fotó/forrás: Karl Petzke Studio / mirandaliu.com)

Kamarafesztivált alapított Miranda Liu

Kapcsolódó

Kamarafesztivált alapított Miranda Liu

A New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és Mesterkurzust első alkalommal augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten, három helyszínen.

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus hír

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Klasszikus ajánló

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Klasszikus ajánló

Budapesten és Pozsonyban koncertezik a V4 Vonósnégyes

A kvartett március 7-én Budapesten a Benczúr Ház Rendezvényközpontban muzsikálnak, március 8-án pedig első alkalommal lépnek fel Pozsonyban, a Prímási palotában, ahol egykor Dohnányi Ernő is játszott.