Klasszikus

Országjáró turnén az Anima Musicae

2023.05.09. 15:10
Ajánlom
A fiatal kamarazenekar a Filharmónia Magyarország szervezésében ad több koncertet vidéki városokban. Amíg az együttes délelőtti előadásai, ifjúsági koncertjei az iskolásoknak jelentenek klasszikus zenei ismeretterjesztést, addig a nagyobb koncerttermekben adott bérletes hangversenyeik minden korosztály számára lelki feltöltődést nyújtanak.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Az Anima Musicae megalakulása óta missziójának tekinti az ifjúság klasszikus zenei nevelését, évről évre járják az országot önállóan, valamint a Filharmónia Magyarország szervezésében. Ifjúsági koncertjeik nagy része olyan településeken zajlik, ahol kevesebb klasszikus zenei esemény érhető el, így hiánypótló az iskolások számára. 2023-ban eddig tizenhat ifjúsági koncerten közel 3000 gyermek hallhatott minőségi élő klasszikus zenét az Anima Musicae tolmácsolásában Somogy megyében, Baranya megyében, valamint Budapesten.

Ahogyan G. Horváth László, az Anima Musicae művészeti vezetője és az ifjúsági koncertek moderátora fogalmaz:

„Mai világunkban rendkívül sok impulzus éri az ifjúságot, és az olyan lélekemelő nevelés, ami a komolyzenével együtt jár, nem elsősorban azért fontos, hogy legyen olyan nemzedék, aki a klasszikus zenei értékekre nyitott, és koncertre járó közönség lesz belőle, hanem elsősorban azért, mert a gyermeki lélek fejlődéséhez rögtön hozzátesz. Abban a pillanatban, amikor mi kiállunk 12-16 fős vonósegyüttesünkkel, és klasszikus zenét adunk a gyerekeknek, olyan lelki többlettel találkoznak, amire nincs más platform. Egészen kivételes fontosságú ez mai világunkban, ahol az elmélyülést, elcsendesülést és a jóra való törekvést minden egyes percben keresni kell.

A klasszikus zene önmagában olyan szférákat tud megnyitni a gyerekek lelkében, amitől kiegyensúlyozottabbak lesznek, és nemcsak lelkileg, de fizikálisan is jobb állapotban lesznek tőle.

Ezért nagyon fontos, hogy minél korábban és minél többet halljanak klasszikus zenét, és az is, hogy házhoz vigyük a gyerekekhez, hogy az ő megszokott közegükben is hallják, hogy micsoda fantasztikus dolgok vannak a klasszikus zenében.”

Deva_PinterBalazs_AnimaMusicae-152116.jpg

Ifjúsági koncert Déván (Fotó/Forrás: Anima Musicae Kamarazenekar)

Ebben az évadban a zenekar a Filharmónia bérletes koncertjein is fellép Balázs János Kossuth-díjas zongoraművésszel. Grieg, Liszt és Csajkovszkij műveiből álló műsorukat eddig Sopronban, Veszprémben, Székesfehérváron és Kecskeméten adták elő kitörő sikerrel.

A turné kapcsán Balázs János zongoraművész így nyilatkozott:

„Liszt Magyar fantáziája az egyik kedvenc versenyművem, és azt hiszem, hogy ezt játszottam eddig életemben a legtöbbször: biztosan túl vagyok a századik előadáson, úgyhogy van tapasztalatom és rutinom benne. Játszottam ezt már sokszor nagyzenekarral, az eredeti verzióban és egy párszor kamarazenekarral, Ott Rezső átiratában. Gyönyörű emlékeim vannak a kamarazenekari változatról: nagy örömmel játszottam egyrészt Olaszországban az Anima Musicae Kamarazenekarral és már a vidéki nagyobb városokban is turnénk alkalmával. Különlegesség, amikor az ember kamarazenekarral játszik – főleg egy olyan versenyművet, ami nagyzenekarra íródott –, hogy sokkal intimebb és egyénibb látásmódba tudja helyezni a művet.

Az Anima Musicae Kamarazenekarnak, azt gondolom, egyébként is erénye annak a bravúros megoldása, hogyan lehet minőségi produkciót és egyben teljesen egyedi és szuverén erőt belevinni ezekbe a darabokba.

Mivel jómagam ezt a versenyművet elég egyedien játszom, mindig nehéz feladat elé állítom a zenekarokat; azt is ki kell emelnem, hogy az Anima Musicae Kamarazenekar elképesztően odafigyelt rám, és ebben a zenében együtt tudtunk igazán magyarként kiteljesedni, mert ezek a melódiák egyesítenek minket. A mű zenéje egyértelműen a miénk, és szívünkből tudjuk játszani, úgyhogy nemcsak nevében viseli a kamarazenekar a »zene lelkét«, hanem ezt a koncerteken is számos alkalommal élvezhettem.”

Cziffra100_MattiaGaido_MAGPhotos-152436.jpg

Az Anima Musicae Kamarazenekar a Cziffra Fesztiválon, Balázs Jánossal (Fotó/Forrás: Mattia Gaido / MAG Photos)

A sorozat következő koncertjére május 19-én kerül sor a nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Házban, a turné zárásaként pedig június 6-án a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában lépnek fel a művészek.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Az Anima Musicae Kamarazenekar Sopronban (forrás: Anima Musicae Kamarazenekar)

Anima Musicae

A "zene lelkéről" elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. 2018–2020 között a Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím birtokosa, 2021 óta kiemelt előadóművészeti besorolású zenekar.

Megalakulása óta az ország meghatározó koncerttermeinek és fesztiváljainak visszatérő vendége. Európában fellépett többek között a bécsi Musikverein Aranytermében, a lipcsei Gewandhausban, a berlini Philharmonie-ban, a zaragozai Auditoriumban, a szardíniai Teatro Verdiben, a belgrádi Colaracban. Meghívásai során fellépett Európa-szerte és Afrikában. 

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. "Summa Cum Laude" Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima-díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló Mozart-lemezét. Az elmúlt hét évben további 8 hanglemeze jelent meg a zenekarnak, többségük a Hungaroton kiadónál, valamint egy Olaszországban és kettő az USA-ban. A magyar kortárs zeneművészet kiemelkedő támogatójaként és szereplőjeként az Anima Musicae Kamarazenekart 2021-ben Artisjus-díjjal jutalmazták. 

A zenekar missziójának tekinti a magyar ifjúság klasszikus zenei nevelését és a mai magyar zeneművek előadását.

A zenekar honlapja.

Legolvasottabb

Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.