Klasszikus

Őrültek háza

2010.06.23. 11:53
Ajánlom
A vonót beszippantja egy porszívó, a zongora hitelkártyát kér, közben a hegedűs ír sztepptáncossá változik. Mindez megtörténhet Igudesman és Joo vidám produkciójában.

Alek­sey Igudes­man és Richard Hyung-ki Joo klasszikus zenészek, akik egycsapásra meghódították a világot egyedülálló, vidám showjukkal. A komédia, a klasszikus zene és a populáris kultúra keverékét ötvöző produkciójuk részletei a You Tube-on is megtekinthetők, sőt eddig 15 milliószor játszották le azokat. A Little Nightmare Music (Mozart Eine kleine Nachtmusik című művének angol "ki"fordítása - a szerk.) 2004-ben született Vic­tor Borge és Dud­ley Moore nyomdokain haladva. Egy koncertbe csöppenünk, ahol a zene fenséges és oly nagy a csend, hogy még egy gombostűt sem lehet leejteni. Majd hirtelen megszólal egy mobiltelefon és elkezdődik az őrület. A zongorista elhagyja a kezét, a hegedűs hangolás közben elalszik és később egy autópálya közepén, ír sztepptáncossá változva ébred. Amikor a zongorista visszatér, a zongora le van zárva, és hitelkártyát kér. Időközben a hegedűs vonóját beszippantja egy porszívó és a partnere csak telefonál, miközben olvas, eszik és fejjel lefelé zongorázik. Ezek és még sok más furcsaság történik a hallgatók előtt. A Lit­tle Nightmare Music egy egyedülálló show, tele virtuozitással, elbűvölő zenével és bolondos, olykor rémséges humorral. Ideális 8-tól 88 éves korig. Ez a mutatvány biztos, hogy felszabadít mindenkit, akár klasszikuszene-rajongó vagy olyan ember, aki még Mozart nevének hallatától is elmenekül.

Íme a porszívós jelenet. Csak erős idegzetű nézőknek ajánlott!

Alek­sey és Hyung-ki tizenkét évesen találkoztak a Yehudi Menuhin Iskolában, Anglában, és aztán szoros barátság alakult ki köztük. A 2004-es siker óta felléptek a világ legjelentősebb zenekaraival és játszottak a legnagyobb színpadokon és fesztiválokon.

A klasszikus zene legjobbjaival - köztük Emanuel Ax, Janine Jansen, Gidon Kre­mer, Mis­cha Maisky, Vik­to­ria Mullova és Julian Rach­lin - kapcsolták össze a bolondos zenei szkeccseket, és tavaly felléptek az egyik legnagyobb karmester, Bernard Haitink 80. születésnapi ünnepségén. A dirigens így nyilatkozott az exkluzív esemény után: „Majdnem meghaltam a nevetéstől! Szeretném visszahívni őket a 85. születésnapomra, de ha jól meggondolom, ez lehet, hogy vakmerőség... Nagyszerű zenészek, nagyszerű móka!"

A világ egyik legelismertebb hegedűművésze, Gidon Kremer, amint épp beszáll a játékba...

Igudesman és Joo előadásai jócskán átlépik a klasszikus zene határait és az elmúlt évben olyan legendás pop előadókkal turnéztak Európában, mint Robin Gibb (Bee Gees), Midge Ure (Ultra­vox), Tears for Fears, Sim­ple Minds, és Kim Wilde. Egyéni karrierjük során Alek­sey Igudes­man dolgozott Hans Zimmertől, az Oscar-díjas Hollywoodi zeneszerzőtől kezdve, a többszörös Grammy-díjas énekesig, Bobby McFerrinig. Richard Hyung-ki Joo együttműködött a szintén Oscar-díjas zeneszerzővel, Vangelissel és a rocklegenda Billy Joel felkérte, hogy működjön közre Joel klasszikus kompozícióinak CD-felvételén. Aleksey és Hyung-ki számos UNICEF eseményen szerepelt az egykor 007-es ügynököt alakító Roger Moore-ral. Hasonló rutinnal adnak koncerteket a klasszikus koncerttermekben, valamint 18 000 fős stadionokban, és közös álmuk az, hogy a klasszikus zenét minél szélesebb réteg körében és a fiatalok számára is elérhetővé tegyék. Kinek álma, kinek rémálma válik valóra, de az már biztos, hogy 2010. október 1-jén itt Budapesten, a Művészetek Palotájában fognak kacagtatni bennünket a Zene Világnapján. 

Íme az ír sztepptáncot járó Kremerata Baltica. A háttérben - jól látják - Gidon Kremer csörgőzik...

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Könyv

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.
Színház

Herczeg Tamás leköszön a Szegedi Szabadtéri Játékok éléről

Harangozó Gyula művészeti igazgató szintén elköszön a Fesztivál vezetésétől.
Színház

Független alkotóműhelyt hoz létre az SZFE polgársága

A Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen tiltakozó oktatók és hallgatók Freeszfe Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hoztak létre, melynek elsődleges célja demokratikus keretek közé menteni az egyetem 155 éves szellemiségét.
Színház

107 tanár követeli az őszi félév érvényességét az SZFE vezetésétől

107 tanár – óraadók és osztályfőnökök egyaránt – írta alá azt a közleményt, amelyben követeli az őszi félév elismerését, a teljesítéseket, illetve, hogy fizessék ki a munkájukért a járandóságukat – tudta meg a 444.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Klasszikus ajánló

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus hír

Bara Hajnal erdélyi zenetanárnak, műfordítónak ítélték az idei Lajtha-díjat

Bara Hajnal erdélyi zenetanár, műfordító érdemelte ki idén a Lajtha-díjat, amelynek jelképes átadása csütörtökön lesz a Lajtha László-emlékkoncerten, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít.
Klasszikus magazin

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Klasszikus videó

Koncertfelvételek – Hegedűs Endre – Chopin: Esz-dúr noktürn

A Koncertfelvételek a Pesti Vigadóban sorozat első részében Hegedűs Endre Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész Chopin Esz-dúr noktürnjét adja elő a Déli teremben.