Klasszikus

Ősbemutató a Danubia műsorán

2014.10.29. 14:36
Ajánlom
A Danubia 2014/15-ös, Íme, az Ember című sorozatának második, november 2-ai koncertjén hangzik el először Tiszai Péter Vonószenekari concerto-ja.

Amikor Liszt az 1830-as évek végén Itáliában tartózkodott, rendkívül mély benyomást gyakorolt rá a pisai temetőt határoló fal freskója, "A halál diadala", melynek jobb és baloldalán ellentétes érzéseket keltő jeleneteket láthatunk. Az egyiken a halál három förtelmes képmása, a másik oldalon egy buján virágzó kertben fiatal szerelmesek egy csoportja muzsikál. Itt az ember földi jelenlétét három dolog jelképezi: a tavasz, az ifjúság és a zene. Tiszai Péter Vonószenekari concertójával kapcsolatban egy hasonlóan ellentmondásos vizuális élményről számolt be: "Régi könyvekben, múlt századi képeket keresgélve véletlenszerűen két kép került egymás mellé: az első egy régi képeslap volt, mely egy Ausztria és Németország határán lévő meseszép tájat ábrázolt. Gyönyörű volt. A másik, az auschwitzi táborban készült hírhedt fotó, az egymásra rakott halottakkal".

Tiszai Péter - zeneszerző, építészmérnök - autodidakta lévén, zenei ismereteit nem klasszikus úton szerezte. 1973-ban született Budapesten. A zenével tizenöt éves kora óta foglalkozik. A kezdeti könnyűzenei próbálkozások után néhány év átmeneti szünet követett. Az Építőipari Szakközépiskola elvégzése után, előbb a Budapesti Ybl Miklós Műszaki Főiskola, majd azt követően a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán diplomázott, majd gyakorló építészként tevékenykedett. Kapcsolata a zenével ezen évek alatt is szoros maradt, ám az igazi fordulatot az hozta meg, amikor a húszas éveinek végén közelebbről is megismerkedett Bartók zenéjével. 2004 óta Orbán György illetve 2008 óta Vajda János magántanítványa. Zeneszerzői palettáján közel kéttucatnyi mű található, köztük szólódarabok, versenyművek, színpadi művek.

A koncert programja:

Tiszai Péter: Vonószenekari concerto

Liszt: Haláltánc - közreműködik: Farkas Gábor zongorán

Beethoven: V. szimfónia

Vezényel: Oliver von Dohnányi

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.