Klasszikus

Ősbemutató a jubileumi koncerten

2008.03.29. 00:00
Ajánlom
A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar április 2-án különleges koncerttel ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. A jubileumi koncert első felében egy ősbemutató hangzik el: Pánczél Tamás zongoraversenyének szólistája Oravecz György.

A hangverseny második részében Mahler V. szimfóniája csendül fel, majd ráadásként a régi tagokkal kiegészült zenekar Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok nyitányát szólaltatja meg. Az est karnagya az együttes zeneigazgató-karmestere, Hollerung Gábor.

A jubileum alkalmából a Dohnányi Zenekar "Extázis" címmel CD-t jelentet meg, melyen a maguk nemében műfajukban és stílusukban egyaránt extatikus műveket nyújt át közönségének... Valamennyi műben központi szerepe van a mozgás és a tánc teremtette önkívület élményének, legyen szó ősi rítusról, nosztalgiában gyökerező, szenvedélyes társastáncról, ezredéves tradícióban gyökerező népünnepről, vagy a szó szoros értelmében extázisig fokozódó mozgásról. E művek egyúttal jól reprezentálják a zenekar repertoárjának sokszínűségét, és méltó képet mutatnak a 15 éves fennállását ünneplő együttes művészi színvonaláról. Az extatikus jelzővel kapcsolatban a rendszeres hangversenylátók bizonyosan a zenekar és zeneigazgatója művészi hitvallásának és attitűdjének egy fontos elemére is asszociálhatnak: az előadott művekkel való teljes azonosulásra, illetve azok előadásában a feltétel nélküli személyes és művészi odaadásra.

(2008. április 2. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Budafoki Dohnányi Zenekar jubileumi koncertje; Pánczél Tamás: Zongoraverseny (ősbemutató); Mahler: V., cisz-moll szimfónia; km.: Oravecz György (zongora); vez.: Hollerung Gábor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

110 éve született Both Béla

1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.