Klasszikus

Ősbemutató a Müpa Felfedezések-sorozatában

2022.03.07. 13:20
Ajánlom
Ritkán hallható szimfonikus zenekari gyöngyszemek állnak a Müpa Felfedezések című sorozatának fókuszában, melyet pályájuk elején álló, kiemelkedő tehetségű fiatal művészek adnak elő.

A március 10-i találkozás még a fenti várakozásokon túl is kínál felfedeznivalót. Ezen az estén a Savaria Szimfonikus Zenekar lép színpadra a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A nagyszerű zenekar élén Thomas Kornélt láthatja a közönség, akit ez alkalommal nemcsak dirigensi, de zeneszerzői minőségében is köszönthetünk.

Thomas Kornél a budapesti Szent István Konzervatórium zeneszerzés szakán végzett, ám a karmesteri pálya iránt érzett elhivatottsága miatt a bécsi Zeneművészeti Egyetemen már karmesterként tanult tovább. A rendkívül mozgalmas, szakmai kihívásokkal teli mindennapok ugyan több mint egy évtizedre háttérbe szorították benne a zeneszerzőt, a pandémia időszaka őt is, mint mindannyiunkat, lassításra és befelé fordulásra kényszerítette.

Az otthon töltött napok tökéletes alkalmat teremtettek a kreatív zeneszerzői munka kibontakoztatására.

Ennek az időszaknak a termése két klarinétverseny, amelyet klarinétművész feleségének szerzett, illetve az a String Zing című zenemű, amellyel a Müpa Zeneműpályázatának kamarazenekari és kamaraszimfonikus kategóriájában is kivívta a zsűri elismerését. Mindemellett még a szóló- és kamarazenei kategóriában is díjat nyert.

„Azóta zivatarként törnek rám az újabb és újabb ötletek – árulta el a zeneszerző.  –

A String Zing is a lezárások idején született, ám olyan zene, melynek energiája, lendülete szöges ellentétben áll a járvány pusztításával.

A címben szereplő angol kifejezés – zing – is lendületre, sebességre, élénkségre és lelkesedésre utal. „A darab túllép a zenei műfajok mesterséges határain, keveredik benne a jazz, az amerikai minimalizmus és a 20. század magyar zene” – jellemzi munkáját a szerző.

A Savaria Szimfonikus Zenekar életében egyébként nem jelent újdonságot, hogy a repertoárjuk gerincét képező klasszikus, romantikus és huszadik századi művek mellett kortárs kompozíciókat is megszólaltassanak.

Olyannyira élen járnak a kortárs zene előadásában, hogy a magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységük elismeréseként 2001-ben elnyerték az Artisjus Zenei Alapítvány díját. 

A koncerten Thomas Kornél String Zing című művének ősbemutatója mellett elhangzik Chopin e-moll zongoraversenye az ifjú zongoraművész, Vida Mónika Ruth tolmácsolásában, és Saint-Saëns I. (a-moll) csellóversenye a mindössze tizenhét éves virtuóz, Luis Aracama Alonso előadásában.

A koncertről részletes információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Thomas Kornél (fotó/forrás: Raffay Zsófia / Müpa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Neves baszk zeneszerző működik közre az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusában

Ramon Lazkano a kurzus során tanítja a fiatal karmestereket és zeneszerzőket, emellett beszélgetést hallhat vele a közönség, a zárókoncerten pedig műveit is játszani fogják.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.
Klasszikus hír

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.