Klasszikus

Ősbemutató a Müpa Felfedezések-sorozatában

2022.03.07. 13:20
Ajánlom
Ritkán hallható szimfonikus zenekari gyöngyszemek állnak a Müpa Felfedezések című sorozatának fókuszában, melyet pályájuk elején álló, kiemelkedő tehetségű fiatal művészek adnak elő.

A március 10-i találkozás még a fenti várakozásokon túl is kínál felfedeznivalót. Ezen az estén a Savaria Szimfonikus Zenekar lép színpadra a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A nagyszerű zenekar élén Thomas Kornélt láthatja a közönség, akit ez alkalommal nemcsak dirigensi, de zeneszerzői minőségében is köszönthetünk.

Thomas Kornél a budapesti Szent István Konzervatórium zeneszerzés szakán végzett, ám a karmesteri pálya iránt érzett elhivatottsága miatt a bécsi Zeneművészeti Egyetemen már karmesterként tanult tovább. A rendkívül mozgalmas, szakmai kihívásokkal teli mindennapok ugyan több mint egy évtizedre háttérbe szorították benne a zeneszerzőt, a pandémia időszaka őt is, mint mindannyiunkat, lassításra és befelé fordulásra kényszerítette.

Az otthon töltött napok tökéletes alkalmat teremtettek a kreatív zeneszerzői munka kibontakoztatására.

Ennek az időszaknak a termése két klarinétverseny, amelyet klarinétművész feleségének szerzett, illetve az a String Zing című zenemű, amellyel a Müpa Zeneműpályázatának kamarazenekari és kamaraszimfonikus kategóriájában is kivívta a zsűri elismerését. Mindemellett még a szóló- és kamarazenei kategóriában is díjat nyert.

„Azóta zivatarként törnek rám az újabb és újabb ötletek – árulta el a zeneszerző.  –

A String Zing is a lezárások idején született, ám olyan zene, melynek energiája, lendülete szöges ellentétben áll a járvány pusztításával.

A címben szereplő angol kifejezés – zing – is lendületre, sebességre, élénkségre és lelkesedésre utal. „A darab túllép a zenei műfajok mesterséges határain, keveredik benne a jazz, az amerikai minimalizmus és a 20. század magyar zene” – jellemzi munkáját a szerző.

A Savaria Szimfonikus Zenekar életében egyébként nem jelent újdonságot, hogy a repertoárjuk gerincét képező klasszikus, romantikus és huszadik századi művek mellett kortárs kompozíciókat is megszólaltassanak.

Olyannyira élen járnak a kortárs zene előadásában, hogy a magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységük elismeréseként 2001-ben elnyerték az Artisjus Zenei Alapítvány díját. 

A koncerten Thomas Kornél String Zing című művének ősbemutatója mellett elhangzik Chopin e-moll zongoraversenye az ifjú zongoraművész, Vida Mónika Ruth tolmácsolásában, és Saint-Saëns I. (a-moll) csellóversenye a mindössze tizenhét éves virtuóz, Luis Aracama Alonso előadásában.

A koncertről részletes információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Thomas Kornél (fotó/forrás: Raffay Zsófia / Müpa)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.