Klasszikus

Összeállt a Nemzeti Filharmonikusok 2004/2005-ös évadja

2004.04.30. 00:00
Ajánlom
Különleges évadnak ígérkezik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2004/2005-ös szezonja, amelynek programját Kocsis Zoltán főzeneigazgató úgy állított össze, hogy a ritkábban játszott művek mellett helyet kaptak benne a jól ismert darabok is, ezek azonban a műsorszerkesztésnek, illetve az interpretációnak köszönhetően sok esetben új megvilágításba kerülhetnek.

„Mindenféle szempontból sikeresek vagyunk” – mondta az NFZ sajtótájékoztatóján Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok igazgatója. Elsősorban persze szakmailag és művészileg értette, pénzügyileg kevésbé, mivel megszorításokra volt szükség, ám ennek ellenére minden tervezett koncertet megtartanak a következő évadban vidéken és a fővárosban egyaránt.

A legnagyobb változás a hazai hangversenyéletben, így az NFZ életében is a 2005 januárjában nyíló Művészetek Palotája s benne a Nemzeti Hangversenyterem. Ebből következik a jövő évad egyik újdonsága, hogy a szezont kétfelé osztották. A zenekar őszi-téli bérleteik hangversenyeit még a Zeneakadémián tartják, de a két sorozat közös záró koncertjének helyszíne 2005 februárjában már az új helyszínen lesz – mintegy átvezetésként két tavaszi bérletükhöz.

Az ifjabb közönségnek két sorozatot ajánlanak. Az 5-12 évesek három hangversenyen ismerkedhetnek meg a különböző hangszercsoportokkal (vonósok, fúvósok, ütősök) Dunai Tamás műsorvezetésével; a 12-18 éveseknek szánt koncertek pedig egy-egy érdekes témakört járnak körül Antal Mátyás szerkesztésében és vezényletével, Batta András kalauzolásával.

A következő szezonban is kitűnő külföldi és magyar vendégművészek lépnek fel a zenekarra és az énekkarral, többek között Theodor Guschlbauer osztrák, valamint Roberto Minczuk brazil karmesterek. Kobayashi Ken-Ichiro őszi koncertjén Kocsis Zoltán is pódiumra lép Liszt Esz-dúr zongoraversenyének szólistájaként. A szólisták között hallhatjuk majd Michel Dalberto, Ilya Gringolts, Patricia Kopatchinskaja vagy Julian Rachlin muzsikáját, illetve olyan magyar művészeket, mint Kelemen Barnabás, Korondi Anna, Perényi Miklós, Németh Judit és Ránki Dezső.

A jövő évad bérleteit május 3-tól lehet megvásárolni az ismert budapesti jegyirodákban, illetve megrendelhetők a Nemzeti Filharmonikusok honlapján (www.filharmonikusok.hu), ahol megtalálható a zenekar teljes koncertprogramja is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.