Klasszikus

Összecsapás a jégen – Orosz estre készül a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

2021.11.24. 16:10
Ajánlom
Prokofjev és Sosztakovics művei szerepelnek a Nemzeti Filharmonikusok november 25-i koncertjén. A történelmi témájú Alekszandr Nyevszkij-kantáta sokak számára filmzeneként lehet ismerős.

A 20. századi orosz zene két emblematikus alakja köré építette november 25-i koncertjének műsorát a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar. Az első részben Sosztakovics V. szimfóniája csendül fel, majd egy ritkán hallható mű, Prokofjev Alekszandr Nyevszkij-kantátája, mely eredetileg filmzenének készült. A történelmi témájú, nagyszabású zeneművet azonban a szerző önálló koncertszámmá is átdolgozta.

Alekszandr Nyevszkij valós személy volt, novgorodi és kijevi nagyfejedelem, aki a viharos 13. században igyekezett helytállni az oroszokat ért támadásokkal szemben.

Először a svédeket győzte le a Néva folyó partján (innen jön a Nyevszkij melléknév), majd a Csúd-tavi csatában a német lovagrendek seregei fölött is győzelmet aratott.

Mivel ez az ütközet a tó befagyott jegén zajlott, innen kapta magyar címét a történteket feldolgozó leghíresebb művészi alkotás, Eisenstein A jégmezők lovagja című, 1938-ban bemutatott történelmi filmje.

Részlet a filmből – Csata a jégen:

A csata történetét monumentális képekkel elbeszélő filmeposz zenéjéből Prokofjev koncerten is játszható kantátát állított össze, hét tételbe gyűjtve a filmzene fontosabb motívumait. Az összefűzés azért igényelt némi változtatást,

Prokofjev egy levelében azt írta, egyszerűbb lett volna teljesen új művet írni.

Végül némi sűrítéssel, kisebb kiegészítésekkel és a hangszerelés módosításaival összeállt egy önmagában is kerek történetet elbeszélő, mezzoszoprán szólistára, kórusra és szimfonikus zenekarra írt alkotás. A nagyszabású csatajelenetek és indulók között szívszorítóan hat a hatodik tétel lírai halottsiratója.

November 25-én a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Alekszandr Szladkovszkij, a Tatársztáni Nemzeti Szimfonikusok művészeti vezetője dirigálásával szólaltatja meg Prokofjev alkotását, a szólista Schöck Atala lesz.

A jégmezők lovagja

2021. november 25., csütörtök, 19:30 – Müpa

Dmitrij Sosztakovics: V. (d-moll) szimfónia, op. 47
Szergej Prokofjev: Alekszandr Nyevszkij – kantáta, op. 78

Km.: Schöck Atala alt, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Alekszandr Szladkovszkij

Fejléckép: Alekszandr Szladkovszkij (fotó/forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

Két művész, egy csata

Kapcsolódó

Két művész, egy csata

774 éve ezen a napon került sor a Csúd-tavi csatára. 1242. április 5-én a Csúd-tó jegén vívták azt az ütközetet, amely során Alekszandr Nyevszkij novgorodi fejedelem legyőzte a Német Lovagrend, a Kardtestvérek rendje és Dánia által küldött keresztes hadsereget.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.