Klasszikus

Összecsapás a jégen – Orosz estre készül a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

2021.11.24. 16:10
Ajánlom
Prokofjev és Sosztakovics művei szerepelnek a Nemzeti Filharmonikusok november 25-i koncertjén. A történelmi témájú Alekszandr Nyevszkij-kantáta sokak számára filmzeneként lehet ismerős.

A 20. századi orosz zene két emblematikus alakja köré építette november 25-i koncertjének műsorát a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar. Az első részben Sosztakovics V. szimfóniája csendül fel, majd egy ritkán hallható mű, Prokofjev Alekszandr Nyevszkij-kantátája, mely eredetileg filmzenének készült. A történelmi témájú, nagyszabású zeneművet azonban a szerző önálló koncertszámmá is átdolgozta.

Alekszandr Nyevszkij valós személy volt, novgorodi és kijevi nagyfejedelem, aki a viharos 13. században igyekezett helytállni az oroszokat ért támadásokkal szemben.

Először a svédeket győzte le a Néva folyó partján (innen jön a Nyevszkij melléknév), majd a Csúd-tavi csatában a német lovagrendek seregei fölött is győzelmet aratott.

Mivel ez az ütközet a tó befagyott jegén zajlott, innen kapta magyar címét a történteket feldolgozó leghíresebb művészi alkotás, Eisenstein A jégmezők lovagja című, 1938-ban bemutatott történelmi filmje.

Részlet a filmből – Csata a jégen:

A csata történetét monumentális képekkel elbeszélő filmeposz zenéjéből Prokofjev koncerten is játszható kantátát állított össze, hét tételbe gyűjtve a filmzene fontosabb motívumait. Az összefűzés azért igényelt némi változtatást,

Prokofjev egy levelében azt írta, egyszerűbb lett volna teljesen új művet írni.

Végül némi sűrítéssel, kisebb kiegészítésekkel és a hangszerelés módosításaival összeállt egy önmagában is kerek történetet elbeszélő, mezzoszoprán szólistára, kórusra és szimfonikus zenekarra írt alkotás. A nagyszabású csatajelenetek és indulók között szívszorítóan hat a hatodik tétel lírai halottsiratója.

November 25-én a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Alekszandr Szladkovszkij, a Tatársztáni Nemzeti Szimfonikusok művészeti vezetője dirigálásával szólaltatja meg Prokofjev alkotását, a szólista Schöck Atala lesz.

A jégmezők lovagja

2021. november 25., csütörtök, 19:30 – Müpa

Dmitrij Sosztakovics: V. (d-moll) szimfónia, op. 47
Szergej Prokofjev: Alekszandr Nyevszkij – kantáta, op. 78

Km.: Schöck Atala alt, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Alekszandr Szladkovszkij

Fejléckép: Alekszandr Szladkovszkij (fotó/forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

Két művész, egy csata

Kapcsolódó

Két művész, egy csata

774 éve ezen a napon került sor a Csúd-tavi csatára. 1242. április 5-én a Csúd-tó jegén vívták azt az ütközetet, amely során Alekszandr Nyevszkij novgorodi fejedelem legyőzte a Német Lovagrend, a Kardtestvérek rendje és Dánia által küldött keresztes hadsereget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.
Klasszikus ajánló

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Klasszikus ajánló

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt.