Klasszikus

Összecsapás a jégen – Orosz estre készül a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

2021.11.24. 16:10
Ajánlom
Prokofjev és Sosztakovics művei szerepelnek a Nemzeti Filharmonikusok november 25-i koncertjén. A történelmi témájú Alekszandr Nyevszkij-kantáta sokak számára filmzeneként lehet ismerős.

A 20. századi orosz zene két emblematikus alakja köré építette november 25-i koncertjének műsorát a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar. Az első részben Sosztakovics V. szimfóniája csendül fel, majd egy ritkán hallható mű, Prokofjev Alekszandr Nyevszkij-kantátája, mely eredetileg filmzenének készült. A történelmi témájú, nagyszabású zeneművet azonban a szerző önálló koncertszámmá is átdolgozta.

Alekszandr Nyevszkij valós személy volt, novgorodi és kijevi nagyfejedelem, aki a viharos 13. században igyekezett helytállni az oroszokat ért támadásokkal szemben.

Először a svédeket győzte le a Néva folyó partján (innen jön a Nyevszkij melléknév), majd a Csúd-tavi csatában a német lovagrendek seregei fölött is győzelmet aratott.

Mivel ez az ütközet a tó befagyott jegén zajlott, innen kapta magyar címét a történteket feldolgozó leghíresebb művészi alkotás, Eisenstein A jégmezők lovagja című, 1938-ban bemutatott történelmi filmje.

Részlet a filmből – Csata a jégen:

A csata történetét monumentális képekkel elbeszélő filmeposz zenéjéből Prokofjev koncerten is játszható kantátát állított össze, hét tételbe gyűjtve a filmzene fontosabb motívumait. Az összefűzés azért igényelt némi változtatást,

Prokofjev egy levelében azt írta, egyszerűbb lett volna teljesen új művet írni.

Végül némi sűrítéssel, kisebb kiegészítésekkel és a hangszerelés módosításaival összeállt egy önmagában is kerek történetet elbeszélő, mezzoszoprán szólistára, kórusra és szimfonikus zenekarra írt alkotás. A nagyszabású csatajelenetek és indulók között szívszorítóan hat a hatodik tétel lírai halottsiratója.

November 25-én a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Alekszandr Szladkovszkij, a Tatársztáni Nemzeti Szimfonikusok művészeti vezetője dirigálásával szólaltatja meg Prokofjev alkotását, a szólista Schöck Atala lesz.

A jégmezők lovagja

2021. november 25., csütörtök, 19:30 – Müpa

Dmitrij Sosztakovics: V. (d-moll) szimfónia, op. 47
Szergej Prokofjev: Alekszandr Nyevszkij – kantáta, op. 78

Km.: Schöck Atala alt, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Alekszandr Szladkovszkij

Fejléckép: Alekszandr Szladkovszkij (fotó/forrás: Nemzeti Filharmonikusok)

Két művész, egy csata

Kapcsolódó

Két művész, egy csata

774 éve ezen a napon került sor a Csúd-tavi csatára. 1242. április 5-én a Csúd-tó jegén vívták azt az ütközetet, amely során Alekszandr Nyevszkij novgorodi fejedelem legyőzte a Német Lovagrend, a Kardtestvérek rendje és Dánia által küldött keresztes hadsereget.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.