Klasszikus

Összefogás a kultúráért

2002.10.02. 00:00
Ajánlom
Megalakult a Magyar Fesztivál Szövetség

Magyar Fesztivál Szövetség néven önálló szervezetet hoztak létre Budapesten a magyarországi fesztiválok „notórius” előkészítői. A szövetség elnöke Mandel Róbert, az alelnök Majó Zoltán lett. A grémium tagjai: Merényi Judit, Béres Béla, Iványi Tamás, Márta István és Burján Emese. A szövetség létrehozását a Taliándörögdön júliusban rendezett I. fesztivál- és rendezvénymarketing konferencián határozta el az ott részt vevő száznegyven fesztiválszervező.
Az új társulat alapítói között szerepel többek közt a Zempléni Művészeti Napok, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet, a Budapesti Őszi Fesztivál, a Diákbónusz Kht., a Fonó Records, a Debreceni Fesztiválközpont Kht., a Magyar Gasztronómiai Fesztiválok Szövetsége, a Győri Fesztivál és Rendezvényszervező Iroda, a Gyulai Várszínház, a Bárka Színház, a Filharmónia Kelet-Magyarország Kht. és a csillaghegyi Banán Klub is.

A szövetség megalapítása azért volt szükség, mert szervezők szerint a hazai fesztiválpiac egyre nehezebb helyzetben van. „Ma Magyarországon évente ezerkétszáz fesztivált rendeznek, amelyeken nyolc-tíz millió érdeklődő fordul meg. A fesztiválok mögött ezer civil szervezet, önkormányzat és vállalat áll, illetve magánszemélyek támogatják azokat – vallják a szövetség tagjai. A fesztiválokat közel ezer civil szervezet, önkormányzat, vállalat és számos magánszemély rendezi. A legnagyobb gondot a rendezvények pénzügyi hátterének előteremtése jelenti. A Magyar Fesztivál Szövetség olyan szakmai, segítő, szolgáltató és érdekvédelmi szervezet, amely a legkülönfélébb tematikák alapján szerveződő magyarországi fesztiválok szervezőinek kíván segítséget nyújtani az általuk létrehozott esemény színvonalának folyamatos emelésében, működtetésében, az európai kulturális rendszerbe való beillesztésében és a szakmai érdekérvényesítésben. A magas színvonalú fesztiválszervezés által segíteni kívánja a fesztiválokat befogadó településeken a kulturális turizmus fejlődését is, továbbá tanácsokat kíván adni stratégiai tervezésben, termékfejlesztésben, a marketingstratégia előkészítésében, a kommunikációs, reklám- és PR-terv kidolgozásában és végrehajtásában, a pénzügyi tervezésben, az akkreditációs és minőségbiztosítási rendszer kidolgozásában, illetve képviseli a tagokat nemzetközi szövetségekben és fórumokon. A szervezet a tervek szerint a jövőben szakmai versenyt hirdet és díjat alapít a magyarországi fesztiválok számára, magyar és nemzetközi pályázati lehetőségeket kutat fel, valamint közreműködik az anyagok elkészítésében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.