Klasszikus

Összefutó szálak

2007.06.22. 00:00
Ajánlom
Két patinás intézmény együttműködésének gyümölcse lesz az a hangverseny, melyet június 26-án tartanak a Művészetek Palotájában. A 132 éves budapesti Zeneakadémia Zenekara és a 134 éves New York-i Oratorio Society Kórusa adja elő Poulenc Orgonaversenyét és Honegger: Dávid király című művének ritkán hallható eredeti, 17 muzsikusra írott változatát.

A budapesti Zeneakadémiát 1875-ben alapította Liszt Ferenc, akinek weimari zenekarának egykori koncertmestere, Leopold Damrosch 1873-ban hozta létre az Oratorio Society elnevezésű kórustársaságot, New York második legrégebbi kulturális szervezetét. Egykor a Társaság igazgatósági tagja volt Andrew Carnegie, aki a kórusmuzsika és kiemelten az Oratorio Society támogatására hangversenytermet is építtetett: az azóta világhírűvé lett Carnegie Hallt. A kórus mindig fontos feladatának tekintette, hogy közönségét a régebbi korok muzsikája mellett kortárs szerzők zenéjével is megismertesse.

Az együttes 134 éves történetében tizenegyedikként vette át zeneigazgatói megbízását 2006 januárjában Kent Tritle, az est egyik karmestere. A New York-i Filharmonikusok orgonistájaként is elismert muzsikus a Julliard School növendéke volt, ahol karvezetést és orgonát tanult. Az argentin származású David Rosenmeyer - a hangverseny másik dirigense - zenei tanulmányait Izraelben végezte, és számos nemzetközi díj birtokosa, aki zenei tevékenysége középpontjába a kortárs művek bemutatását állította.

A hangversenyen közreműködik még Rachael Rosales, Malena Dayen, Potyók Dániel (ének) és Hegedűs D. Géza (narrátor). Az este fél nyolckor kor kezdődő koncertre a belépés ingyenes.

(2007. június 26. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarának és az Oratorio Society of New York Kórus koncertje; Poulenc: g-moll orgonaverseny; Honegger: Dávid király - oratórium; km.: Rachael Rosales, Malena Dayen, Potyók Dániel (ének), Hegedűs D. Géza (narrátor); vez.: Kent Tritle (orgona), David Rosenmeyer; A belépés ingyenes)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.