Klasszikus

Összegzés előtt

2008.05.05. 00:00
Ajánlom
Öt évvel ezelőtt a vidéki szimfonikus zenekarok közül elsőként a Pannon Filharmonikusok indított budapesti bérletsorozatot. Azóta a törzsközönségük nemcsak Pécsett, hanem a fővárosban is kialakult, Hamar Zsolt kétéves szerződést kapott a Zürichi Operaháztól, 2010-ben, amikor a baranyai megyeszékhely Európa Kulturális Fővárosa lesz, átadják majd a pécsi hangversenytermet is. Ezekről az eredményekről és a jövőbeni tervekről beszélt Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.

Horváth Zsolt

Fidelio Súgó: Miért vált fontossá, hogy Budapesten is jelen legyen a zenekar?

Horváth Zsolt: A Pannon Filharmonikusok életét a megújulás első napjától alaposan felépített stratégia vezérli, s ennek a része volt a fővárosi megmérettetés. A budapesti, zenei kínálatban bővelkedő közönség véleménye azért volt fontos, mert tudnunk kellett, hogy az együttes megállja-e a helyét az igazi "piacon", Pécsett ugyanis nem volt és nincs is másik zenekar. Szerencsére nem vallottunk kudarcot, közönségünk 70 százaléka már törzsvásárló, és szinte kivétel nélkül teltház előtt játszunk. De a sorozatnak két másik oka is van. Egyrészt be akartunk kerülni a szakmai és a kulturális sajtó látószögébe. A másik ok az, hogy a gazdasági élet döntéshozói jórészt a fővárosban működnek, így a megfelelő szponzorációs bevétel eléréséhez szintén elengedhetetlen a budapesti jelenlét.

FS: Mit jelent ma a "vidéki zenekar" jelző?

HZS: A "vidéki" jelző természetesen fájó pont, de nem azért, mert nem vagyunk fővárosiak, és azok szeretnénk lenni, hanem mert Magyarország rendkívül Budapest-központú, az igazi, a döntésekben megvalósuló decentralizáció nem történik meg érdemben semmilyen területen. Csak bízni tudok abban, hogy a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa projekt némiképp változtat ezen.

FS: Értékítéletet mondjon más, de pár év után mégis érdemes számvetést végezni: hol tart most a zenekar, s mi az elérendő cél?

HZS: Öt év alatt eljutottunk arra a szakmai és megbecsülési szintre, amelyet önerőnkből el tudtunk érni. A szakmai célunk természetesen az, hogy ezt a minőségi szintet megtartsuk, fejlesszük, növekedjen a bel- és külföldi fellépések száma, valamint a zenekar anyagi támogatása.

FS: Tényleg kilenc betöltetlen státusz van a PFZ-nél, ahogyan az együttes zeneigazgatója, vezető karmestere, Hamar Zsolt említette a bérletsorozatot indító budapesti sajtóbeszélgetésen? Miért nem mennek "le" Pécsre zenészek, miközben Budapesten állások szűnnek meg?

HZS: Kiemelkedő budapesti muzsikusok szerződnének a Pannon Filharmonikusokhoz, ám a "vidékiségnek" egy nagy hátránya biztosan van: a "központi", "nemzeti" intézmények, melyek érdemi finanszírozást kapnak, soha nem vidéken találhatók. A Pannon Filharmonikusok reálértékben ugyanannyi forrásból tartja fenn magát, mint öt évvel ezelőtt. Olyan egzisztenciális ajánlatot, hogy a fővárosi muzsikusok elköltözzenek az ország másik végébe, mi nem tudunk nyújtani.

FS: Nehezíti a munkát, hogy Hamar Zsolt Zürichben, a világ egyik legrangosabb operaházában kapott kétéves szerződést, vagy ez azért előnyökkel is jár?

HZS: Közvetlen előnnyel ez nem jár a zenekar számára, ám erkölcsi értelemben sokat számít. Hamar Zsolt nemzetközi szinten elismert karmester, s ez a tény az általa vezetett zenekarhoz is pozitív hozzáállást eredményez. Olyan kiemelt szólisták fogadják el felkérésünket, akik korábban a létezésünkről se tudtak, mert számukra a zeneigazgató személye is egyfajta referenciát jelent. Természetesen nehezíti a gyakorlati munkát, hogy Zsolt sokat dolgozik Zürichben, de megéri vállalni ezt a nehézséget.

FS: Önt mint a zenekar igazgatóját szakmai vagy anyagi gondok gyötrik inkább?

HZS: A szakmai feladatok jó kezekben vannak Hamar Zsoltnál, engem inkább azok az anyagi gondok gyötörnek, amelyek gátolják a szakmai feladatok beteljesülését. Például az, hogy előteremtsem a szerződtetni kívánt muzsikusok gázsiját, vagy hogy rangos művészeket hívhassunk meg.

FS: Az EKF művészeti tanácsadói testületének tagjaként milyen feladatai vannak?

HZS: A művészeti tanács 2008. április 30-ig kapta megbízatását, feladata pedig az, hogy kidolgozza a 2010-es év művészeti koncepcióját, meghatározza a stratégiát, elvi keretet, amely alapján a programok koncepcionális keretbe illeszthetők.

FS: Mi a zenekar szerepe a fölvezető években és a 2010-es esztendőben?

HZS: Meg kell ismerkednünk Pécs és a régió potenciális közönségével, s a koncertlátogatókban olyan minőségi igényt kell ébresztenünk, amelyre építhetnek aztán a 2010-re felépülő pécsi hangversenyterem majdani működtetői. Műsorpolitikánk meghatározása igazi stratégiai feladat, hiszen az EKF kiemelt évével esik egybe a pécsi zenekar alapításának 200. évfordulója. Összegzésre készülünk tehát, minden tekintetben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.