Klasszikus

Ősszel is várja a legfiatalabb korosztályt a Zeneakadémia

2016.09.06. 13:16
Ajánlom
Az őszi évadban is folytatódik a Zeneakadémia kicsiket és kamaszokat egyaránt megcélzó zenei programja, a Liszt-kukacok Akadémiája.

A Zeneakadémia 2013-as újranyitása óta nemcsak a felnőtteknek kínál rendszeres koncertprogramokat, hanem a zenével még épp csak ismerkedő legkisebb korosztálynak is. A Liszt Ferenc téri épületben megrendezett kiscsoportos zenei beavató foglalkozásokon az 1-4 osztályos általános iskolások a zenei műfajokat és formákat ismerhetik meg, emellett pedig kipróbálhatják a legkülönbözőbb hangszereket, és betekintést nyerhetnek a hangversenyek működésébe is. A foglalkozások mellé a gyerekek pecsételő füzetet is kapnak, megfelelő mennyiségű pecsét összegyűjtése esetén pedig izgalmas ajándékokat vihetnek haza a foglalkozásokról. A szombat délelőttönként megrendezett programokon a szülők ugyan nem vehetnek részt, de foglakozások ideje alatt – ha zenekarnak nincs kifogása ellene – betekinthetnek az aznap esti koncert főpróbájára.

Zeneakademia Tuba Zoltan

Zeneakademia Tuba Zoltan (Fotó/Forrás: Tuba Zoltán / Zeneakadémia)

A 6-15 évesek számára nyitja meg három alkalommal (október 8-án, november 5-én és december 10-én) kapuit a Zeneakadémia Jazz-játszótere. A résztvevők három kiváló muzsikus, Dés András, Bacsó Kristóf és Fenyvesi Márton vezetésével ismerhetik a legszabadabb műfaj dallamait, ritmusait, de legalább ilyen fontos szerepet kap majd az improvizáció is az interaktív koncerteken.

A Zeneakadémia főépülete, a Liszt Ferenc téri zenepalota a világ legvarázslatosabb koncerthelyszínei közé tartozik. Belső terei számos felfedeznivaló csodát és mesét rejtenek. Az általános iskolás osztályoknak szóló, mintegy félórás vezetett túrák során a gyerekek megismerhetik az épület titkait, énekükkel kipróbálhatják a Nagyterem világhírű akusztikáját, s még azt is megtudhatják, hol lakik a Zeneakadémián a zene szelleme. A séta végén a diákok minikoncerten vehetnek részt, s megnézhetik a húszezer kockából felépített LEGO-Zeneakadémiát. A részletekről ide kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az őszi Liszt-kukacok koncertsorozat alkalmából a zene és a természet viszonyát ismerhetik meg a 10-15 évesek. Október 2-án Fülei Balázs zongoraművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője mesél a zene és a halak különös kapcsolatáról, s ebben nemcsak kitűnő muzsikus kollégák lesznek a segítségére, hanem Liszt, Debussy és Schubert is, Bali János pedig november 12-én az angyalokról és a zenéről fog mesélni a közönségének. A harmadik, november 27-i koncerten a sokszorosan díjnyertes zongoraművész, Balog József és a Zeneakadémia zenetörténet tanára, Fazekas Gergely a madarak zenei világába nyújt betekintést: közös előadásukból megtudhatjuk, hogy különböző korszakokban – a barokktól a 20. századig – miként jelenítették meg műveikben a zeneszerzők a természet legjobb énekeseit. Miután a halak, a madarak és az angyalok zenei világával megismerkedtünk, december 11-én az utolsó koncert az erdőbe vezeti a hallgatókat, ahol különféle vad- és vadászzenéket lesznek hallhatóak. Az est mesélője a Zeneakadémia zongoratanára, és számos ifjúsági koncert jól ismert főszereplője, Eckhardt Gábor lesz.

Valamennyi zene felfogható képzeletbeli drámaként, s ekként személyes élményként is átélhető. Erre a felismerésre épít a Zeneakadémia új, drámapedagógiai programja, amelyet gimnazista osztályok számára hirdetett meg. A drámapedagógia módszereivel ebben a félévben Fekete Gyula Egy anya története című kortárs operáját, Liszt-Faust szimfóniáját, Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját, Mozart A Varázsfuvola című operáját, valamint J. S. Bach János passióját ismerhetik meg közelebbről, s a diákok a műveket nyilvános főpróba keretében meg is hallgathatják. A foglalkozás részleteiről ide kattintva kaphat bővebb információt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Jazz/World

Coltrane újabb meglepetése az utókornak a Blue World című album

Szeptember 27-én újabb, eddig kiadatlan Coltrane-album lát napvilágot. Hallgasd meg a cikkben a címadó dalt!
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus kritika

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.