Klasszikus

Ősszel is várja a legfiatalabb korosztályt a Zeneakadémia

2016.09.06. 13:16
Ajánlom
Az őszi évadban is folytatódik a Zeneakadémia kicsiket és kamaszokat egyaránt megcélzó zenei programja, a Liszt-kukacok Akadémiája.

A Zeneakadémia 2013-as újranyitása óta nemcsak a felnőtteknek kínál rendszeres koncertprogramokat, hanem a zenével még épp csak ismerkedő legkisebb korosztálynak is. A Liszt Ferenc téri épületben megrendezett kiscsoportos zenei beavató foglalkozásokon az 1-4 osztályos általános iskolások a zenei műfajokat és formákat ismerhetik meg, emellett pedig kipróbálhatják a legkülönbözőbb hangszereket, és betekintést nyerhetnek a hangversenyek működésébe is. A foglalkozások mellé a gyerekek pecsételő füzetet is kapnak, megfelelő mennyiségű pecsét összegyűjtése esetén pedig izgalmas ajándékokat vihetnek haza a foglalkozásokról. A szombat délelőttönként megrendezett programokon a szülők ugyan nem vehetnek részt, de foglakozások ideje alatt – ha zenekarnak nincs kifogása ellene – betekinthetnek az aznap esti koncert főpróbájára.

Zeneakademia Tuba Zoltan

Zeneakademia Tuba Zoltan (Fotó/Forrás: Tuba Zoltán / Zeneakadémia)

A 6-15 évesek számára nyitja meg három alkalommal (október 8-án, november 5-én és december 10-én) kapuit a Zeneakadémia Jazz-játszótere. A résztvevők három kiváló muzsikus, Dés András, Bacsó Kristóf és Fenyvesi Márton vezetésével ismerhetik a legszabadabb műfaj dallamait, ritmusait, de legalább ilyen fontos szerepet kap majd az improvizáció is az interaktív koncerteken.

A Zeneakadémia főépülete, a Liszt Ferenc téri zenepalota a világ legvarázslatosabb koncerthelyszínei közé tartozik. Belső terei számos felfedeznivaló csodát és mesét rejtenek. Az általános iskolás osztályoknak szóló, mintegy félórás vezetett túrák során a gyerekek megismerhetik az épület titkait, énekükkel kipróbálhatják a Nagyterem világhírű akusztikáját, s még azt is megtudhatják, hol lakik a Zeneakadémián a zene szelleme. A séta végén a diákok minikoncerten vehetnek részt, s megnézhetik a húszezer kockából felépített LEGO-Zeneakadémiát. A részletekről ide kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az őszi Liszt-kukacok koncertsorozat alkalmából a zene és a természet viszonyát ismerhetik meg a 10-15 évesek. Október 2-án Fülei Balázs zongoraművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője mesél a zene és a halak különös kapcsolatáról, s ebben nemcsak kitűnő muzsikus kollégák lesznek a segítségére, hanem Liszt, Debussy és Schubert is, Bali János pedig november 12-én az angyalokról és a zenéről fog mesélni a közönségének. A harmadik, november 27-i koncerten a sokszorosan díjnyertes zongoraművész, Balog József és a Zeneakadémia zenetörténet tanára, Fazekas Gergely a madarak zenei világába nyújt betekintést: közös előadásukból megtudhatjuk, hogy különböző korszakokban – a barokktól a 20. századig – miként jelenítették meg műveikben a zeneszerzők a természet legjobb énekeseit. Miután a halak, a madarak és az angyalok zenei világával megismerkedtünk, december 11-én az utolsó koncert az erdőbe vezeti a hallgatókat, ahol különféle vad- és vadászzenéket lesznek hallhatóak. Az est mesélője a Zeneakadémia zongoratanára, és számos ifjúsági koncert jól ismert főszereplője, Eckhardt Gábor lesz.

Valamennyi zene felfogható képzeletbeli drámaként, s ekként személyes élményként is átélhető. Erre a felismerésre épít a Zeneakadémia új, drámapedagógiai programja, amelyet gimnazista osztályok számára hirdetett meg. A drámapedagógia módszereivel ebben a félévben Fekete Gyula Egy anya története című kortárs operáját, Liszt-Faust szimfóniáját, Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját, Mozart A Varázsfuvola című operáját, valamint J. S. Bach János passióját ismerhetik meg közelebbről, s a diákok a műveket nyilvános főpróba keretében meg is hallgathatják. A foglalkozás részleteiről ide kattintva kaphat bővebb információt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.