Klasszikus

Ősszel is várja a legfiatalabb korosztályt a Zeneakadémia

2016.09.06. 13:16
Ajánlom
Az őszi évadban is folytatódik a Zeneakadémia kicsiket és kamaszokat egyaránt megcélzó zenei programja, a Liszt-kukacok Akadémiája.

A Zeneakadémia 2013-as újranyitása óta nemcsak a felnőtteknek kínál rendszeres koncertprogramokat, hanem a zenével még épp csak ismerkedő legkisebb korosztálynak is. A Liszt Ferenc téri épületben megrendezett kiscsoportos zenei beavató foglalkozásokon az 1-4 osztályos általános iskolások a zenei műfajokat és formákat ismerhetik meg, emellett pedig kipróbálhatják a legkülönbözőbb hangszereket, és betekintést nyerhetnek a hangversenyek működésébe is. A foglalkozások mellé a gyerekek pecsételő füzetet is kapnak, megfelelő mennyiségű pecsét összegyűjtése esetén pedig izgalmas ajándékokat vihetnek haza a foglalkozásokról. A szombat délelőttönként megrendezett programokon a szülők ugyan nem vehetnek részt, de foglakozások ideje alatt – ha zenekarnak nincs kifogása ellene – betekinthetnek az aznap esti koncert főpróbájára.

Zeneakademia Tuba Zoltan

Zeneakademia Tuba Zoltan (Fotó/Forrás: Tuba Zoltán / Zeneakadémia)

A 6-15 évesek számára nyitja meg három alkalommal (október 8-án, november 5-én és december 10-én) kapuit a Zeneakadémia Jazz-játszótere. A résztvevők három kiváló muzsikus, Dés András, Bacsó Kristóf és Fenyvesi Márton vezetésével ismerhetik a legszabadabb műfaj dallamait, ritmusait, de legalább ilyen fontos szerepet kap majd az improvizáció is az interaktív koncerteken.

A Zeneakadémia főépülete, a Liszt Ferenc téri zenepalota a világ legvarázslatosabb koncerthelyszínei közé tartozik. Belső terei számos felfedeznivaló csodát és mesét rejtenek. Az általános iskolás osztályoknak szóló, mintegy félórás vezetett túrák során a gyerekek megismerhetik az épület titkait, énekükkel kipróbálhatják a Nagyterem világhírű akusztikáját, s még azt is megtudhatják, hol lakik a Zeneakadémián a zene szelleme. A séta végén a diákok minikoncerten vehetnek részt, s megnézhetik a húszezer kockából felépített LEGO-Zeneakadémiát. A részletekről ide kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az őszi Liszt-kukacok koncertsorozat alkalmából a zene és a természet viszonyát ismerhetik meg a 10-15 évesek. Október 2-án Fülei Balázs zongoraművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője mesél a zene és a halak különös kapcsolatáról, s ebben nemcsak kitűnő muzsikus kollégák lesznek a segítségére, hanem Liszt, Debussy és Schubert is, Bali János pedig november 12-én az angyalokról és a zenéről fog mesélni a közönségének. A harmadik, november 27-i koncerten a sokszorosan díjnyertes zongoraművész, Balog József és a Zeneakadémia zenetörténet tanára, Fazekas Gergely a madarak zenei világába nyújt betekintést: közös előadásukból megtudhatjuk, hogy különböző korszakokban – a barokktól a 20. századig – miként jelenítették meg műveikben a zeneszerzők a természet legjobb énekeseit. Miután a halak, a madarak és az angyalok zenei világával megismerkedtünk, december 11-én az utolsó koncert az erdőbe vezeti a hallgatókat, ahol különféle vad- és vadászzenéket lesznek hallhatóak. Az est mesélője a Zeneakadémia zongoratanára, és számos ifjúsági koncert jól ismert főszereplője, Eckhardt Gábor lesz.

Valamennyi zene felfogható képzeletbeli drámaként, s ekként személyes élményként is átélhető. Erre a felismerésre épít a Zeneakadémia új, drámapedagógiai programja, amelyet gimnazista osztályok számára hirdetett meg. A drámapedagógia módszereivel ebben a félévben Fekete Gyula Egy anya története című kortárs operáját, Liszt-Faust szimfóniáját, Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját, Mozart A Varázsfuvola című operáját, valamint J. S. Bach János passióját ismerhetik meg közelebbről, s a diákok a műveket nyilvános főpróba keretében meg is hallgathatják. A foglalkozás részleteiről ide kattintva kaphat bővebb információt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Vizuál

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

Molière, Bulgakov, Szophoklész, Shakespeare művei, a szereplők improvizációi alapján készül és a jelen történéseire reflektál a Szentendrei Teátrum ősbemutatója, a Függöny. A rendező, Sardar Tagirovsky, arról is beszélt, hogy ami Molière korában történt, és ami most történik, aközött nincs nagy különbség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Leon Fleisher, az évtizedeken át csak bal kezével játszó amerikai zongorista

Elhunyt 92 éves korában Leon Fleisher világhírű amerikai zongorista, aki egy betegség miatt évtizedeken át csupán bal kézzel játszott. A zenész rákbetegségben halt meg vasárnap - írja a bbc.com.
Klasszikus ajánló

Megvan az idei Kaposfest teljes programja

Augusztus 16–19. között megújult arculattal érkezik a 11. Kaposfest – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével. Az idei esemény időtartamában ugyan rövidebb, de annál színesebb lesz.
Klasszikus portré

Kortársai zenészként és orgonaszakértőként ismerték

Bárki viheti annyira mint ő, ha kitartóan gyakorol - vélekedett minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje. 1750. július 28-án halt meg Johann Sebastian Bach, aki más jelölt hiányában kapta csak meg a Tamás-templombeli állást.
Klasszikus hír

Ide hallgasson! – Új, miniatűr zeneművet írt Kurtág György

A 94 éves mester is csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez, és egy miniatűr elektronikus kompozíciót alkotott egy meglévő témára.
Klasszikus hír

Biatorbágy városának zenekara lett az Erkel Ferenc Kamarazenekar

A harmincöt éves együttes a jövőben a „Biatorbágy Hangja” címet viseli, és végre otthonra lelt a Pest megyei városban.