Klasszikus

Összeszorított fogakkal

2003.09.30. 00:00
Ajánlom
Van egy mondás, amely szerint hegedülni annyira nehéz mesterség, hogy bárki, aki megtanulja, megérdemel egy Stradivarit. Operát írni valószínűleg még sokkal nehezebb, mint hegedülni, legalábbis a számok erre utalnak, mert jó, ha ezer hegedűsre esik egy operaszerző, így aki erre adja a fejét, valószínűleg megérdemli, hogy munkáját az Operaházban Kovalik Balázs rendezze és Horgas Péter díszletervezze. Szokolay Sándor Vérnász című művével most megtörtént ez is, úgyhogy kezdhetünk felejteni.

Persze nyugodtabban mondanám mindezt, ha jó énekesei is lettek volna az előadásnak, mert a jelentéktelen Menyaszony-Vőlegény, Rálik Szilvia és Vadász Dániel, a rohamosan és drámai módon jelentéktelenedő Airizer Csaba, továbbá az abszolút nem jelentéktelen, de még mindig nyers, csiszolatlan Réti Attila nem sokat segít a darabon. Kovács Annamária a keret a szereposztásban, ő énekli az Anyát és a Halált, és ha mindkét szerepben egyformán erőteljes lenne, akkor ez valószínűleg sokatmondó rendezői ötlet lehetne. Így csak az jut az ember eszébe, hogy aha, nagyon irodalmi, Szerb Antal és Kosztolányi a semmi partján elégedett lenne vele.

Az egész előadás nem áll össze. Valakinek csikorgatnia kell a fogát az erőfeszítéstől. Vagy a rendezőnek és társainak, akik tényleg hatalmas munkával bizonygatják, hogy ez a darab jó, vagy a nézőnek, aki látja a befektetett energiát, de valahogy mégsem érinti meg a mű. Az első perctől fogva van az előadással egy súlyos baj: nem érdekes. Ki az, aki hibázik? Az énekesek, amikor olyan szövegmondással állnak elő, hogy foszlányokat lehet csak kivenni Lorca soraiból, szavakat vagy szótagokat lehet csak megérteni, és ha valaki nem ismeri az eredetit, akkor kénytelen az angol nyelvű feliratokat bámulni, hogy legalább azt megértse, ki kicsoda ebben a történetben. Vagy mégis a rendezéssel van a baj, nem kellett volna összerántani egy felvonássá az operát, mert annyi erő nincsen benne, hosszú időre leül a zene, hogy aztán gyönyörű pillanatai legyenek; vagy több pihenőt kell beiktatni, vagy még szigorúbban ölni a zenéből a fölöslegeket? Vagy menjünk biztosra, és szidalmazzuk az énekművészeket, mert az egy szem Vajda Júlia kivételével mind megérdemlik? Valamit tenni kell, mert minden jó, csak a végkövetkeztetés nem.

Tegyük föl, hogy az énekesek tudásuk legjavát adták, és nem kell az operában érteni, miről is van szó, továbbá lehet büntetlenül idétlennek lenni a színpadon. Tegyük föl, hogy Szokolay Sándor jól választotta meg a szövegkönyvet, tényleg pont a Vérnászból kell operát írni, mert nem elég zenei Lorca szövege, arra még rá kell dolgozni akkor is, ha ettől valahogy lecsupaszodik a dráma a puszta történetre, amit így viszont egy kicsit körülményesen mesélnek el. Ehhez jön még a zenekar meg a színpad, rendezéssel, jelmezekkel, díszletekkel. Minden sikerült.

Tegyük föl, hogy ez egy igazi opera. Na, akkor van baj. Mert ha megszakadok, akkor sem tetszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.