Klasszikus

Összeszorított fogakkal

2003.09.30. 00:00
Ajánlom
Van egy mondás, amely szerint hegedülni annyira nehéz mesterség, hogy bárki, aki megtanulja, megérdemel egy Stradivarit. Operát írni valószínűleg még sokkal nehezebb, mint hegedülni, legalábbis a számok erre utalnak, mert jó, ha ezer hegedűsre esik egy operaszerző, így aki erre adja a fejét, valószínűleg megérdemli, hogy munkáját az Operaházban Kovalik Balázs rendezze és Horgas Péter díszletervezze. Szokolay Sándor Vérnász című művével most megtörtént ez is, úgyhogy kezdhetünk felejteni.

Persze nyugodtabban mondanám mindezt, ha jó énekesei is lettek volna az előadásnak, mert a jelentéktelen Menyaszony-Vőlegény, Rálik Szilvia és Vadász Dániel, a rohamosan és drámai módon jelentéktelenedő Airizer Csaba, továbbá az abszolút nem jelentéktelen, de még mindig nyers, csiszolatlan Réti Attila nem sokat segít a darabon. Kovács Annamária a keret a szereposztásban, ő énekli az Anyát és a Halált, és ha mindkét szerepben egyformán erőteljes lenne, akkor ez valószínűleg sokatmondó rendezői ötlet lehetne. Így csak az jut az ember eszébe, hogy aha, nagyon irodalmi, Szerb Antal és Kosztolányi a semmi partján elégedett lenne vele.

Az egész előadás nem áll össze. Valakinek csikorgatnia kell a fogát az erőfeszítéstől. Vagy a rendezőnek és társainak, akik tényleg hatalmas munkával bizonygatják, hogy ez a darab jó, vagy a nézőnek, aki látja a befektetett energiát, de valahogy mégsem érinti meg a mű. Az első perctől fogva van az előadással egy súlyos baj: nem érdekes. Ki az, aki hibázik? Az énekesek, amikor olyan szövegmondással állnak elő, hogy foszlányokat lehet csak kivenni Lorca soraiból, szavakat vagy szótagokat lehet csak megérteni, és ha valaki nem ismeri az eredetit, akkor kénytelen az angol nyelvű feliratokat bámulni, hogy legalább azt megértse, ki kicsoda ebben a történetben. Vagy mégis a rendezéssel van a baj, nem kellett volna összerántani egy felvonássá az operát, mert annyi erő nincsen benne, hosszú időre leül a zene, hogy aztán gyönyörű pillanatai legyenek; vagy több pihenőt kell beiktatni, vagy még szigorúbban ölni a zenéből a fölöslegeket? Vagy menjünk biztosra, és szidalmazzuk az énekművészeket, mert az egy szem Vajda Júlia kivételével mind megérdemlik? Valamit tenni kell, mert minden jó, csak a végkövetkeztetés nem.

Tegyük föl, hogy az énekesek tudásuk legjavát adták, és nem kell az operában érteni, miről is van szó, továbbá lehet büntetlenül idétlennek lenni a színpadon. Tegyük föl, hogy Szokolay Sándor jól választotta meg a szövegkönyvet, tényleg pont a Vérnászból kell operát írni, mert nem elég zenei Lorca szövege, arra még rá kell dolgozni akkor is, ha ettől valahogy lecsupaszodik a dráma a puszta történetre, amit így viszont egy kicsit körülményesen mesélnek el. Ehhez jön még a zenekar meg a színpad, rendezéssel, jelmezekkel, díszletekkel. Minden sikerült.

Tegyük föl, hogy ez egy igazi opera. Na, akkor van baj. Mert ha megszakadok, akkor sem tetszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.