Klasszikus

Összművészeti fesztivál Debrecenben

2003.10.19. 00:00
Ajánlom
Közel egy hónapon át - október 15-től egészen november 9-ig - színvonalas komoly- és könnyűzenei programokkal, valamint film- és színházi bemutatókkal várja az érdeklődőket a cívisváros őszi rendezvénysorozata. A különböző művészeti ágakat többek között olyan ismert személyiségek képviselik, mint Darvas Iván és Eszenyi Enikő, Tokody Ilona, Gregor József, Kincses Veronika, valamint Ákos, Charlie és a Ghymes együttes.

A tartalmas kikapcsolódást nyújtó összművészeti programsorozatot a Magyar Fotóművészek Szövetségének Párosan szép… című fotókiállítása nyitja meg a Belvárosi Étteremben.

A zenei palettát többek között olyan előadóművészek teszik színessé, mint Tokody Ilona - október 22-ei ária- és dalestjével - Gregor József, Kincses Veronika és Kertesi Ingrid - október 24-i barokk estjével. A könnyebb műfaj kedvelőit október 26-án Ákos, 27-én Charlie koncertje várja. A felsorolt művészek által képviselt zenei műfajok mellett találkozhatunk még a jazz neves képviselőivel is, mint a műfajt a Balkáni népzenékkel ötvöző Quartet B együttessel vagy a Henryk Gembalsky trióval. A roma folklórt - a több generációból álló Parno Graszt (Fehér Ló) együttes képviseli. A világzene nemzetközi hírű reprezentánsa, a szlovákiai magyarokból álló Ghymes zenekar is képviselteti magát a civis város őszi fesztiválján.

A színházkedvelő közönség számára igazi csemegét kínál Dodo Gombár Ég és Nő között című darabja Eszenyi Enikő és Milan Mikulčík előadásában - amelyet október 26-án tekinthet meg a Debrecenbe látogató közönség. Október 30-án lesz látható a Vojtina Bábszínházban Kertész Imre Sorstalanság című műve Darvas Iván tolmácsolásában.

A filmrajongók október 15-én Debrecenben elsőként nézhetik meg a berlini filmfesztiválra is meghívást kapott Vagabond című magyar filmet, amely a faji megkülönböztetéstől mentes budapesti táncházak világába kalauzolja el a nézőket, de tartalmas szórakozást ígérnek a Lengyel Filmnapok és a Frankofón Filméjszaka alkotásai is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.