Klasszikus

Összművészeti fesztivál Debrecenben

2003.10.19. 00:00
Ajánlom
Közel egy hónapon át - október 15-től egészen november 9-ig - színvonalas komoly- és könnyűzenei programokkal, valamint film- és színházi bemutatókkal várja az érdeklődőket a cívisváros őszi rendezvénysorozata. A különböző művészeti ágakat többek között olyan ismert személyiségek képviselik, mint Darvas Iván és Eszenyi Enikő, Tokody Ilona, Gregor József, Kincses Veronika, valamint Ákos, Charlie és a Ghymes együttes.

A tartalmas kikapcsolódást nyújtó összművészeti programsorozatot a Magyar Fotóművészek Szövetségének Párosan szép… című fotókiállítása nyitja meg a Belvárosi Étteremben.

A zenei palettát többek között olyan előadóművészek teszik színessé, mint Tokody Ilona - október 22-ei ária- és dalestjével - Gregor József, Kincses Veronika és Kertesi Ingrid - október 24-i barokk estjével. A könnyebb műfaj kedvelőit október 26-án Ákos, 27-én Charlie koncertje várja. A felsorolt művészek által képviselt zenei műfajok mellett találkozhatunk még a jazz neves képviselőivel is, mint a műfajt a Balkáni népzenékkel ötvöző Quartet B együttessel vagy a Henryk Gembalsky trióval. A roma folklórt - a több generációból álló Parno Graszt (Fehér Ló) együttes képviseli. A világzene nemzetközi hírű reprezentánsa, a szlovákiai magyarokból álló Ghymes zenekar is képviselteti magát a civis város őszi fesztiválján.

A színházkedvelő közönség számára igazi csemegét kínál Dodo Gombár Ég és Nő között című darabja Eszenyi Enikő és Milan Mikulčík előadásában - amelyet október 26-án tekinthet meg a Debrecenbe látogató közönség. Október 30-án lesz látható a Vojtina Bábszínházban Kertész Imre Sorstalanság című műve Darvas Iván tolmácsolásában.

A filmrajongók október 15-én Debrecenben elsőként nézhetik meg a berlini filmfesztiválra is meghívást kapott Vagabond című magyar filmet, amely a faji megkülönböztetéstől mentes budapesti táncházak világába kalauzolja el a nézőket, de tartalmas szórakozást ígérnek a Lengyel Filmnapok és a Frankofón Filméjszaka alkotásai is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.