Klasszikus

Összművészeti fesztivál Örkénnyel, dzsesszel

2004.07.05. 00:00
Ajánlom
Minden bizonnyal tizenöt évig tartó huzavonának kerül pont a végére. Hatszázmilliós költséggel megkezdték a gyulai vár felújítását. És a hét végén megkezdődött a gyulai összművészeti fesztivál is. A gazdag program egy részét jövőre már a Várszínházban rendezhetik.

Hol belekezdtek, hol abbamaradt Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavárának, a gyulai várnak a felújítása. Hol tarthattak benne színházi előadásokat, hol a falakon kívülre szorultak a produkciók. Vagy pénz nem volt, vagy a műemlékvédelemnek támadtak aggályai. Pilléres alátámasztással helyre akarták állítani a loggiát, a körfolyosót, ami annyira leszűkítette volna a teret, hogy már nem lehetett volna benne megtartani az immár tradicionális, negyvenegyedik évadát megért várjátékokat. Igaz, hogy valaha létezett ez a loggia, de a vár hosszú történetében – melyet még Mátyás király épített a nevelt fia számára – mindössze negyven-ötven esztendeig ékesítette a falakat. Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója szerint a vár változott, átalakult, és nem kell feltétlenül azt az állapotot helyreállítani, amikor ez a körfolyosó is létezett. Erről most már a műemlékvédelem szakembereit is sikerült meggyőzni, így jövőre a vár hatszázmillió forintért felújított állapotában tündökölhet, és előadások is tarthatók benne. Természetesen a múzeum funkciója megmarad a várnak, egykori kovácsműhelyt, várbörtönt is láthatnak a látogatók a megnövelt nyitva tartásnak köszönhetően, akár nem sokkal a színházlátogatás előtt is.

A Gyulai Várszínház programjainak régóta vannak pillérei. Minden évben van például Shakespeare-bemutató. Az idén a Szentivánéji álom látható Eperjes Károly, Bubik István, Schneider Zoltán, Tordai Teri, Györgyi Anna, Takács Katalin, Kecskés Karina, Botos Éva felléptével, Szergej Maszlobojcsikov rendezésében. Erkel Ferencnek – Gyula szülöttének – sehol nem játszották valamennyi operáját, Gyulán viszont módszeresen bemutatták valamennyit, a Kolozsvári Magyar Állami Operával szövetkezve. Az idén érnek a sorozat végére, a Dózsa Györgyöt láthatja a publikum. Fotókiállítás is nyílik a nyolc Erkel-opera emlékezetes perceit felidézve. Rendszeres egy kortárs magyar darab ősbemutatója is. A Ladics ház udvarán lesz a premierje Fráter Zoltán művének, a Krúdy keringőnek, amely a kalandos életű író szerelmeiről, utazásairól regél, Mihályi Győző, Hernádi Judit, Ruttkay Laura, Börcsök Enikő, Gregor Bernadett felléptével, Csiszár Imre rendezésében.
Tavaly A szarvassá változott fiú a hagyományostól igencsak eltérő, izgalmas, mozgásszínházzal, tánccal vegyített, szertartásjátékká váló előadását adta Gyulán a Beregszászi Illyés Gyula Színház, Törőcsik Mari és Trill Zsolt revelatív játékával, és az együttes komoly színészi, fizikai teljesítményével. Ezúttal Örkény Tóték című groteszkjét láthatjuk a beregszásziaktól, szintén Vidnyánszky Attila rendezésében.

A világ egyik legnépszerűbb sztártenorja, José Cura is énekel, sőt Kocsis Zoltán mellett vezényli is a Nemzeti Filharmonikus zenekart. Tizenharmadik alkalommal lesz dzsesszfesztivál Gyulán. Ezen a világ legnevesebb dzsessz-rock dobosát, Billy Cobhamet is láthatják, hallhatják az érdeklődők. De ott lesz a Szakcsi Trió is, és a Svédországban élő Attila Sasvári, valamit a Kathy-Horváth Lajosból és Lőrinszky Attilából álló duó. Ezenkívül láthatunk még táncszínházat, operettet, gyerekprodukciókat, és megnézhetjük Korniss Péter legendás erdélyi fotóinak kiállítását is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

85 évesen is filmet forgat Sophia Loren

Születésnapját ünnepli az olasz film egyik legnagyobb sztárja, akit szókimondó, határozott nőként ismerünk a filmvásznon. Sophia Loren hatvanéves karrierje mögött egy fegyelmezett, tudatos nő áll.
Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Klasszikus

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Vizuál

Mi minden nem lett Mészáros Márta?

88. születésnapját ünnepli szeptember 19-én Mészáros Márta, a női sorsok bemutatója, a magyar és az egyetemes filmtörténet meghatározó alakja. Tiszteletére fotókiállítás nyílt a Filmes Házban, ahol meghitt születésnapi köszöntésen találkoztunk vele.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus temetés

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Klasszikus hír

Kortárs klasszikus zenei lemezkiadót indít a Radiohead gitárosa

A Jonny Greenwood alapította kiadó első kiadványai között lesz egy saját szerzői lemez, illetve egy Bach-szólóalbum.
Klasszikus állás

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Klasszikus óbudai társaskör

Októberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör az Anima Musicae Kamarazenekar új sorozatával nyitja meg a 2019/2020-as évadát a zene világnapján, október 1-jén.
Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.