Klasszikus

Összművészeti fesztivál Örkénnyel, dzsesszel

2004.07.05. 00:00
Ajánlom
Minden bizonnyal tizenöt évig tartó huzavonának kerül pont a végére. Hatszázmilliós költséggel megkezdték a gyulai vár felújítását. És a hét végén megkezdődött a gyulai összművészeti fesztivál is. A gazdag program egy részét jövőre már a Várszínházban rendezhetik.

Hol belekezdtek, hol abbamaradt Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavárának, a gyulai várnak a felújítása. Hol tarthattak benne színházi előadásokat, hol a falakon kívülre szorultak a produkciók. Vagy pénz nem volt, vagy a műemlékvédelemnek támadtak aggályai. Pilléres alátámasztással helyre akarták állítani a loggiát, a körfolyosót, ami annyira leszűkítette volna a teret, hogy már nem lehetett volna benne megtartani az immár tradicionális, negyvenegyedik évadát megért várjátékokat. Igaz, hogy valaha létezett ez a loggia, de a vár hosszú történetében – melyet még Mátyás király épített a nevelt fia számára – mindössze negyven-ötven esztendeig ékesítette a falakat. Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója szerint a vár változott, átalakult, és nem kell feltétlenül azt az állapotot helyreállítani, amikor ez a körfolyosó is létezett. Erről most már a műemlékvédelem szakembereit is sikerült meggyőzni, így jövőre a vár hatszázmillió forintért felújított állapotában tündökölhet, és előadások is tarthatók benne. Természetesen a múzeum funkciója megmarad a várnak, egykori kovácsműhelyt, várbörtönt is láthatnak a látogatók a megnövelt nyitva tartásnak köszönhetően, akár nem sokkal a színházlátogatás előtt is.

A Gyulai Várszínház programjainak régóta vannak pillérei. Minden évben van például Shakespeare-bemutató. Az idén a Szentivánéji álom látható Eperjes Károly, Bubik István, Schneider Zoltán, Tordai Teri, Györgyi Anna, Takács Katalin, Kecskés Karina, Botos Éva felléptével, Szergej Maszlobojcsikov rendezésében. Erkel Ferencnek – Gyula szülöttének – sehol nem játszották valamennyi operáját, Gyulán viszont módszeresen bemutatták valamennyit, a Kolozsvári Magyar Állami Operával szövetkezve. Az idén érnek a sorozat végére, a Dózsa Györgyöt láthatja a publikum. Fotókiállítás is nyílik a nyolc Erkel-opera emlékezetes perceit felidézve. Rendszeres egy kortárs magyar darab ősbemutatója is. A Ladics ház udvarán lesz a premierje Fráter Zoltán művének, a Krúdy keringőnek, amely a kalandos életű író szerelmeiről, utazásairól regél, Mihályi Győző, Hernádi Judit, Ruttkay Laura, Börcsök Enikő, Gregor Bernadett felléptével, Csiszár Imre rendezésében.
Tavaly A szarvassá változott fiú a hagyományostól igencsak eltérő, izgalmas, mozgásszínházzal, tánccal vegyített, szertartásjátékká váló előadását adta Gyulán a Beregszászi Illyés Gyula Színház, Törőcsik Mari és Trill Zsolt revelatív játékával, és az együttes komoly színészi, fizikai teljesítményével. Ezúttal Örkény Tóték című groteszkjét láthatjuk a beregszásziaktól, szintén Vidnyánszky Attila rendezésében.

A világ egyik legnépszerűbb sztártenorja, José Cura is énekel, sőt Kocsis Zoltán mellett vezényli is a Nemzeti Filharmonikus zenekart. Tizenharmadik alkalommal lesz dzsesszfesztivál Gyulán. Ezen a világ legnevesebb dzsessz-rock dobosát, Billy Cobhamet is láthatják, hallhatják az érdeklődők. De ott lesz a Szakcsi Trió is, és a Svédországban élő Attila Sasvári, valamit a Kathy-Horváth Lajosból és Lőrinszky Attilából álló duó. Ezenkívül láthatunk még táncszínházat, operettet, gyerekprodukciókat, és megnézhetjük Korniss Péter legendás erdélyi fotóinak kiállítását is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

11+1 filmzene, amit hallanod kell Ennio Morriconétól

91 évesen elhunyt Ennio Morricone, aki nélkül nem lenne hős Clint Eastwood, nem lenne mit játszania az óceánjáró zongoristának és nem lenne mennyei a mozi sem. Összeszedtük a legjobb filmzenéit.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Vizuál

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Zenés színház

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Klasszikus

Arany Vonót kapott Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.
Klasszikus hír

Ennio Morriconénak szentelte a járvány utáni első koncertjét a milánói Scala

A 91 évesen elhunyt olasz zeneszerzőnek, karmesternek szentelte az újranyitás utáni első, közönség előtt tartott koncertjét a milánói Scala operaház hétfő este.
Klasszikus hír

Balogh Máté különdíjas lett a CESQ Nemzetközi Zeneszerzőversenyén

22 ország 53 pályaműve közül választotta ki a zsűri a nyerteseket a Central European String Quartet II. Nemzetközi Zeneszerzőversenyén.
Klasszikus hír

Arany Vonót kapott Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.
Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.