Klasszikus

Összművészeti fesztivál Örkénnyel, dzsesszel

2004.07.05. 00:00
Ajánlom
Minden bizonnyal tizenöt évig tartó huzavonának kerül pont a végére. Hatszázmilliós költséggel megkezdték a gyulai vár felújítását. És a hét végén megkezdődött a gyulai összművészeti fesztivál is. A gazdag program egy részét jövőre már a Várszínházban rendezhetik.

Hol belekezdtek, hol abbamaradt Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavárának, a gyulai várnak a felújítása. Hol tarthattak benne színházi előadásokat, hol a falakon kívülre szorultak a produkciók. Vagy pénz nem volt, vagy a műemlékvédelemnek támadtak aggályai. Pilléres alátámasztással helyre akarták állítani a loggiát, a körfolyosót, ami annyira leszűkítette volna a teret, hogy már nem lehetett volna benne megtartani az immár tradicionális, negyvenegyedik évadát megért várjátékokat. Igaz, hogy valaha létezett ez a loggia, de a vár hosszú történetében – melyet még Mátyás király épített a nevelt fia számára – mindössze negyven-ötven esztendeig ékesítette a falakat. Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója szerint a vár változott, átalakult, és nem kell feltétlenül azt az állapotot helyreállítani, amikor ez a körfolyosó is létezett. Erről most már a műemlékvédelem szakembereit is sikerült meggyőzni, így jövőre a vár hatszázmillió forintért felújított állapotában tündökölhet, és előadások is tarthatók benne. Természetesen a múzeum funkciója megmarad a várnak, egykori kovácsműhelyt, várbörtönt is láthatnak a látogatók a megnövelt nyitva tartásnak köszönhetően, akár nem sokkal a színházlátogatás előtt is.

A Gyulai Várszínház programjainak régóta vannak pillérei. Minden évben van például Shakespeare-bemutató. Az idén a Szentivánéji álom látható Eperjes Károly, Bubik István, Schneider Zoltán, Tordai Teri, Györgyi Anna, Takács Katalin, Kecskés Karina, Botos Éva felléptével, Szergej Maszlobojcsikov rendezésében. Erkel Ferencnek – Gyula szülöttének – sehol nem játszották valamennyi operáját, Gyulán viszont módszeresen bemutatták valamennyit, a Kolozsvári Magyar Állami Operával szövetkezve. Az idén érnek a sorozat végére, a Dózsa Györgyöt láthatja a publikum. Fotókiállítás is nyílik a nyolc Erkel-opera emlékezetes perceit felidézve. Rendszeres egy kortárs magyar darab ősbemutatója is. A Ladics ház udvarán lesz a premierje Fráter Zoltán művének, a Krúdy keringőnek, amely a kalandos életű író szerelmeiről, utazásairól regél, Mihályi Győző, Hernádi Judit, Ruttkay Laura, Börcsök Enikő, Gregor Bernadett felléptével, Csiszár Imre rendezésében.
Tavaly A szarvassá változott fiú a hagyományostól igencsak eltérő, izgalmas, mozgásszínházzal, tánccal vegyített, szertartásjátékká váló előadását adta Gyulán a Beregszászi Illyés Gyula Színház, Törőcsik Mari és Trill Zsolt revelatív játékával, és az együttes komoly színészi, fizikai teljesítményével. Ezúttal Örkény Tóték című groteszkjét láthatjuk a beregszásziaktól, szintén Vidnyánszky Attila rendezésében.

A világ egyik legnépszerűbb sztártenorja, José Cura is énekel, sőt Kocsis Zoltán mellett vezényli is a Nemzeti Filharmonikus zenekart. Tizenharmadik alkalommal lesz dzsesszfesztivál Gyulán. Ezen a világ legnevesebb dzsessz-rock dobosát, Billy Cobhamet is láthatják, hallhatják az érdeklődők. De ott lesz a Szakcsi Trió is, és a Svédországban élő Attila Sasvári, valamit a Kathy-Horváth Lajosból és Lőrinszky Attilából álló duó. Ezenkívül láthatunk még táncszínházat, operettet, gyerekprodukciókat, és megnézhetjük Korniss Péter legendás erdélyi fotóinak kiállítását is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.