Klasszikus

Összművészeti fesztivál Örkénnyel, dzsesszel

2004.07.05. 00:00
Ajánlom
Minden bizonnyal tizenöt évig tartó huzavonának kerül pont a végére. Hatszázmilliós költséggel megkezdték a gyulai vár felújítását. És a hét végén megkezdődött a gyulai összművészeti fesztivál is. A gazdag program egy részét jövőre már a Várszínházban rendezhetik.

Hol belekezdtek, hol abbamaradt Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavárának, a gyulai várnak a felújítása. Hol tarthattak benne színházi előadásokat, hol a falakon kívülre szorultak a produkciók. Vagy pénz nem volt, vagy a műemlékvédelemnek támadtak aggályai. Pilléres alátámasztással helyre akarták állítani a loggiát, a körfolyosót, ami annyira leszűkítette volna a teret, hogy már nem lehetett volna benne megtartani az immár tradicionális, negyvenegyedik évadát megért várjátékokat. Igaz, hogy valaha létezett ez a loggia, de a vár hosszú történetében – melyet még Mátyás király épített a nevelt fia számára – mindössze negyven-ötven esztendeig ékesítette a falakat. Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója szerint a vár változott, átalakult, és nem kell feltétlenül azt az állapotot helyreállítani, amikor ez a körfolyosó is létezett. Erről most már a műemlékvédelem szakembereit is sikerült meggyőzni, így jövőre a vár hatszázmillió forintért felújított állapotában tündökölhet, és előadások is tarthatók benne. Természetesen a múzeum funkciója megmarad a várnak, egykori kovácsműhelyt, várbörtönt is láthatnak a látogatók a megnövelt nyitva tartásnak köszönhetően, akár nem sokkal a színházlátogatás előtt is.

A Gyulai Várszínház programjainak régóta vannak pillérei. Minden évben van például Shakespeare-bemutató. Az idén a Szentivánéji álom látható Eperjes Károly, Bubik István, Schneider Zoltán, Tordai Teri, Györgyi Anna, Takács Katalin, Kecskés Karina, Botos Éva felléptével, Szergej Maszlobojcsikov rendezésében. Erkel Ferencnek – Gyula szülöttének – sehol nem játszották valamennyi operáját, Gyulán viszont módszeresen bemutatták valamennyit, a Kolozsvári Magyar Állami Operával szövetkezve. Az idén érnek a sorozat végére, a Dózsa Györgyöt láthatja a publikum. Fotókiállítás is nyílik a nyolc Erkel-opera emlékezetes perceit felidézve. Rendszeres egy kortárs magyar darab ősbemutatója is. A Ladics ház udvarán lesz a premierje Fráter Zoltán művének, a Krúdy keringőnek, amely a kalandos életű író szerelmeiről, utazásairól regél, Mihályi Győző, Hernádi Judit, Ruttkay Laura, Börcsök Enikő, Gregor Bernadett felléptével, Csiszár Imre rendezésében.
Tavaly A szarvassá változott fiú a hagyományostól igencsak eltérő, izgalmas, mozgásszínházzal, tánccal vegyített, szertartásjátékká váló előadását adta Gyulán a Beregszászi Illyés Gyula Színház, Törőcsik Mari és Trill Zsolt revelatív játékával, és az együttes komoly színészi, fizikai teljesítményével. Ezúttal Örkény Tóték című groteszkjét láthatjuk a beregszásziaktól, szintén Vidnyánszky Attila rendezésében.

A világ egyik legnépszerűbb sztártenorja, José Cura is énekel, sőt Kocsis Zoltán mellett vezényli is a Nemzeti Filharmonikus zenekart. Tizenharmadik alkalommal lesz dzsesszfesztivál Gyulán. Ezen a világ legnevesebb dzsessz-rock dobosát, Billy Cobhamet is láthatják, hallhatják az érdeklődők. De ott lesz a Szakcsi Trió is, és a Svédországban élő Attila Sasvári, valamit a Kathy-Horváth Lajosból és Lőrinszky Attilából álló duó. Ezenkívül láthatunk még táncszínházat, operettet, gyerekprodukciókat, és megnézhetjük Korniss Péter legendás erdélyi fotóinak kiállítását is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Könyv

Mesekönyv segít feldolgozni a legrázósabb témákat is

Válás, halál, internet, egy barátság dinamikája – Shona Innes könyvei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni a felnőtteknek is nehezen emészthető kérdésekkel. A klinikai pszichológus szerző nemrég Magyarországon járt, hogy személyesen is meglátogassa kötetei illusztrátorát, Agócs Íriszt.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Emberi jogi díjat nyert Szabó Réka filmje Szarajevóban

A balkáni térség elsőszámú nemzetközi filmfesztiválján, a Szarajevói Filmfesztiválon összesen öt készülő magyar filmet, filmtervet díjaztak.
Vizuál

A ma textilművészete

A Textile Art of Today (A ma textilművészete) nemzetközi művészeti projekt korunk textilművészetét mutatja be a budapesti Vigadó Galériában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Pécsi barangolások a Partitúra stábjával

A nyári ismétlő részek utolsó állomásaként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsora a Dunántúl legnagyobb városába, Pécsre látogat. Az adás augusztus 25-én vasárnap, 13.25 órától tekinthető meg a Duna Televízióban.
Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.