Klasszikus

Összművészeti hetek Gyulán

2005.07.11. 00:00
Ajánlom
A július 1-jén kezdődött 42. Gyulai Összművészeti Fesztivál keretében július 23-án és 24-én este jazzprogramokkal várja az érdeklődőket a XIV. Gyulai Vár Jazz Fesztivál.

Július 23-án, este nyolc órától Hevesi Tamás és a Jazzlovers, a Dresch Quartet és a Dave Weckl Band lép színpadra. Közreműködik: Másnap délután öt órától a Gyulai Big Band, a Hot Jazz Band és a Benkó Dixieland Band játszik.

Dave Weckl napjaink legismertebb modern jazz dobosa. 1960-ban született St. Luisban és nyolc éves korában kezdett dobolni. A nyolcvanas évek elején Paul Simon, majd Michel Camilo együttesének tagjaként lett neves művész. 1986-ban hívta meg Chick Corea, a jazzvilág neves zongoristája együttesébe. Hét évig volt tagja az Electric Bandnek és az Akoustic Bandnek, akikkel számos lemezfelvételt készített és beutazta az egész világot. Dave Weckl dobjátékával egyenrangú társa volt Chick Coreának a két együttes hangzásvilágának meghatározó kialakítójaként. A Chick Coreával töltött évek után Weckl önálló útra lépett. Játékában is meg akart újulni, ezért ismét tanulni kezdett, Freddie Grubernél. Itt tanulta meg, hogy legalább annyira kell figyelni a hangzásra, mint a stílusra. Zenéje lélegzetállítóan élő, tele van erővel, hangzásvilága a műfaj legjobbjaiból táplálkozik, stílusa áradatszerű, kifinomult, hihetetlenül robbanékony és bonyolult. Az együttese által játszott fúziós jazzről így nyilatkozott: „Az a zene, amit mi játszunk, improvizációs jazz, amely a hallgatóság füle hallatára alakul, s bár egyes koncertek jobbak, mint mások, ennek az együttesnek minden estéje jó este.” A zenekar játékában a dob nem mint virtuózan kezelt szólóhangszer jelenik meg, hanem a többi hangszer egyenrangú partnereként. Weckl zenei stílusát lehet nevezni jazznek, fúziós zenének, funknak vagy egyszerűen elektronikus improvizációnak zenének is. A Dave Weckl Bandnak eddig hat CD-je jelent meg a Stretch Recordsnál, amelyből egy dupla koncertalbum, a Live (And Yery Plugged In).

A Dave Weckl Band alapító tagjai a billentyűs Steve Weingartés a basszusgitáros Tom Kennedy, akit Bill Connors együttesénél ismert meg az együttes vezetője. Szaxofonon Gery Meek játszik, aki nem régen került be a zenekarba. Dave Weckl a New York-i zenei életben tanulta meg a jazzmuzsikusok csöppet sem könnyű életét, így napjaink egyik legelőrelátóbb zenésze. Sohasem ül meg a babérjain, mert tudja, hogy a nosztalgiazenélés egy óriási csapda, amiből nem lehet kikerülni. Mindig váltani kell, meg kell újulni, ha az ember hosszú ideig meg akarja őrizni művészi érzékenységét – nyilatkozta egy másik alkalommal.

Steve Weingart Ohio államban, Daytonban született, három évesen kezdett zongorázni. A tehetséges fiatal később zongoraversenyeket nyert, így már fiatalon játszhatott a Columbus Symphony szólistájaként. Sokféle zenét szeretett, de legjobban a jazz zongoristák inspirálták: Jozef Zawinul, Herbie Hancock, Chick Corea. 1984-től a zeneművészeti főiskolán jazzt tanult. Ezután Los Angelesbe ment, ahol bekapcsolódott a zenei életbe. Pályafutása során együtt játszott többek között Scott Hendersonnal, Chaka Khannal, Jimmy Earllel. Tom Kennedy 25 éve elismert muzsikusa a jazz világának. Bátyja zenekarában kezdte pályafutását nagybőgőn, majd játszott James Moodyval, David Sanbornnal, Freddie Hubarttal, Stan Kentonnal. 17 éves kora óta játszik elektromos basszusgitáron. Ezzel a hangszerével lépett fel Bill Connorsszal, a Steps Aheaddel, Al Di Meolaval, Steve Gadd-dal, Michel Breckerrel, Bill Evansszal, Dave Grusinnal. A Dave Weckl Bandnek a kezdetektől meghatározó tagja. Gery Meek hangszerei a szaxofon, a klarinét, a fuvola és a billentyűs hangszerek. Az elmúlt 15 évben számos világsztárral játszott együtte: Dionne Warwick, Flora Purim, Airto Moreira, Herb Albert, Al Jarreau. 1990-ben Jose Neto gitárossal megalapították a Fourth World együttest. A Dave Weckl Bandben ő szólaltatja meg a fúvós hangszereket.

Dresch Mihály alkotói pályájának csúcsán van. Ezt bizonyítják koncertjei és az utóbbi években kiadott lemezei. A magyar jazz egyik meghatározó zenésze, aki páratlanul tudta ötvözni művészetében a magyar gyökereket, a kelet-európai zenei hatásokat és az amerikai jazzt. A gépipari tanulmányokat folytató Dresch Mihály 17 éves volt, amikor Johny Griffin hatására a jazz felé fordult. A konzervatórium elvégzése (1979) óta a magyar jazz élvonalához tartozik. 1984-ben alakította meg első együttesét. Az első saját néven kiadott kvartett lemeze 1984-ben jelent meg Sóhajkeserű címmel. Azóta 14 CD-vel örvendeztette meg rajongóit, legutóbb 2004-ben, amelynek a címe Egyenes zene volt. A Quartet tagjai: Baló István (dob), Kovács Ferenc (hegedű, trombita), Szandai Mátyás (nagybőgő). A Dresch Quartet olyan neves szólistákkal dolgozott együtt, mint Archie Shepp, John Tchicai, Roscoe Mitchell, Chico Freeman, David Murray, Dewey Redman, akik közül néhánnyal lemezfelvételt is készítettek. Az együttes rendszeres meghívottja Európa legjelentősebb jazz fesztiváljainak és klubjainak.

Első alkalommal lesz a vendége a gyulai születésű Hevesi Tamás a jazz fesztiválnak. Hevesi Tamás Gyulán járt általános iskolába, majd a szentesi drámatagozatos gimnáziumban folytatta tanulmányait. Ekkor alakította meg a városban bátyjával, Hevesi Imrével a Névtelen Nulla együttest, akikkel gyorsan a helyi fiatalság kedvencévé váltak. Rendszeres fellépői voltak az Erkel Diákünnepeknek, ahova az egész országból érkeztek a diákok, és mindenfelé elvitték a tehetséges együttes hírét. Itt hallották először a Jeremy című számot is, amelyet Hevesi Tamás 15 éves korában írt, és évekkel később az egész ország kedvelt slágere lett. Hevesi Tamás Gyuláról elkerülve Budapesten kezdett szólókarriert egyre növekvő sikerrel. Könnyed előadói stílusa, jó kontaktusteremtő képessége, különleges hangja, humora, improvizációs képessége révén a közönség kedvencévé vált. Koncertjein rendszeresen improvizál, scattel, minden helyzetben megtalálva a hangulatfokozás lehetőségeit. Rock műsorát mindig a zenei igényesség jellemzi, sokszor tágítva a műfaj határait. Hevesi Tamás már gyermekkora óta jazzrajongó, példaképeit is ebből a műfajból választotta. A jazzéneklés két neves állócsillagait: Bobby McFerrynt és Al Jarreaut. Mindketten amellett, hogy kiváló énekesek, a „one man show” legjelesebb képviselői, akik különleges tehetségük révén hangszereket utánoznak, egy számban négy-öt szólamot szólaltatnak meg, kiváló ritmusérzékkel rendelkeznek és elbűvölő előadók. Joggal nevezhetjük Hevesi Tamást az amerikai és a kanadai énekes magyar társának, aki hasonló felfogásban énekel, mint példaképei. Hevesi Tamás Geri Editnél tanult énekelni, ahol elsajátította a jazzéneklés nem könnyű fortélyait. Utazásai során rengeteg jazz klubban megfordult, ahol a műfaj világsztárjait közvetlen közelről hallgathatta. Gyulára kiváló jazz zenész kollégáival érkezik, a Jazzlovers együttessel, kikkel nem jazz standardokat fog előadni, hanem főleg saját szerzeményeit, amelyeket jazzesítve játszanak el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.