Klasszikus

Összművészeti találkozó

2002.11.02. 00:00
Ajánlom
Holnap kezdődik a Debreceni Őszi Fesztivál rendezvénysorozata

Az idén ötödik alkalommal rendezik meg a Debreceni Őszi Fesztivált. A holnap kezdődő összművészeti fesztivál egy hónapon keresztül kínál komoly- és könnyűzenei eseményeket, film- és színházi bemutatókat, valamint különleges gasztronómiai élményeket tizenhárom helyszínen. A rendezvény vasárnap délelőtt a Vojtina Bábszínház A vitéz szabólegény című előadásával kezdődik. Este hét órakor lesz Varnus Xaver hangversenye (Debreceni Egyetem, díszudvar). Az őszi fesztiválhoz kapcsolódik a blues- és világzenei fesztivál, valamint az alternatív színházi találkozó is. Az őszi fesztiválon több kiállítás is nyílik Debrecenben.

Szerdán és csütörtökön az Apolló moziban török filmeket nézhetnek meg az érdeklődők. Csütörtökön Megszépült szegénység címmel a debreceni Hajdú táncegyüttes és a Morotva Népzenei Együttes ad műsort a lovardában. Az előadás a falusi élet szépségeit és nehézségeit tárja a néző elé idézeteken és a közönség által már ismert, valamint sok, még ismeretlen táncon keresztül. A debreceni irodalmi napok csütörtökön kezdődnek az Apolló moziban. A kétnapos tanácskozás a sokat vitatott korstílus, a posztmodern elméleti és műfaji kérdéseivel, az irodalom és a társművészetek jellegzetességeivel foglalkozik. Az irodalmi napokra a rendezők közel százötven írót, kritikust, irodalomtörténészt és szerkesztőt hívnak meg a hazai és a határon túli magyar alkotók közül.

A Csokonai Színházban pénteken, november 8-án Bozsik Yvette társulata a Sárga tapéta című művet adja elő. A mű Bozsik Yvette és Sacha Hails angol színésznő közös munkájára épül. November 10. és 17. között a Debreceni Egyetem Konzervatóriumának Liszt-termében lesznek a DEOEC egyetemi kulturális napok. Fellép Tolcsvay Nagy Béla zeneszerző-énekmondó, Virágh Tibor előadóművész és a Monteverdi Kórus, valamint hallható lesz Kocsis László, a Csokonai Színház magánénekesének operaestje, Binder Károly zongoraestje és Szilágyi Enikő franciasanzon-estje.

November 11-én, hétfőn a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Kollégium rézfúvós- együttesének hangversenye hallgatható meg. Az 1999-ben alakult együttes repertoárja igen széles skálán mozog: koncertjeiken hallhatók a reneszánsz korszak egyszerű táncai, toronyzenéi, barokk áhítatok, romantikus operarészletek és napjaink már eredetileg is rézfúvókra íródott művei. November 14-én a Csokonai Színházban az ötvenéves Debreceni Opera tiszteletére rendeznek gálát. Szintén ezen a napon az Apolló moziban lesz a II. Frankofon filméjszaka, amikor öt francia film tekinthető meg. November 16-án, szombaton a Víg moziban a Jazzmelon Big Band és a Triola Dixieland Jazz Band lép fel. November 20-án Vadászat címmel a Hobo Blues Band és a Beregszászi Magyar Nemzeti Színház ad közös koncertet. A MÁV Járműjavító színháztermében a Debreceni Népi Együttes és a Hortobágy táncegyüttes műsorát november 22-én tekinthetik meg az érdeklődők. Az 1950-ben alakult Debreceni Népi Együttes igyekszik az egész magyar nyelvterületet felölelő tánc- és szokáskultúrát megmutatni a közönségnek. A III. Alternatív színházi találkozón, szintén 22-én, a Vasutas Musical Stúdió Táncszínháza Koré Campani Pólusok, a Modern Tánc-Játék Stúdió a Kék madár és a Csatatér kávéval című előadása látható. Másnap lesz a II. blues- és világzenei nap, amelyen közreműködik Greg Bell (szólóhegedű) és a Debreceni Blues Társaság. November 24-én, vasárnap délelőtt és kora délután a Vojtina Bábszínházban a Mosó Masa mosodája tekinthető meg a pécsi Bóbita Bábszínház előadásában, rendező Sramó Gábor. Vasárnap este a Víg moziban Kossuth, a magyarok Mózese címmel Csikos Sándor színművész és Kobzos Kiss Tamás énekmondó tart Kossuth-estet. A Debreceni Őszi Fesztivál november 25-én, az este hét órakor kezdődő Demjén-koncerttel fejeződik be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.