Klasszikus

Ősz Érdi Tamás-módra

2011.10.07. 14:24
Ajánlom
Eddig is határait próbálgatta a zongoraművész sok-sok itthoni és külföldi koncertjével, de a decemberig terjedő időszak minden eddiginél izgalmasabb és koncertekben gazdagabb lesz.

Elképesztő négy hónap vár Érdi Tamásra, aki összesen 31 hangversenyt ad szeptembertől decemberig. Ez alatt nyolc országba utazik, Romániába például háromszor tér vissza. Októberre már jónéhány koncerten sikeresen túl van, Szabadkán, Lendván és Zentán teltházak előtt zajlottak a koncertek, s az emberek a közeli falvakból buszokkal érkeztek. A Liszt-év alkalmából ugyanis kilenc Kárpát-mendencei városban játszik az ifjú zongoraművész.

Természetesen itthon is hallhatjuk a Prima Primissima díjas művész játékát. Októberben 13-án a színház rajongói is találkozhatnak vele. A Thália Színházban Bognár László Az élet fiai című játékban ezúttal Chopin és Liszt műveket zongorázik, ugyanis a darab Sand, Chopin és Liszt "rendezetlen viszonyairól" szól, Fullajtár Andrea, Varju Kálmán és Őze Áron főszereplésével, Balatoni Mónika rendezésében.

Novemberben is jelentős események várnak Érdi Tamásra. November 2-án a Művészetek Palotájában ad koncertet Bach, Beethoven, Schubert, Schumann és Prokofjev műveiből, vendége régi kamaratásra, Keszei Bori lesz. November 13-án pedig az Élet menete alapítvány javára ad közös jótékonysági koncertet Koncz Zsuzsával, Tolcsvay Lászlóval és Kulka Jánossal a Dohány utcai Zsinagógában. Itt a Grazioso Kamarazenekar tagjaival (Balogh Ferenc Liszt-díjas művész, Detvay M. Marcella, Rudolf András és Botvay Károly Kossuth- és Liszt-díjas muzsikussal) Schumann Esz-dúr zongoraötösét játssza. 22-én pedig a Szegedi Szimfonikusok vendége, Liszt A-dúr zongoraversenyét Kocsis Zoltán vezényli.

Az ősz elmúltával, decemberben sem apad a koncertek száma, a Kárpát-medencei utak után a zongoraművész Varsóban, Stuttgartban és Bukarestben is zongorázik. Bukarestben ugyancsak Liszt A-dúr zongoraversenyét játssza az Enescu Filharmonikusokkal, Camil Marinescu vezényletével. A két utóbbi esemény az ottani Liszt-év záróhangversenye lesz.

Liszt: Magyar rapszódia, no. 6
Km.: Érdi Tamás

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.