Klasszikus

Ősz Érdi Tamás-módra

2011.10.07. 14:24
Ajánlom
Eddig is határait próbálgatta a zongoraművész sok-sok itthoni és külföldi koncertjével, de a decemberig terjedő időszak minden eddiginél izgalmasabb és koncertekben gazdagabb lesz.

Elképesztő négy hónap vár Érdi Tamásra, aki összesen 31 hangversenyt ad szeptembertől decemberig. Ez alatt nyolc országba utazik, Romániába például háromszor tér vissza. Októberre már jónéhány koncerten sikeresen túl van, Szabadkán, Lendván és Zentán teltházak előtt zajlottak a koncertek, s az emberek a közeli falvakból buszokkal érkeztek. A Liszt-év alkalmából ugyanis kilenc Kárpát-mendencei városban játszik az ifjú zongoraművész.

Természetesen itthon is hallhatjuk a Prima Primissima díjas művész játékát. Októberben 13-án a színház rajongói is találkozhatnak vele. A Thália Színházban Bognár László Az élet fiai című játékban ezúttal Chopin és Liszt műveket zongorázik, ugyanis a darab Sand, Chopin és Liszt "rendezetlen viszonyairól" szól, Fullajtár Andrea, Varju Kálmán és Őze Áron főszereplésével, Balatoni Mónika rendezésében.

Novemberben is jelentős események várnak Érdi Tamásra. November 2-án a Művészetek Palotájában ad koncertet Bach, Beethoven, Schubert, Schumann és Prokofjev műveiből, vendége régi kamaratásra, Keszei Bori lesz. November 13-án pedig az Élet menete alapítvány javára ad közös jótékonysági koncertet Koncz Zsuzsával, Tolcsvay Lászlóval és Kulka Jánossal a Dohány utcai Zsinagógában. Itt a Grazioso Kamarazenekar tagjaival (Balogh Ferenc Liszt-díjas művész, Detvay M. Marcella, Rudolf András és Botvay Károly Kossuth- és Liszt-díjas muzsikussal) Schumann Esz-dúr zongoraötösét játssza. 22-én pedig a Szegedi Szimfonikusok vendége, Liszt A-dúr zongoraversenyét Kocsis Zoltán vezényli.

Az ősz elmúltával, decemberben sem apad a koncertek száma, a Kárpát-medencei utak után a zongoraművész Varsóban, Stuttgartban és Bukarestben is zongorázik. Bukarestben ugyancsak Liszt A-dúr zongoraversenyét játssza az Enescu Filharmonikusokkal, Camil Marinescu vezényletével. A két utóbbi esemény az ottani Liszt-év záróhangversenye lesz.

Liszt: Magyar rapszódia, no. 6
Km.: Érdi Tamás

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Vizuál

„A szolgája vagyok a könyveknek” - Interjú Gálos Viktor fotóssal

Hatvan egérfogó, kétszáz tojás, egy halfarok, esetleg egy kiszuperált tévé porcelánnyuszival, felkészülésként pedig több ezer oldalnyi szépirodalmi szöveg elolvasása – alig két hét alatt. Gálos Viktor fotós mesél a néhol vidám, néhol szürreális munkáról, ami a Libri irodalmi díj köteteinek fotói mögött áll.
Színház

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.
Plusz

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Zenés színház

Schiller és Verdi tette halhatatlanná: 475 éve született Don Carlos

A 16. században élt spanyol infáns nevét Schiller drámája és az ennek nyomán született Verdi-opera tartotta fenn, de a történeti igazsághoz egyiknek sincs sok köze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Klasszikus hír

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Klasszikus hír

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Klasszikus magazin

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.
Klasszikus hír

Ennio Morriconénak szentelte a járvány utáni első koncertjét a milánói Scala

A 91 évesen elhunyt olasz zeneszerzőnek, karmesternek szentelte az újranyitás utáni első, közönség előtt tartott koncertjét a milánói Scala operaház hétfő este.