Klasszikus

Ősz Érdi Tamás-módra

2011.10.07. 14:24
Ajánlom
Eddig is határait próbálgatta a zongoraművész sok-sok itthoni és külföldi koncertjével, de a decemberig terjedő időszak minden eddiginél izgalmasabb és koncertekben gazdagabb lesz.

Elképesztő négy hónap vár Érdi Tamásra, aki összesen 31 hangversenyt ad szeptembertől decemberig. Ez alatt nyolc országba utazik, Romániába például háromszor tér vissza. Októberre már jónéhány koncerten sikeresen túl van, Szabadkán, Lendván és Zentán teltházak előtt zajlottak a koncertek, s az emberek a közeli falvakból buszokkal érkeztek. A Liszt-év alkalmából ugyanis kilenc Kárpát-mendencei városban játszik az ifjú zongoraművész.

Természetesen itthon is hallhatjuk a Prima Primissima díjas művész játékát. Októberben 13-án a színház rajongói is találkozhatnak vele. A Thália Színházban Bognár László Az élet fiai című játékban ezúttal Chopin és Liszt műveket zongorázik, ugyanis a darab Sand, Chopin és Liszt "rendezetlen viszonyairól" szól, Fullajtár Andrea, Varju Kálmán és Őze Áron főszereplésével, Balatoni Mónika rendezésében.

Novemberben is jelentős események várnak Érdi Tamásra. November 2-án a Művészetek Palotájában ad koncertet Bach, Beethoven, Schubert, Schumann és Prokofjev műveiből, vendége régi kamaratásra, Keszei Bori lesz. November 13-án pedig az Élet menete alapítvány javára ad közös jótékonysági koncertet Koncz Zsuzsával, Tolcsvay Lászlóval és Kulka Jánossal a Dohány utcai Zsinagógában. Itt a Grazioso Kamarazenekar tagjaival (Balogh Ferenc Liszt-díjas művész, Detvay M. Marcella, Rudolf András és Botvay Károly Kossuth- és Liszt-díjas muzsikussal) Schumann Esz-dúr zongoraötösét játssza. 22-én pedig a Szegedi Szimfonikusok vendége, Liszt A-dúr zongoraversenyét Kocsis Zoltán vezényli.

Az ősz elmúltával, decemberben sem apad a koncertek száma, a Kárpát-medencei utak után a zongoraművész Varsóban, Stuttgartban és Bukarestben is zongorázik. Bukarestben ugyancsak Liszt A-dúr zongoraversenyét játssza az Enescu Filharmonikusokkal, Camil Marinescu vezényletével. A két utóbbi esemény az ottani Liszt-év záróhangversenye lesz.

Liszt: Magyar rapszódia, no. 6
Km.: Érdi Tamás

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.