Klasszikus

Ősz Érdi Tamás-módra

2011.10.07. 14:24
Ajánlom
Eddig is határait próbálgatta a zongoraművész sok-sok itthoni és külföldi koncertjével, de a decemberig terjedő időszak minden eddiginél izgalmasabb és koncertekben gazdagabb lesz.

Elképesztő négy hónap vár Érdi Tamásra, aki összesen 31 hangversenyt ad szeptembertől decemberig. Ez alatt nyolc országba utazik, Romániába például háromszor tér vissza. Októberre már jónéhány koncerten sikeresen túl van, Szabadkán, Lendván és Zentán teltházak előtt zajlottak a koncertek, s az emberek a közeli falvakból buszokkal érkeztek. A Liszt-év alkalmából ugyanis kilenc Kárpát-mendencei városban játszik az ifjú zongoraművész.

Természetesen itthon is hallhatjuk a Prima Primissima díjas művész játékát. Októberben 13-án a színház rajongói is találkozhatnak vele. A Thália Színházban Bognár László Az élet fiai című játékban ezúttal Chopin és Liszt műveket zongorázik, ugyanis a darab Sand, Chopin és Liszt "rendezetlen viszonyairól" szól, Fullajtár Andrea, Varju Kálmán és Őze Áron főszereplésével, Balatoni Mónika rendezésében.

Novemberben is jelentős események várnak Érdi Tamásra. November 2-án a Művészetek Palotájában ad koncertet Bach, Beethoven, Schubert, Schumann és Prokofjev műveiből, vendége régi kamaratásra, Keszei Bori lesz. November 13-án pedig az Élet menete alapítvány javára ad közös jótékonysági koncertet Koncz Zsuzsával, Tolcsvay Lászlóval és Kulka Jánossal a Dohány utcai Zsinagógában. Itt a Grazioso Kamarazenekar tagjaival (Balogh Ferenc Liszt-díjas művész, Detvay M. Marcella, Rudolf András és Botvay Károly Kossuth- és Liszt-díjas muzsikussal) Schumann Esz-dúr zongoraötösét játssza. 22-én pedig a Szegedi Szimfonikusok vendége, Liszt A-dúr zongoraversenyét Kocsis Zoltán vezényli.

Az ősz elmúltával, decemberben sem apad a koncertek száma, a Kárpát-medencei utak után a zongoraművész Varsóban, Stuttgartban és Bukarestben is zongorázik. Bukarestben ugyancsak Liszt A-dúr zongoraversenyét játssza az Enescu Filharmonikusokkal, Camil Marinescu vezényletével. A két utóbbi esemény az ottani Liszt-év záróhangversenye lesz.

Liszt: Magyar rapszódia, no. 6
Km.: Érdi Tamás

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Idén is eloszlatták a felhőket a TérTáncKoncert hősei

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar ötödik alkalommal rendezte meg ingyenes szabadtéri programját, a TérTáncKoncertet, ahol idén is több száz hátrányos helyzetű térségből érkező fiatal táncolt együtt, ezúttal Beethoven VII. szimfóniájára.
Klasszikus ajánló

Egy hét a kamarazene izzó bűvöletében

Több mint tíz országból érkeznek világsztárok az idei Fesztivál Akadémiára. A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagykoncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus kritika

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Klasszikus ajánló

Sir Karl Jenkinst köszönti a MÁV Szimfonikusok

A világon legtöbbet játszott kortárs zeneszerzőt 75. születésnapja alkalmából hangversennyel köszöntik június 28-án a Müpában.
Klasszikus kritika

„Csárdás kisangyalom” – énekelte a dél-koreai Asan város kórusa a Bartók Plusz Operafesztiválon

8644 kilométert tett meg az Asan Civic Choir, hogy hangversenyt tartson a Bartók Plusz Operafesztiválon. Műsorukban magyar szerzők művei mellett koreai és magyar népdalfeldolgozások hangzottak el.