Klasszikus

Őszi aukció a Vivace Zenei Antikváriumban

2008.11.13. 00:00
Ajánlom
Őszi aukcióját tartja a Vivace Zenei Antikvárium 2008. november 21-én délután öttől a zeneműbolt budapesti székhelyén. A tételek megtekinthetők 2008. november 17. és 20. között, 10-től 18 óráig ugyanitt.

Az árverési anyag több mint 150 tételt tartalmaz. Az összeállítás a 18-20. század zenei témájú nyomtatványai – kották, könyvek, kéziratok- közül válogat. Érdekesség, hogy az aukciós gyűjtemény számos darabja Erdélyi Miklós karmester hagyatékából származik. Így, a mintegy 15 évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas művész személyes tárgyai is kalapács alá kerülnek.

A tételek között megtalálható két igen ritka, az 1848-as Szabadságharchoz kapcsolódó nyomtatvány: Jakab István, A Budai Nemzeti Őrsereg Harczdala és Thern Károly, Nemzeti Dal Petőfitől. Ismereteink szerint, az említett kottákból mindössze kettő, illetve egy példány van az országban. A Treichlinger József által vezetett zeneműkiadó vállalat összesen hét olyan kottakiadványát ismerjük, amelyeket a Szabadságharc történései kapcsán jelentetett meg. Ezek közül e kettő a legritkább.

Az aukciós gyűjtemény további kiemelt darabjai, azok a Joseph Haydn nyomtatványok, amelyek a 18. illetve a 19. században jelentek meg. A "Merkur" szimfónia szólamanyaga, az első angol kiadás nyomólemezeiről készült 1784 után. Az "Oxford" szimfónia zongoraváltozatának első megjelenését pedig Bonnban nyomtatták 1845 körül.

Figyelemre méltó az Opus 20-ként ismert vonósnégyesek nyomtatványa is. A zenedarabok ugyanis, e kiadás címlapképe után kapták a "Nap kvartettek" elnevezést. A kotta Berlinben jelent meg 1779-ben.

A felsorolt nyomtatványok azért is kiemelendők, mert 2009-ben kezdődik a Haydn-emlékév Magyarországon és a közép-európai régióban egyaránt. A zeneszerző halálának 200. évfordulójára emlékeznek szerte a világon. Joseph Haydn mintegy 30, művészileg termékeny évet töltött hazánkban, az Eszterházy-család szolgálatában. Az őszi árverésen neves magyar zeneszerzők kézirataihoz is hozzájuthatnak az érdeklődők. Többek között Dohnányi Ernő levele, Farkas Ferenc és Weiner Leó zenei kéziratai kerülnek majd kalapács alá.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.