Klasszikus

Őszi aukció a Vivace Zenei Antikváriumban

2008.11.13. 00:00
Ajánlom
Őszi aukcióját tartja a Vivace Zenei Antikvárium 2008. november 21-én délután öttől a zeneműbolt budapesti székhelyén. A tételek megtekinthetők 2008. november 17. és 20. között, 10-től 18 óráig ugyanitt.

Az árverési anyag több mint 150 tételt tartalmaz. Az összeállítás a 18-20. század zenei témájú nyomtatványai – kották, könyvek, kéziratok- közül válogat. Érdekesség, hogy az aukciós gyűjtemény számos darabja Erdélyi Miklós karmester hagyatékából származik. Így, a mintegy 15 évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas művész személyes tárgyai is kalapács alá kerülnek.

A tételek között megtalálható két igen ritka, az 1848-as Szabadságharchoz kapcsolódó nyomtatvány: Jakab István, A Budai Nemzeti Őrsereg Harczdala és Thern Károly, Nemzeti Dal Petőfitől. Ismereteink szerint, az említett kottákból mindössze kettő, illetve egy példány van az országban. A Treichlinger József által vezetett zeneműkiadó vállalat összesen hét olyan kottakiadványát ismerjük, amelyeket a Szabadságharc történései kapcsán jelentetett meg. Ezek közül e kettő a legritkább.

Az aukciós gyűjtemény további kiemelt darabjai, azok a Joseph Haydn nyomtatványok, amelyek a 18. illetve a 19. században jelentek meg. A "Merkur" szimfónia szólamanyaga, az első angol kiadás nyomólemezeiről készült 1784 után. Az "Oxford" szimfónia zongoraváltozatának első megjelenését pedig Bonnban nyomtatták 1845 körül.

Figyelemre méltó az Opus 20-ként ismert vonósnégyesek nyomtatványa is. A zenedarabok ugyanis, e kiadás címlapképe után kapták a "Nap kvartettek" elnevezést. A kotta Berlinben jelent meg 1779-ben.

A felsorolt nyomtatványok azért is kiemelendők, mert 2009-ben kezdődik a Haydn-emlékév Magyarországon és a közép-európai régióban egyaránt. A zeneszerző halálának 200. évfordulójára emlékeznek szerte a világon. Joseph Haydn mintegy 30, művészileg termékeny évet töltött hazánkban, az Eszterházy-család szolgálatában. Az őszi árverésen neves magyar zeneszerzők kézirataihoz is hozzájuthatnak az érdeklődők. Többek között Dohnányi Ernő levele, Farkas Ferenc és Weiner Leó zenei kéziratai kerülnek majd kalapács alá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.