Klasszikus

Őszi Kulturális Napok Debrecenben

2006.09.29. 00:00
Ajánlom
A komoly- és könnyűzene, a színház, a tánc, a film és a képzőművészet jegyében telik az ősz a cívis városban. Rost Andrea koncertje nyitja meg a jeles eseményt október 11-én.

A debreceni őszi kulturális évad gazdag programkínálatának egyik meghatározó része az október 11-28. között megrendezett Őszi Kulturális Napok. Az idén kilenc éves eseménysorozat Rost Andrea világhírű operaénekesnő Mozart-estjével (október 11.) veszi kezdetét, aki ezúttal a Figaro házassága és a Don Giovanni című darabokból ad elő részleteket az opera-rajongók számára. A koncerten Héja Domonkos vezényel majd.

A moldvai csángó magyarok zenéjével, hangszereivel és kultúrájával ismerkedhetnek meg mindazok, akik október 14-én a városba látogatnak. A Csángó-napon – az idén Bartók-emlékdíjjal jutalmazott Zurgó együttes részvételével – csángó gyerekek adnak ízelítőt táncaikból és énekeikből. A zenei paletta sokszínűségét mutatja, hogy a fellépők között éppúgy megtalálható Koncz Zsuzsa (október 26.), mint a világhírű, közel ötven éves Bartók Vonósnégyes (október 27.), amely Mozart, Bartók és Beethoven zeneművekkel várja a komolyzenét kedvelőket.

Egy éjszakán át (október 19.) a filmművészeté lesz a főszerep az Apolló moziban, ahol a Frankofon Filméjszakán egymás után öt francia film tekinthető meg: a Harminchat, a Jules és Jim, A kullancs, a Tétova tangó, valamint az 5x2.

A táncművészetet az Argentin Tangó Táncszínház képviseli (október 24.) a Tangó Expressz című darabbal, amely az argentin tangót a modern tánccal, a régi korok dalait pedig a kortárs zenével ötvözi.

Egyetlen összművészeti fesztivál, így a debreceni sem képzelhető el színházi előadás nélkül. Ezúttal a Madách Színház érkezik vendégségbe Arthur Miller Édes fiaim című drámájával, amelyet többek között Huszti Péter, Piros Ildikó és Crespo Rodrigo mutat be (október 25.).

A gyermekek sem maradnak mesés darabok nélkül a kéthetes rendezvénysorozat ideje alatt. A Rigócsőr király című fény- és mesejáték, valamint a Bogármese című mesés táncshow őket és a szülőket is vidám pillanatokkal ajándékozza meg (október 21. és 28.).

Az Őszi Kulturális Napok színvonalas eseménysorozatának, így Bényi Árpád festőművész életmű-kiállításának is – október 23. és december 3. között – az ország második legnagyobb kulturális központja, a Kölcsey Központ ad otthont.

Kelet-Magyarország legnagyobb rendezvényszervező cége, a Főnix Rendezvényszervező Kht. – Debrecen város nagyrendezvényeinek felelőse, az ország második legnagyobb kulturális központjának (Kölcsey Központ) és rendezvénycsarnokának (Főnix Csarnok), valamint a város art mozijának (Apolló mozi) üzemeltetője – idén is gondoskodik arról, hogy az Őszi Kulturális Napok programkínálata tartalmas időtöltésül szolgáljon a rendezvényre látogatók számára.

További információ: www.fonixinfo.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.