Klasszikus

Őszi táj szaxofonnal

2005.04.27. 00:00
Ajánlom
A '60-as évek elején még az eladott lemezek fele dzsessz volt. A helyzet a Beatles megjelenésével változott meg, ma már a dzsesszeladások nem teszik ki a forgalom két százalékát sem: ezért (is) sétálhat nyugodtan Győrben a műfaj egyik legnagyobb sztárja és legnagyobb alakja anélkül, hogy bárki megszólítaná vagy autogramot kérne tőle.

A William Parker Quartetnek nemcsak a névadóját, a bőgős Parkert, hanem a szaxofonos Rob Brownt is lehet a kortárs dzsessz egyik legnagyobbjának nevezni, mély és feledhetetlen muzsikát csinálnak.
A tavalyi Mediawave legsikeresebb koncertjét Parkerék adták, az idei az ő fellépésükkel kezdődött. Hamid Drake helyett – akinek a lánya szombaton mondta ki a boldogító igent – Alvin Fielder dobolt: de a felállás és a minőség ugyanaz volt. A kvartett a Raining on the moon című lemez dalait játszotta: ezeknek az esős időhöz való daloknak a szövegére is érdemes figyelni. William Parker ugyanis nemcsak az egyik legjobb bőgős Charles Mingus óta, hanem költő is, hat kötete jelent meg az Egyesült Államokban. Ezekből a dalokból nem az emlékezés szomorúsága árad, hanem a valóban fontos dolgokra figyelni igyekvő ember nyugalma és koncentráltsága. Lewis Barnes trombitás és Rob Brown akkor fújta kissé free jazz-es, olykor Coltrane-t idéző, varázslatos szólóit, amikor a sors titkait kifürkészni igyekvő ember feszültsége – az egyik dalban Leena Conquest arról énekelt, hogy ő a Sors – már fokozhatatlanná vált.

Kevés összeszedettebb együttes van ennél a kvartettnél. Ha a kissé enervált Leena Conquest énekelt, a fúvósok hátraléptek, hogy ne nyomják el ezt az áttetszően tiszta, dermesztően hideg hangot. Ezt a gesztust felfoghatjuk a teljes alázat megnyilvánulásának. Aki Győrben megpillantja őket, amint vigyorogva sétálnak, és nagy hangon beszélgetnek, nem gondolja róluk, hogy olyan tiszta és melankolikus a zenéjük, mint Caspar David Friedrich képein az őszi tájak. Az énekesnő hazautazott. Brown és Parker maradtak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.