Klasszikus

Őszi táj szaxofonnal

2005.04.27. 00:00
Ajánlom
A '60-as évek elején még az eladott lemezek fele dzsessz volt. A helyzet a Beatles megjelenésével változott meg, ma már a dzsesszeladások nem teszik ki a forgalom két százalékát sem: ezért (is) sétálhat nyugodtan Győrben a műfaj egyik legnagyobb sztárja és legnagyobb alakja anélkül, hogy bárki megszólítaná vagy autogramot kérne tőle.

A William Parker Quartetnek nemcsak a névadóját, a bőgős Parkert, hanem a szaxofonos Rob Brownt is lehet a kortárs dzsessz egyik legnagyobbjának nevezni, mély és feledhetetlen muzsikát csinálnak.
A tavalyi Mediawave legsikeresebb koncertjét Parkerék adták, az idei az ő fellépésükkel kezdődött. Hamid Drake helyett – akinek a lánya szombaton mondta ki a boldogító igent – Alvin Fielder dobolt: de a felállás és a minőség ugyanaz volt. A kvartett a Raining on the moon című lemez dalait játszotta: ezeknek az esős időhöz való daloknak a szövegére is érdemes figyelni. William Parker ugyanis nemcsak az egyik legjobb bőgős Charles Mingus óta, hanem költő is, hat kötete jelent meg az Egyesült Államokban. Ezekből a dalokból nem az emlékezés szomorúsága árad, hanem a valóban fontos dolgokra figyelni igyekvő ember nyugalma és koncentráltsága. Lewis Barnes trombitás és Rob Brown akkor fújta kissé free jazz-es, olykor Coltrane-t idéző, varázslatos szólóit, amikor a sors titkait kifürkészni igyekvő ember feszültsége – az egyik dalban Leena Conquest arról énekelt, hogy ő a Sors – már fokozhatatlanná vált.

Kevés összeszedettebb együttes van ennél a kvartettnél. Ha a kissé enervált Leena Conquest énekelt, a fúvósok hátraléptek, hogy ne nyomják el ezt az áttetszően tiszta, dermesztően hideg hangot. Ezt a gesztust felfoghatjuk a teljes alázat megnyilvánulásának. Aki Győrben megpillantja őket, amint vigyorogva sétálnak, és nagy hangon beszélgetnek, nem gondolja róluk, hogy olyan tiszta és melankolikus a zenéjük, mint Caspar David Friedrich képein az őszi tájak. Az énekesnő hazautazott. Brown és Parker maradtak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.