Klasszikus

Öt év, ötezer előadás, ötcsillagos élmények…

2010.02.24. 11:04
Ajánlom
Meghatottan gondolok vissza azokra a pillanatokra, amikor a Müpa feladatához méltóan első ízben nyújthatta a közönségnek azt, amit elterveztünk.

Nyolc műfajban, az intézmény legkülönbözőbb pontjain olyan előadásokkal vártuk és várjuk látogatóinkat, melyek révén úgy a magyar, mint a nemzetközi kulturális élet legkiválóbbjai mutatkoznak be. Sokakban felmerül a kérdés, mivel rukkolunk elő a jubileum kapcsán. A válasz egyértelmű: ugyanolyan magas nívójú programokkal, mint az elmúlt öt év során!

A Müpa elsősorban a közönségét szeretné megünnepelni, ezért számos, eddig szokatlan eseménnyel készültünk: Élmény! Minden tekintetben címmel fotópályázatot hirdettünk azok számára, akik megörökítik programjainkkal, az épülettel kapcsolatban szerzett benyomásaikat és szívesen közzéteszik munkáikat. A fotókból katalógust jelentetünk meg és a nagyérdemű egy hónapon keresztül fotókiállítás keretében ismerkedhet meg az alkotásokkal. Játékos kedvű látogatóink számára Ötcsillagos élmények címmel játékot szerveztünk, amely júniusig tart és a Budapesti Wagner-napok végén egy sorsolással zárul, ahol értékes nyereményekben részesülhetnek a résztvevők.

Új fejezetek nyílnak a közönség komfortérzetének fokozásában is. A szezon elejére kibővített információs pult és jegypénztár után januártól működni kezdtek az ország – kulturális területen – első jegyautomatái. Márciustól megújul a Müpa honlapja is, könnyebben kezelhető, korszerűbb eszközökkel böngészhetnek rajta a látogatók. A művészetek, a kultúra rajongóit egy igazi csemegével szeretnénk megörvendeztetni: március 14-én lát napvilágot az Élményképek fotóalbum, mely a 2005 óta nálunk fellépő legnevesebb művészek fényképeit, vendégkönyv-bejegyzéseit tartalmazza. A Müpa Magazin születésnapi különszáma is sok meglepetést tartogat, de utoljára hagytam egy olyan szolgáltatást, amelynek révén a koncertlátogatók egy új közösség, a Müpa-klub tagjai lehetnek. Márciustól klubtagsági Müpa-kártyák – Élmény-kártya és Ínyenc-kártya – válthatók, amelyek sok új információ és kedvezmény elérését teszik lehetővé.

A Müpa ötéves születésnapján Önt köszönti, Kedves Olvasó, aki napról napra ellátogat hozzánk és részese az Élménynek, amelyet az Alkotók, a Művészek és a Közönség együtt teremtenek meg. Minden tekintetben.

Kiss Imre
a Művészetek Palotájának vezérigazgatója

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.