Klasszikus

Öt éve az anglikán egyházzene szolgálatában

2010.10.31. 14:43
Ajánlom
Újjáalakulásának ötödik évfordulója alkalmából ad koncertet a Gabrieli Choir november 7-én a Kassai téren.

A koncert a 20. századi angol és magyar egyházzene kevéssé ismert oldalait mutatja be. Az est egyik főműve, Herbert Howells megrázó Requiemje a kórus 2005-ben rendezett legelső koncertjét idézi. Howells a brit egyházzene legkiemelkedőbb alakjai közé tartozik, Magyarországon alig ismert, fájdalmasan gyönyörű művei rendszeresen hallhatók a Gabrieli Choir koncertjein. Howells Requiemjének különös története van. A komponista hosszú alkotói válságban szenvedett Második zongoraversenyének 1925-ös bukása után. Magába roskadt, lényegében tíz évig alig komponált, s ehelyett a Királyi Zeneakadémián való tanításnak szentelte napjait. A krízisből paradox módon a lehető legnagyobb emberi tragédia mozdította ki: 1935-ben gyermekbénulásban meghalt egyetlen fia, a kilencéves Michael. A súlyos veszteség felett Howells a zenében talált vigaszt, és újra komponálni kezdett. Befejezte Requiemjét, amelyet még 1932-ben kezdett el komponálni, majd nem sokkal később átdolgozta és kibővítette, s az átírt művet Hymnus Paradisi címen Howells legjobb műveként tartják számon. Ám a mester fájdalma olyan mély volt, és a belőle születt művek annyira személyes hangvételűre sikerültek, hogy sokáig nem engedte őket előadni (a Hymnus Paradisi ősbemutatójára 1950-ben, a Requiem premierjére 1980-ban került sor). A hat rövid tételből álló Requiem kétkórusos, a capella. Mivel a szerző nem előadásra s különösen nem liturgikus haszálatra szánta, nem tartotta fontosnak, hogy a gyászmise hagyományos latin szövegéhez ragaszkodjon. Ehelyett a Book of Common Prayerből, a mise szövegéből és a zsoltárokból választott egy sor idézetet, amelyek - Howells 1950-ben írt szavaival - „az emberiség mulandó fájdalmát és elpusztíthatatlan reménységét" fejezik ki.

E művet követően Lajtha László ritkán hallható vegyeskarra és orgonára írt Miséje csendül fel, amelyben különösön nagy szerepet kap az orgona. Izgalmas szólamát a templom orgonistája és a Gabrieli Choir állandó kísérője, Gesztesi-Tóth László fogja életre kelteni. Nyitószámként Ralph Vaughan Williams A világ minden szögletében zengjen a dal! című pompás himnusza hangzik el, s végül két könnyedebb angol szakrális szerzeménnyel zárul a koncert: Sir Michael Tippett spirituálé-feldolgozása után John Rutter Gael áldás című kedvelt műve szólal meg.

2010. november 7. 19:30 - Herminamezői Szentlélek Templom

A Gabrieli Choir jubileumi koncertje

Ralph Vaughan Williams: Let All the World in Every Corner Sing
Herbert Howells: Requiem
Lajtha László: Missa pro Choro Mixto et Organo
Sir Michael Tippett: Spirituálé az „A Child of Our Time" c. oratóriumból (Nobody Knows)
John Rutter: A Gaelic Blessing

Vezényel: Sólyom Richárd
Orgonán közreműködik: Gesztesi-Tóth László

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.