Klasszikus

Öt éve az anglikán egyházzene szolgálatában

2010.10.31. 14:43
Ajánlom
Újjáalakulásának ötödik évfordulója alkalmából ad koncertet a Gabrieli Choir november 7-én a Kassai téren.

A koncert a 20. századi angol és magyar egyházzene kevéssé ismert oldalait mutatja be. Az est egyik főműve, Herbert Howells megrázó Requiemje a kórus 2005-ben rendezett legelső koncertjét idézi. Howells a brit egyházzene legkiemelkedőbb alakjai közé tartozik, Magyarországon alig ismert, fájdalmasan gyönyörű művei rendszeresen hallhatók a Gabrieli Choir koncertjein. Howells Requiemjének különös története van. A komponista hosszú alkotói válságban szenvedett Második zongoraversenyének 1925-ös bukása után. Magába roskadt, lényegében tíz évig alig komponált, s ehelyett a Királyi Zeneakadémián való tanításnak szentelte napjait. A krízisből paradox módon a lehető legnagyobb emberi tragédia mozdította ki: 1935-ben gyermekbénulásban meghalt egyetlen fia, a kilencéves Michael. A súlyos veszteség felett Howells a zenében talált vigaszt, és újra komponálni kezdett. Befejezte Requiemjét, amelyet még 1932-ben kezdett el komponálni, majd nem sokkal később átdolgozta és kibővítette, s az átírt művet Hymnus Paradisi címen Howells legjobb műveként tartják számon. Ám a mester fájdalma olyan mély volt, és a belőle születt művek annyira személyes hangvételűre sikerültek, hogy sokáig nem engedte őket előadni (a Hymnus Paradisi ősbemutatójára 1950-ben, a Requiem premierjére 1980-ban került sor). A hat rövid tételből álló Requiem kétkórusos, a capella. Mivel a szerző nem előadásra s különösen nem liturgikus haszálatra szánta, nem tartotta fontosnak, hogy a gyászmise hagyományos latin szövegéhez ragaszkodjon. Ehelyett a Book of Common Prayerből, a mise szövegéből és a zsoltárokból választott egy sor idézetet, amelyek - Howells 1950-ben írt szavaival - „az emberiség mulandó fájdalmát és elpusztíthatatlan reménységét" fejezik ki.

E művet követően Lajtha László ritkán hallható vegyeskarra és orgonára írt Miséje csendül fel, amelyben különösön nagy szerepet kap az orgona. Izgalmas szólamát a templom orgonistája és a Gabrieli Choir állandó kísérője, Gesztesi-Tóth László fogja életre kelteni. Nyitószámként Ralph Vaughan Williams A világ minden szögletében zengjen a dal! című pompás himnusza hangzik el, s végül két könnyedebb angol szakrális szerzeménnyel zárul a koncert: Sir Michael Tippett spirituálé-feldolgozása után John Rutter Gael áldás című kedvelt műve szólal meg.

2010. november 7. 19:30 - Herminamezői Szentlélek Templom

A Gabrieli Choir jubileumi koncertje

Ralph Vaughan Williams: Let All the World in Every Corner Sing
Herbert Howells: Requiem
Lajtha László: Missa pro Choro Mixto et Organo
Sir Michael Tippett: Spirituálé az „A Child of Our Time" c. oratóriumból (Nobody Knows)
John Rutter: A Gaelic Blessing

Vezényel: Sólyom Richárd
Orgonán közreműködik: Gesztesi-Tóth László

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus brácsa

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus Partitúra

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.