Klasszikus

Öt nap Kurtág tiszteletére

2006.02.15. 00:00
Ajánlom
Mától vasárnapig összművészeti fesztivállal ünneplik Kurtág György zeneszerző-zongorista nyolcvanadik születésnapját.

- Sajnos Magyarországon nem ismerik eléggé Kurtág Györgyöt, pedig külföldön a legnagyobb kortárs zeneszerzők között tartják számon. A közelmúltban például az egyik legrangosabb zenei szakvásár, a MIDEM Classique 2006. Special Award elnevezésű díját kapta meg, egy, a tiszteletére rendezett koncert keretében - vázolja a helyzetet a fesztivált szervező Budapest Music Center vezetője, Gőz László. A születésnapi fesztivállal ezen szeretnének változtatni.

A programsorozat első napján fia és unokája köszönti a művészt. Ifj. Kurtág György a hat órától kezdődő nyitókoncerten az apjával közösen írt darab, a Zwiegespräch magyarországi bemutatóján játszik szintetizátoron, illetve az esti Orfeusz című balettelőadásban is közreműködik. A Ludwig Múzeumban pedig este hétkor nyílik meg Kurtág Judit Videó-művek című kiállítása. Ezek után további öt koncert és hat tudományos előadás mutatja be a zeneszerző munkásságát (az előadások este hatkor, a koncertek fél nyolckor kezdődnek). Gőz László szerint ezek közül kiemelkedik az utolsó koncert, amelynek zárása Kurtág György A csüggedés és keserűség dalai Op. 18. című munkája lesz, Kocsis Zoltán vezényletével, a Nemzeti Énekkar és az UMZE Kamaraegyüttes előadásában.

A fesztivál részeként megjelenik a zeneszerző Játékok című zongorasorozatának első CD-je, valamint Moldován Domokos szerkesztésében a Tisztelet Kurtág Györgynek című kötet.

Kurtág György a fesztiválon nem játszik, ezúttal a műveire koncentrál: az elmúlt három hétben több mint száz próbát tartott a darabjait előadó művészekkel. - Olyan intenzitással dolgozik, mintha nem nyolcvan, hanem huszonkét éves lenne - jellemzi munkatempóját Gőz László. Ha valaki Kurtág zongorajátékát is szeretné hallani, néhány nap múlva lehetősége nyílik rá. Február 25-én, a Zeneakadémián rendeznek koncertet a nyolcvanöt éves Szőllősy András tiszteletére, amelyen Kurtág zongoraművészként lép a közönség elé.

Kurtág György

1926-ban született a romániai Lugoson, 1951-ben szerzett diplomát a Zeneakadémián zongora és kamarazene, 1955-ben zeneszerzés tanszakon. Párizsban, Berlinben tanult tovább, 1981-es párizsi bemutatója után egyre több nemzetközi felkérést kapott. Műveit bemutatták többek között a Berlini Ünnepi Heteken, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, az Edinburgh-i Fesztiválon, fesztivált szenteltek darabjainak Milánóban, Londonban. Számtalan hazai és külföldi díj birtokosa, több egyetem, művészeti akadémia, konzervatórium tagja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.