Klasszikus

Öt nap Kurtág tiszteletére

2006.02.15. 00:00
Ajánlom
Mától vasárnapig összművészeti fesztivállal ünneplik Kurtág György zeneszerző-zongorista nyolcvanadik születésnapját.

- Sajnos Magyarországon nem ismerik eléggé Kurtág Györgyöt, pedig külföldön a legnagyobb kortárs zeneszerzők között tartják számon. A közelmúltban például az egyik legrangosabb zenei szakvásár, a MIDEM Classique 2006. Special Award elnevezésű díját kapta meg, egy, a tiszteletére rendezett koncert keretében - vázolja a helyzetet a fesztivált szervező Budapest Music Center vezetője, Gőz László. A születésnapi fesztivállal ezen szeretnének változtatni.

A programsorozat első napján fia és unokája köszönti a művészt. Ifj. Kurtág György a hat órától kezdődő nyitókoncerten az apjával közösen írt darab, a Zwiegespräch magyarországi bemutatóján játszik szintetizátoron, illetve az esti Orfeusz című balettelőadásban is közreműködik. A Ludwig Múzeumban pedig este hétkor nyílik meg Kurtág Judit Videó-művek című kiállítása. Ezek után további öt koncert és hat tudományos előadás mutatja be a zeneszerző munkásságát (az előadások este hatkor, a koncertek fél nyolckor kezdődnek). Gőz László szerint ezek közül kiemelkedik az utolsó koncert, amelynek zárása Kurtág György A csüggedés és keserűség dalai Op. 18. című munkája lesz, Kocsis Zoltán vezényletével, a Nemzeti Énekkar és az UMZE Kamaraegyüttes előadásában.

A fesztivál részeként megjelenik a zeneszerző Játékok című zongorasorozatának első CD-je, valamint Moldován Domokos szerkesztésében a Tisztelet Kurtág Györgynek című kötet.

Kurtág György a fesztiválon nem játszik, ezúttal a műveire koncentrál: az elmúlt három hétben több mint száz próbát tartott a darabjait előadó művészekkel. - Olyan intenzitással dolgozik, mintha nem nyolcvan, hanem huszonkét éves lenne - jellemzi munkatempóját Gőz László. Ha valaki Kurtág zongorajátékát is szeretné hallani, néhány nap múlva lehetősége nyílik rá. Február 25-én, a Zeneakadémián rendeznek koncertet a nyolcvanöt éves Szőllősy András tiszteletére, amelyen Kurtág zongoraművészként lép a közönség elé.

Kurtág György

1926-ban született a romániai Lugoson, 1951-ben szerzett diplomát a Zeneakadémián zongora és kamarazene, 1955-ben zeneszerzés tanszakon. Párizsban, Berlinben tanult tovább, 1981-es párizsi bemutatója után egyre több nemzetközi felkérést kapott. Műveit bemutatták többek között a Berlini Ünnepi Heteken, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, az Edinburgh-i Fesztiválon, fesztivált szenteltek darabjainak Milánóban, Londonban. Számtalan hazai és külföldi díj birtokosa, több egyetem, művészeti akadémia, konzervatórium tagja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Könyv

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.
Klasszikus hír

Új magyar fejlesztés forradalmasítja a tubajátékot

Egy új magyar hangszerfejlesztésnek köszönhetően ezentúl állva is lehet játszani az ehhez átalakított tubán. A Szentpáli Roland és Juhász Zoltán által kifejlesztett mechanika lehetővé teszi, hogy a szólista szabadon mozogjon a színpadon.
Klasszikus hír

„A halál életünk igazi célja” – írta Mozart haldokló apjának

Mozart haldokló apjához írt levele került a salzburgi Mozarteum Alapítvány tulajdonába. Két másik levéllel is gazdagodott a gyűjtemény.
Klasszikus ajánló

Forradalmi szimfóniával tiszteleg '56 hősei előtt az Óbudai Danubia Zenekar

Lajtha László VII. (Forradalmi) szimfóniáját játssza az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté karmester a Zeneakadémián. Utána Csajkovszkij Ötödikje csendül fel.
Klasszikus hír

Liszt Ferenc hangversenyzongorája is hallható lesz a doborjáni Liszt-fesztiválon

A helyreállított hangszer két koncerten is megszólal az október 16. és 26. között zajló doborjáni (Raiding) Liszt-fesztiválon.