Klasszikus

Öt nap múlva kezdődik a Cziffra Fesztivál

2016.02.20. 12:13
Ajánlom
Február 25-én kezdődik a most először megrendezendő Cziffra Fesztivál, amelyen négynapos koncertsorozattal, mesterkurzussal, majd később zenei versennyel idézik meg a legendás zongoraművész alakját.

Balázs János művészeti vezető szerint Cziffra a magyar zenei élet "mostohagyereke", akinek régóta kijárt már egy hasonlóan nagyszabású rendezvénysorozat. A fiatal, Liszt-díjas zongoraművész felidézte: bár sajnos személyesen nem ismerhette Cziffra Györgyöt - 6 éves volt, amikor a mester elhunyt -, hatása mégis meghatározó volt számára.

Balázs János

Balázs János (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

"A hanglemezein nőttem fel, így ismertem meg a klasszikus zeneirodalom javát. Miatta lettem klasszikus zenész. Kezdetben a zenéje volt rám nagy hatással, később, amikor önéletrajzi könyvét elolvastam, emberi vezércsillagom is lett humánuma, fiatalokat segítő tevékenysége miatt" - fogalmazott Balázs János.

Mint mondta, tíz évvel ezelőtt határozta el, hogy emlékkoncerteket szervez Cziffra tiszteletére, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a magyar zenei élet e "mostohagyerekének" nevére és munkásságára. " Az évente tartott emlékkoncertek egyre több embert vonzottak, így fogant meg bennem egy fesztivál ötlete, amelyhez olyan partnereket, támogatókat találtam, mint a MOM Kulturális Központ, a hegyvidéki önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Alap és a Szamos Cukrászda, mely erre az alkalomra megalkotta a Cziffra-szeletet" - mesélte.

Balázs János elmondása szerint a fesztivál felépítésében átvették Cziffra György franciaországi alapítványának három alappillérre - koncertsorozat, mesterkurzus és zenei verseny - épülő struktúráját. A nagy érdeklődést jelzi, hogy a február 25-28. között zajló koncertsorozatra már a fesztivál kezdete előtt egy hónappal minden jegy elkelt, a mesterkurzusra 12 ifjú zongoraművész-jelölt jelentkezett, egy gyerekeknek kiírt rajzpályázatra pedig több mint 600 rajz érkezett be a fesztiválirodába. Az idén országos, a későbbiekben a tervek szerint nemzetközivé terebélyesedő Cziffra György Zongoraversenyt a fesztivál után írják ki a 13-16 és 17-21 éves korcsoportok részére, a versenyt október végén, november elején tartják - részletezte Balázs János.

Cziffra György

Cziffra György

Úgy vélte, a Cziffra György Fesztivál kapcsán "országos megmozdulás" bontakozott ki: nagyon sokan ajánlották fel a segítségüket, számos Cziffra-relikviát küldtek. "Nagyon jó tudni, hogy Cziffra ennyi embernek ilyen sokat jelentett" - emelte ki Balázs János, aki elmondása szerint először Cziffra nevét szeretné minél ismertebbé tenni, idővel pedig azt reméli, hogy a nagy zongoraművész egész életműve is minél többekhez eljuthat.

A kérdésre, miszerint a számos fesztivál között miben sajátos a Cziffra Györgyről elnevezett sorozat, Balázs János azt emelte ki, hogy itt nemcsak egyfajta zene kerül terítékre, hanem a klasszikus mellett a jazz, a népzene, a világzene is képviselteti magát, mindazok a zenék és előadók, akik maguk is bírnak valamit abból az improvizációs készségből, amely Cziffrát jellemezte.

Balázs János 414bw.k

Balázs János 414bw.k

Egy ügyért dolgozom

A fiatal Liszt- és Gramophone-díjas zongoraművész tíz éve elkötelezett tolmácsolója Cziffra György átiratainak. A Snétberger Központ tanára idén először hívja életre a Cziffra György fesztivált. Pályájáról és a fiatal tehetségek iránt érzett felelősségéről is kérdeztük.

A fesztivál ideje alatt Cziffra-emlékkiállítást rendeznek a MOM Kulturális Központban többek között plakátokból, eddig még sehol meg nem jelent családi fotókból, valamint Gyügyi Ödön rajzaiból.

Balázs János elmondta: a Cziffra György Fesztivált minden év februárjában szeretnék megrendezni, már lázasan készülnek a 2017-es rendezvénysorozatra, amelyen több koncert, több különlegesség és igazi sztárvendégek várhatók. A kérdésre, maradnak-e a MOM Kulturális Központban, azt felelte: annyit árulhat el, hogy a MOM-ban mindig is lesznek koncertek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Klasszikus bach

Lépjen fel a Google-re, és komponáljon valamit Bach stílusában

Bach születésénak 334. évfordulóján a Google mesterséges intelligenciája egysoros zeneművet komponál az Ön dallamából is.
Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus hír

Eötvös Péter az Évad Művésze a Müpa 15. évadában

Bryn Terfel, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Waltraud Meier, a Concentus Musicus Wien, Paavo Järvi és Rolando Villazón is fellép a Müpa 2019/20-as évadában.
Klasszikus hír

Ők kaptak díjat a Bach Mindenkinek Fesztiválon

Öt művész, illetve a Magyar Állami Operaház kapta meg a klasszikus zenei fesztivál elismerését.