Klasszikus

Öt nap múlva kezdődik a Cziffra Fesztivál

2016.02.20. 12:13
Ajánlom
Február 25-én kezdődik a most először megrendezendő Cziffra Fesztivál, amelyen négynapos koncertsorozattal, mesterkurzussal, majd később zenei versennyel idézik meg a legendás zongoraművész alakját.

Balázs János művészeti vezető szerint Cziffra a magyar zenei élet "mostohagyereke", akinek régóta kijárt már egy hasonlóan nagyszabású rendezvénysorozat. A fiatal, Liszt-díjas zongoraművész felidézte: bár sajnos személyesen nem ismerhette Cziffra Györgyöt - 6 éves volt, amikor a mester elhunyt -, hatása mégis meghatározó volt számára.

Balázs János

Balázs János (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

"A hanglemezein nőttem fel, így ismertem meg a klasszikus zeneirodalom javát. Miatta lettem klasszikus zenész. Kezdetben a zenéje volt rám nagy hatással, később, amikor önéletrajzi könyvét elolvastam, emberi vezércsillagom is lett humánuma, fiatalokat segítő tevékenysége miatt" - fogalmazott Balázs János.

Mint mondta, tíz évvel ezelőtt határozta el, hogy emlékkoncerteket szervez Cziffra tiszteletére, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a magyar zenei élet e "mostohagyerekének" nevére és munkásságára. " Az évente tartott emlékkoncertek egyre több embert vonzottak, így fogant meg bennem egy fesztivál ötlete, amelyhez olyan partnereket, támogatókat találtam, mint a MOM Kulturális Központ, a hegyvidéki önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Alap és a Szamos Cukrászda, mely erre az alkalomra megalkotta a Cziffra-szeletet" - mesélte.

Balázs János elmondása szerint a fesztivál felépítésében átvették Cziffra György franciaországi alapítványának három alappillérre - koncertsorozat, mesterkurzus és zenei verseny - épülő struktúráját. A nagy érdeklődést jelzi, hogy a február 25-28. között zajló koncertsorozatra már a fesztivál kezdete előtt egy hónappal minden jegy elkelt, a mesterkurzusra 12 ifjú zongoraművész-jelölt jelentkezett, egy gyerekeknek kiírt rajzpályázatra pedig több mint 600 rajz érkezett be a fesztiválirodába. Az idén országos, a későbbiekben a tervek szerint nemzetközivé terebélyesedő Cziffra György Zongoraversenyt a fesztivál után írják ki a 13-16 és 17-21 éves korcsoportok részére, a versenyt október végén, november elején tartják - részletezte Balázs János.

Cziffra György

Cziffra György

Úgy vélte, a Cziffra György Fesztivál kapcsán "országos megmozdulás" bontakozott ki: nagyon sokan ajánlották fel a segítségüket, számos Cziffra-relikviát küldtek. "Nagyon jó tudni, hogy Cziffra ennyi embernek ilyen sokat jelentett" - emelte ki Balázs János, aki elmondása szerint először Cziffra nevét szeretné minél ismertebbé tenni, idővel pedig azt reméli, hogy a nagy zongoraművész egész életműve is minél többekhez eljuthat.

A kérdésre, miszerint a számos fesztivál között miben sajátos a Cziffra Györgyről elnevezett sorozat, Balázs János azt emelte ki, hogy itt nemcsak egyfajta zene kerül terítékre, hanem a klasszikus mellett a jazz, a népzene, a világzene is képviselteti magát, mindazok a zenék és előadók, akik maguk is bírnak valamit abból az improvizációs készségből, amely Cziffrát jellemezte.

Balázs János 414bw.k

Balázs János 414bw.k

Egy ügyért dolgozom

A fiatal Liszt- és Gramophone-díjas zongoraművész tíz éve elkötelezett tolmácsolója Cziffra György átiratainak. A Snétberger Központ tanára idén először hívja életre a Cziffra György fesztivált. Pályájáról és a fiatal tehetségek iránt érzett felelősségéről is kérdeztük.

A fesztivál ideje alatt Cziffra-emlékkiállítást rendeznek a MOM Kulturális Központban többek között plakátokból, eddig még sehol meg nem jelent családi fotókból, valamint Gyügyi Ödön rajzaiból.

Balázs János elmondta: a Cziffra György Fesztivált minden év februárjában szeretnék megrendezni, már lázasan készülnek a 2017-es rendezvénysorozatra, amelyen több koncert, több különlegesség és igazi sztárvendégek várhatók. A kérdésre, maradnak-e a MOM Kulturális Központban, azt felelte: annyit árulhat el, hogy a MOM-ban mindig is lesznek koncertek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.