Klasszikus

Ötcsillagos fotók

2010.03.16. 10:45
Ajánlom
Öt év, ötezer előadás, ötcsillagos élmények – az ötéves Müpa számos különleges eseménnyel és kiadvánnyal ünnepli születésnapját. Olyan ajándékokkal szeretné meglepni közönségét, amely a minőség és sokszínűség újabb élményeit nyújtja a vendégeknek.

Az intézmény Élmény! Minden tekintetben. címmel fotópályázatot hirdetett. A Müpa színpadai helyet adnak a komolyzenének, operának, jazznek, világzenének, táncnak, könnyűzenének. Közönségterei otthont nyújtanak gyermekfoglalkozásoknak, családi és ifjúsági programoknak, kamaratárlatoknak. Ezért a kiírás hangsúlyozta: „A felsorolt műfajokra rímelő érzések, élmények fotográfiai megjelenítését nem szükségszerű az épületben elkészíteni. Nem a helyszín, hanem az élmény a lényeg!"

A fotókat 2010. január 20. és február 17. között töltötték fel a pályázók a Müpa honlapján, a megfelelő microsite-ra. A pályázat célja tehát az volt, hogy a résztvevők a művészi alkotás és befogadás élményét a fotográfia eszközeivel megörökítsék és megosszák a képek nézőivel.

A pályamunkák a fotográfiai műfajok széles skáláján mozoghattak az alábbi kategóriák szerint:

- A felidézett élmény (a művészi alkotás és befogadás élménye)

- Kreatív (a művészi alkotás eszközeit, körülményeit megjelenítő csendélet, absztrakt, hangulatkép)

- A Művészetek Palotája épülete (külső, belső, valamint a szűkebb és tágabb környezete) 

A kijelölt időintervallumban 675 pályázó 1851 pályázati anyagot adott le, így a három meghirdetett kategóriában összesen 3388 képet neveztek a résztvevők, és A felidézett élmény kategória volt a legnépszerűbb a pályázók körében.

Az öttagú zsűri - Korniss Péter (elnök), Benkő Imre, Gőbölyös Luca, Kincses Károly és Turkovics Monika - több fordulóban válogatta ki azokat a képeket, amelyek a nagyközönség elé kerülnek a március 14-én nyíló kiállításon, majd azokat, amelyek díjat kapnak mindhárom kategóriában.

Az előválogató és az azt követő forduló szabálya szerint azok a pályázati anyagok juthattak tovább, amelyekre legalább négyen szavaztak az öttagú zsűriben. A további fordulókban egyszerű többség, tehát három támogató vélemény is elegendő volt a továbbjutáshoz.

A fantasztikus képek és kompozíciósorozatok közül több tucatnyi fotográfiával találkozhatnak azok, akik a Müpába látogatnak március 14. és április 14. között. A kategóriagyőztesek neve a március 14-i kiállítás-megnyitón vált publikussá.

http://www.mupa.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.
Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Plusz

Fáy Miklós: Hány CD elegendő egy életre?

Fáy Miklós kritikus ezúttal többek között a Philharmonia Orchestra válogatásalbumával, a Honvéd Férfikar születésnapi koncertjével, Michael Chabon új kötetével és a Szentendrei Képtár A nagy könyvlopás című tárlatával foglalkozik.
Vizuál

Női vámpír, vérszívó zenetanár és magyar Drakula – 10 érdekesség a vámpírokról

Mi a retró vámpír film rendezőjének kedvenc vérszívó fun fact-je? Mi az, ami nem fért már be Nagy Zsolt és Walters Lili figurájába? A Drakulics elvtárs rendezőjével összegyűjtöttünk tíz meglepő infót a vámpírokról.
Jazz/World

A jazz nagyágyúi érkeznek a Müpába

A jazz élő legendái, Roy Ayers, Lee Ritenour, Dave Grusin, Kamasi Washington és Wynton Marsalis érkeznek a Müpa Jazztavasz sorozatába.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ízelítő a BTF idei fellépőiből

Akram Khan Company, Third Coast Percussion, Tank and the Bangas, Joep Beving, Horváth Charlie és Manu Delago – újabb neveket és programokat jelentett be a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál.
Klasszikus ajánló

Márciusi kínálat az Óbudai Társaskörben

Bach, Bartók, Beethoven, Sztravinszkij – nagy zeneszerzők és különleges estek az Óbudai Társaskör márciusi programkínálatában.
Klasszikus lemez

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Klasszikus hír

Kaposváron rendezik az idei ZeneVarázslat zongoraversenyt

Március 5. és 8. között Kaposvár ad otthont a ZeneVarázslat elnevezésű nemzetközi négykezes zongoraversenynek és az ahhoz tartozó kurzusnak.
Klasszikus magazin

Elfelejtettük a 20. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzőjét

Veress Sándor a hiányzó kapocs Bartók, Kodály, illetve Ligeti, Kurtág generációi között. Két művét is hallhatjuk ezen a hétvégén a Zeneakadémián.