Klasszikus

Ötcsillagos fotók

2010.03.16. 10:45
Ajánlom
Öt év, ötezer előadás, ötcsillagos élmények – az ötéves Müpa számos különleges eseménnyel és kiadvánnyal ünnepli születésnapját. Olyan ajándékokkal szeretné meglepni közönségét, amely a minőség és sokszínűség újabb élményeit nyújtja a vendégeknek.

Az intézmény Élmény! Minden tekintetben. címmel fotópályázatot hirdetett. A Müpa színpadai helyet adnak a komolyzenének, operának, jazznek, világzenének, táncnak, könnyűzenének. Közönségterei otthont nyújtanak gyermekfoglalkozásoknak, családi és ifjúsági programoknak, kamaratárlatoknak. Ezért a kiírás hangsúlyozta: „A felsorolt műfajokra rímelő érzések, élmények fotográfiai megjelenítését nem szükségszerű az épületben elkészíteni. Nem a helyszín, hanem az élmény a lényeg!"

A fotókat 2010. január 20. és február 17. között töltötték fel a pályázók a Müpa honlapján, a megfelelő microsite-ra. A pályázat célja tehát az volt, hogy a résztvevők a művészi alkotás és befogadás élményét a fotográfia eszközeivel megörökítsék és megosszák a képek nézőivel.

A pályamunkák a fotográfiai műfajok széles skáláján mozoghattak az alábbi kategóriák szerint:

- A felidézett élmény (a művészi alkotás és befogadás élménye)

- Kreatív (a művészi alkotás eszközeit, körülményeit megjelenítő csendélet, absztrakt, hangulatkép)

- A Művészetek Palotája épülete (külső, belső, valamint a szűkebb és tágabb környezete) 

A kijelölt időintervallumban 675 pályázó 1851 pályázati anyagot adott le, így a három meghirdetett kategóriában összesen 3388 képet neveztek a résztvevők, és A felidézett élmény kategória volt a legnépszerűbb a pályázók körében.

Az öttagú zsűri - Korniss Péter (elnök), Benkő Imre, Gőbölyös Luca, Kincses Károly és Turkovics Monika - több fordulóban válogatta ki azokat a képeket, amelyek a nagyközönség elé kerülnek a március 14-én nyíló kiállításon, majd azokat, amelyek díjat kapnak mindhárom kategóriában.

Az előválogató és az azt követő forduló szabálya szerint azok a pályázati anyagok juthattak tovább, amelyekre legalább négyen szavaztak az öttagú zsűriben. A további fordulókban egyszerű többség, tehát három támogató vélemény is elegendő volt a továbbjutáshoz.

A fantasztikus képek és kompozíciósorozatok közül több tucatnyi fotográfiával találkozhatnak azok, akik a Müpába látogatnak március 14. és április 14. között. A kategóriagyőztesek neve a március 14-i kiállítás-megnyitón vált publikussá.

http://www.mupa.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.