Klasszikus

Ötéves a classic.Esterházy

2015.03.31. 16:58
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és legyen ott ön is az idén ötéves classic.Esterházy sorozat áprilisi nyitókoncertjén.

A szezonnyitó koncert művei különleges hangszereken csendülnek fel: Isabelle Faust az 1704-ben készült, Csipkerózsika fantázianevet viselő Stradivari-hegedűn játszik, Alekszander Melnyikov pedig az Esterházy Magánalapítvány gyűjteményéből származó Müller kalapácszongorát szólaltatja meg. Az elmúlt évek folyamán a "bújkáló" zeneszerzők mellett régi hangszereket is felfedeztek az Esterházy gyűjtemény munkatársai. Az említett mahagóni zongorát a kismartoni Esterházy-kastély fegyvertárában találták meg. A hangszer egykor II. Esterházy Miklós feleségének, az 1815-ös Bécs kongresszus ünnepelt dámájának, Maria Josepha Hermenegilde hercegné szalonjának volt kedvelt darabja. Maria Josepha egyik kedvenc időtöltése volt a whist kártyajáték és a levelezés mellett a zongorázás, pártfogolta Joseph Haydnt. Albrecht Czernin két éves restaurátori munkájának köszönhetően először 2012-ben csendült fel újra a bécsi Mathias Müller műhelyében 1805-ben készült kalapácszongora hangja.

"Németország legokosabb hegedűművészeként" számon tartott Isabelle Faust, valamint az orosz zongoraművész évek óta fantasztikus párost alkotnak. A zongorára és hegedűre írt zeneművekből álló program lehetőséget nyújt a két muzsikusnak, hogy Haydn, Mozart és Beethoven virtuóz zenei párbeszédeiben mutassa meg szenvedélyes játékstílusát.

Program:

Joseph Haydn: G-dúr szonáta zongorára és hegedűre, Hob.XV:32

Wolfgang A. Mozart: D-dúr szonáta zongorára és hegedűre, K.306

Wolfgang A. Mozart: A-dúr szonáta hegedűre és zongorára, K.305

Wolfgang A. Mozart: G-dúr variáció hegedűre és zongorára, K.374/b

Ludwig v. Beethoven:    Esz-dúr hegedű-zongora szonáta, Op. 12/3

Kérdésünk: Melyik hangszerkészítő műhelyében készült 1805-ben az a a kalapács-orgona, amelyet Alekszander Melnyikov szólaltat meg az április koncerten?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat a kismartoni Esterházy-kastély Haydn-termébe április 18-án.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.