Klasszikus

Ötletbörze az operaházban

2006.07.06. 00:00
Ajánlom
A zenei vezető posztot Zimányiék Kovács János karmesternek szánták. Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. igazgatója, a tavalyi operaházi főigazgatói pályázat legnagyobb esélyese nem akar még egyszer indulni a megmérettetésen: úgy látja, a helyzet nem javult, csak romlott az elmúlt évben. Pályázatának néhány eleme mégis megvalósult, például Kovács János karnagy lett a főzeneigazgató, és 265 előadás lesz az operaházban.

Zimányi Zsófia tavaly Kovalik Balázs rendezővel és Lőrinczy György kulturális menedzserrel készítette el pályázatát Bozóki András akkori kulturális miniszter felkérésére. A tizennégy pályázat közül végül kettő kapta a legtöbb szavazatot: Zimányi Zsófiáé, illetve Hegyi Árpád Jutocsáé. A finisben a Budapesti Fesztiválközpont Kht. igazgatója visszalépett, mondván, lényegesen nagyobb az operaház adóssága a bevallottnál, és azt a fenntartó, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nem vállalja át. A tárca hónapokig titkolózott az adósság mértékéről, mára azonban tudható, már akkor meghaladta a hatszázmillió forintot.

A Magyar Állami Operaháznak idén májusban 750 millió forintnyi béradóssága és ötszázmillió forintnyi tartozása volt – Hegyi Árpád Jutocsa szerint. Azt azonban Zimányi Zsófia is elismeri, hogy még a csökkentett – 5,3 milliárd forintos – állami támogatással is meg lehetett volna reformálni az operaházat, persze csak úgy, ha az adósságot a minisztérium kifizeti, az Erkel Színházat pedig – ahogy azt ígérték – ideiglenesen bezárják.

Pályázatának központi eleme a hároméves évadokba szervezett blokkrendszer kialakítása volt, úgy, hogy a költségvetés függvényében maximálisra emelték volna a premierek számát. Zimányi szerint ugyanis csak a bemutatókkal lehet a sajtó és így a szponzorok érdeklődését felkelteni. Ez alapján négy fő csoportra osztották volna az előadásokat: egy törzsrepertoárra, amelyben a népszerű darabok – Mozart, Verdi, Wagner – kaptak volna helyet, egy nyitott repertoárra, amelyben az operairodalom ritkán játszott, de megismerésre érdemes darabjait mutatták volna be, illetve létrehoztak volna egy alternatív repertoárt is, amelyben éppúgy helyet kaptak volna a huszadik századi klasszikusok, mint minden újszerű előadás, a kortárstól a barokk operáig. Ezt egészítették volna ki a koncertszerű opera-előadások, olyan darabokkal, amelyek inkább zenéjükben jeleskednek, de rossz színpadra állíthatóságuk miatt a dalszínházak csak nagy ritkán tűzik műsoraikra őket. Mivel a Zimányi-féle koncepcióban az Erkel Színház bezárta volna kapuit, a kamaraoperai előadásokat más színházakba – például a Tháliába, a Millenáris Teátrumba, illetve a Művészetek Palotájába helyezték volna át.

Mindez kiegészült a strukturális reformmal, amelynek alapfeltétele volt, hogy még a főigazgatói poszt betöltése előtt a minisztérium rendezze a felhalmozott adósságot, illetve a 2005. évinél ne legyen kisebb az operaház költségvetése. A költségek racionalizálását elsősorban a közalkalmazotti viszonyban végzett tevékenységek visszaszorításával, létszámleépítéssel, a jegyárak emelésével, illetve strukturálásával, a szponzori bevételek növelésével, és az előadásszám csökkentésével vélte megoldani. A pályázatban 240-260 előadás szerepelt, éppúgy, mint Hegyi Árpád Jutocsa terveiben. Ráadásul a zenei vezető posztot Zimányiék Kovács János karmesternek szánták, annak, akit Vass Lajos miniszteri biztos épp kedden nevezett ki fő-zeneigazgatónak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.