Klasszikus

OTT VAN címmel hirdette meg jövő évi Müpa-bérletét a Pannon Filharmonikusok

2023.03.29. 10:20
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok a 2023/2024-es évadban két évtizede áll a Müpa színpadán ötkoncertes bérletsorozatával, melynek hangversenyein a jövő évadban olyan vendégművészekkel muzsikálnak együtt, mint Jennifer Pike, Leo McFall, Balázs János, Kelemen Barnabás, Varga Gilbert, Héja Domonkos, Gérard Korsten és Valentine Michaud.

A Pannon Filharmonikusok OTT VAN címmel hirdette meg következő évadát. Március 24-től vehetnek bérletet a Müpába a zenebarátok, ahol a zenekar folytatja családbarát programját is: a 6-18 éves fiatalok díjmentes bérletet igényelhetnek az együttestől. A tavaly még gyerek, idén már a 18. életévüket betöltött Junior bérletesek a zenekar elismerő oklevelét és első felnőtt bérletüket vehették át pénteken a PFZ igazgatójától.

„A főváros a pécsi zenekar számára nem csupán egy játszóhelyszín, hanem a Müpa a második otthonunk.

Természetes volt a gondolat, hogy két művel is tisztelegjünk a sorozatunkban Budapest előtt.

Minden évadban elképesztő élmény, ahogy több százan sorban állnak azért, hogy meghosszabbíthassák a bérletüket a pécsi együtteshez. Az pedig, hogy fiatalodik a közönségünk, külön büszkeség számunkra” - hangsúlyozta Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója.

A péntek esti fővárosi Pannon sorozat hagyományos, Leo McFall brit dirigens által vezényelt nyitókoncertjén elhangzó Bartók-mű, a Táncszvit Budapest egyesítésének 50. jubileumára készült, és úgy tekint a fővárosra, mint a teljes Kárpát-medence központjára, mely egységbe foglalja minden itt élő népcsoport zenéjét és kultúráját. A koncerten elhangzik Max Bruch személyes hangú, végletesen szenvedélyes és romantikus I. (g-moll) hegedűversenye, amely születése óta lázban tartja a hegedűsöket, nemkülönben Jennifer Pike művésznőt. A koncertet záró mű, Rahmanyinov III. szimfóniája ugyancsak bővelkedik az érzelmekben és ambíciókban.

084coloursmall-LeoMcFallSep2021CBenjaminEalovega-153153.jpg

Leo McFall (Fotó/Forrás: Benjamin Ealovega / Pannon Filharmonikusok)

A sorozat második koncertje Dohnányi Ünnepi nyitányával kezdődik, mellyel a Pest, Buda és Óbuda egyesítésére adott koncerten ünnepeltek egykor. A hármasságot idéző műben

két szimfonikus és egy fúvószenekar indul el külön utakról, hogy egyesüljön egyetlen naggyá, és három fontos dallamot szőjön egybe: a Himnuszt, a Szózatot és Dohnányi Magyar Hiszekegy című művét.

A koncerten elhangzó, talán minden idők legnehezebb zongoraconcertója, Rahmanyinov III. zongoraversenye Balázs János előadásában méltó kezekre talál. Saint-Saëns a koncertet záró III. „Orgona” szimfóniáját annyira tökéletesnek érezte, hogy kérésre sem írt több művet ebben a műfajban. A koncert orgonistája Kovács Szilárd Ferenc, dirigense pedig az együttes vezető karmestere, Bogányi Tibor lesz.

A harmadik koncert sikerszerzőket és -darabokat sorakoztat fel. A Rigoletto, a Traviata és a A trubadúr sikerei után Verdi az olasz zenei élet ünnepelt szerzője lett. A végzet hatalma című darab a Verdit övező rajongás közepette született, a hangversenyt az opera nyitánya indítja. A koncert versenyművét jegyző Paganinit az ördög hegedűseként emlegették, és az I. hegedűversenyének már a koncepciójában is van valami boszorkányos: a mű Esz-dúrban szól, mely a zenekaron bársonyosan hangzik, de a szólista, Kelemen Barnabás hangszere minden korabeli hangzásnál fényesebben, Disz-dúrban szól majd. A koncertet záró Imigyen szóla Zarathustra, Richard Strauss meghatározó műve lett, a filmzene is sokat köszönhet neki. Az est karmestere Varga Gilbert. (A Maestróval legutóbbi, március végén tartott koncertje kapcsán interjúztunk, a beszélgetést itt lehet elolvasni.)

VargaGilbert_fotoDekanyZsolt_pfz-110848.jpg

Varga Gilbert (Fotó/Forrás: Dékány Zsolt / Pannon Filharmonikusok)

Az utolsó előtti, márciusi koncerten Janáček Sinfoniettája

a kortárs, szabad ember lelki szépségét és örömét festi le, erejét és bátorságát a győzelemért való harcra.

A nyitóművet követő alkotás, Glazunov Szaxofonversenye egy csapásra a szaxofonirodalom fontos darabjává vált. A ritkán hallható concerto előadója Valentine Michaud művésznő lesz. Sosztakovics koncertzáró 12. szimfóniájának programja az 1917-es forradalom eseményeit veszi végig – és mindazt, ami a történelmet ismerő embernek a sorok között erről eszébe jut. Az estet Héja Domonkos vezényli.

A koncertsorozat utolsó hangversenye főhajtás az európai kultúra előtt: a koncerten Beethoven első és – az Unió himnuszaként is ismert Örömódát magába foglaló – utolsó szimfóniája hangzik el.

Egyesek szerint J. S. Bach az isten, Mozart az angyal és Beethoven az ember, akinek saját erejéből kell felküzdenie magát a mennybe.

Beethoven életművében nyoma van ennek a küzdelemnek, mely a IX. szimfóniában éri el célját, a mennyországot. A komponista művészetszemlélete alfája és omegája lett a későbbi szerzőknek. Beethoven csak kilenc szimfóniát írt, de naggyá tette a szimfónia műfaját. A koncert szólistái Pasztircsák Polina, Gál Erika, Brickner Szabolcs és Cser Krisztián lesznek. Közreműködik a Magyar Rádió Énekkara, karigazgató Pad Zoltán. Karmesterként Gérard Korstent köszönthetjük, aki sokadik alkalommal jön vissza az együtteshez.

A bérlet koncertjeiről további információ és bérletváltási lehetőség a Pannon Filharmonikusok oldalán érhető el.

Fejléckép: Valentine Michaud (fotó/forrás: Fred Merz Lundi / Pannon Filharmonikusok)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk
Klasszikus ajánló

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.