Klasszikus

OTT VAN címmel hirdette meg jövő évi Müpa-bérletét a Pannon Filharmonikusok

2023.03.29. 10:20
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok a 2023/2024-es évadban két évtizede áll a Müpa színpadán ötkoncertes bérletsorozatával, melynek hangversenyein a jövő évadban olyan vendégművészekkel muzsikálnak együtt, mint Jennifer Pike, Leo McFall, Balázs János, Kelemen Barnabás, Varga Gilbert, Héja Domonkos, Gérard Korsten és Valentine Michaud.

A Pannon Filharmonikusok OTT VAN címmel hirdette meg következő évadát. Március 24-től vehetnek bérletet a Müpába a zenebarátok, ahol a zenekar folytatja családbarát programját is: a 6-18 éves fiatalok díjmentes bérletet igényelhetnek az együttestől. A tavaly még gyerek, idén már a 18. életévüket betöltött Junior bérletesek a zenekar elismerő oklevelét és első felnőtt bérletüket vehették át pénteken a PFZ igazgatójától.

„A főváros a pécsi zenekar számára nem csupán egy játszóhelyszín, hanem a Müpa a második otthonunk.

Természetes volt a gondolat, hogy két művel is tisztelegjünk a sorozatunkban Budapest előtt.

Minden évadban elképesztő élmény, ahogy több százan sorban állnak azért, hogy meghosszabbíthassák a bérletüket a pécsi együtteshez. Az pedig, hogy fiatalodik a közönségünk, külön büszkeség számunkra” - hangsúlyozta Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója.

A péntek esti fővárosi Pannon sorozat hagyományos, Leo McFall brit dirigens által vezényelt nyitókoncertjén elhangzó Bartók-mű, a Táncszvit Budapest egyesítésének 50. jubileumára készült, és úgy tekint a fővárosra, mint a teljes Kárpát-medence központjára, mely egységbe foglalja minden itt élő népcsoport zenéjét és kultúráját. A koncerten elhangzik Max Bruch személyes hangú, végletesen szenvedélyes és romantikus I. (g-moll) hegedűversenye, amely születése óta lázban tartja a hegedűsöket, nemkülönben Jennifer Pike művésznőt. A koncertet záró mű, Rahmanyinov III. szimfóniája ugyancsak bővelkedik az érzelmekben és ambíciókban.

084coloursmall-LeoMcFallSep2021CBenjaminEalovega-153153.jpg

Leo McFall (Fotó/Forrás: Benjamin Ealovega / Pannon Filharmonikusok)

A sorozat második koncertje Dohnányi Ünnepi nyitányával kezdődik, mellyel a Pest, Buda és Óbuda egyesítésére adott koncerten ünnepeltek egykor. A hármasságot idéző műben

két szimfonikus és egy fúvószenekar indul el külön utakról, hogy egyesüljön egyetlen naggyá, és három fontos dallamot szőjön egybe: a Himnuszt, a Szózatot és Dohnányi Magyar Hiszekegy című művét.

A koncerten elhangzó, talán minden idők legnehezebb zongoraconcertója, Rahmanyinov III. zongoraversenye Balázs János előadásában méltó kezekre talál. Saint-Saëns a koncertet záró III. „Orgona” szimfóniáját annyira tökéletesnek érezte, hogy kérésre sem írt több művet ebben a műfajban. A koncert orgonistája Kovács Szilárd Ferenc, dirigense pedig az együttes vezető karmestere, Bogányi Tibor lesz.

A harmadik koncert sikerszerzőket és -darabokat sorakoztat fel. A Rigoletto, a Traviata és a A trubadúr sikerei után Verdi az olasz zenei élet ünnepelt szerzője lett. A végzet hatalma című darab a Verdit övező rajongás közepette született, a hangversenyt az opera nyitánya indítja. A koncert versenyművét jegyző Paganinit az ördög hegedűseként emlegették, és az I. hegedűversenyének már a koncepciójában is van valami boszorkányos: a mű Esz-dúrban szól, mely a zenekaron bársonyosan hangzik, de a szólista, Kelemen Barnabás hangszere minden korabeli hangzásnál fényesebben, Disz-dúrban szól majd. A koncertet záró Imigyen szóla Zarathustra, Richard Strauss meghatározó műve lett, a filmzene is sokat köszönhet neki. Az est karmestere Varga Gilbert. (A Maestróval legutóbbi, március végén tartott koncertje kapcsán interjúztunk, a beszélgetést itt lehet elolvasni.)

VargaGilbert_fotoDekanyZsolt_pfz-110848.jpg

Varga Gilbert (Fotó/Forrás: Dékány Zsolt / Pannon Filharmonikusok)

Az utolsó előtti, márciusi koncerten Janáček Sinfoniettája

a kortárs, szabad ember lelki szépségét és örömét festi le, erejét és bátorságát a győzelemért való harcra.

A nyitóművet követő alkotás, Glazunov Szaxofonversenye egy csapásra a szaxofonirodalom fontos darabjává vált. A ritkán hallható concerto előadója Valentine Michaud művésznő lesz. Sosztakovics koncertzáró 12. szimfóniájának programja az 1917-es forradalom eseményeit veszi végig – és mindazt, ami a történelmet ismerő embernek a sorok között erről eszébe jut. Az estet Héja Domonkos vezényli.

A koncertsorozat utolsó hangversenye főhajtás az európai kultúra előtt: a koncerten Beethoven első és – az Unió himnuszaként is ismert Örömódát magába foglaló – utolsó szimfóniája hangzik el.

Egyesek szerint J. S. Bach az isten, Mozart az angyal és Beethoven az ember, akinek saját erejéből kell felküzdenie magát a mennybe.

Beethoven életművében nyoma van ennek a küzdelemnek, mely a IX. szimfóniában éri el célját, a mennyországot. A komponista művészetszemlélete alfája és omegája lett a későbbi szerzőknek. Beethoven csak kilenc szimfóniát írt, de naggyá tette a szimfónia műfaját. A koncert szólistái Pasztircsák Polina, Gál Erika, Brickner Szabolcs és Cser Krisztián lesznek. Közreműködik a Magyar Rádió Énekkara, karigazgató Pad Zoltán. Karmesterként Gérard Korstent köszönthetjük, aki sokadik alkalommal jön vissza az együtteshez.

A bérlet koncertjeiről további információ és bérletváltási lehetőség a Pannon Filharmonikusok oldalán érhető el.

Fejléckép: Valentine Michaud (fotó/forrás: Fred Merz Lundi / Pannon Filharmonikusok)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus hír

Világhírű hegedűszólista, összművészeti estek és a kamarazene legjobbjai szerepelnek a Zeneakadémia őszi programján

Meghirdette őszi szezonját a Zeneakadémia, az intézmény színpadán jövőre is megcsodálhatjuk a hangszeres és énekes muzsika nemzetközi nagyságait, miközben a hazai fiatal tehetségek is bemutatkozhatnak.