Klasszikus

Ötvenéves a Muzsika

2007.11.05. 00:00
Ajánlom
A magyar zenei élet egyik komolyzenei havilapja a Muzsika 2007-ben 50. évfolyamát írja. A folyóiratok életében ritka jubileum arra késztette a Pro Musica Alapítványt és a Budapest Music Centert, hogy ünnepi koncerttel lépjen a zeneszerető közönség elé a Művészetek Palotája Bartók Béla hangversenytermében november 13-án.

A magyar előadóművészek névsorában olyan jeles művészek szereplnek, mint Klukon Edit, Ránki Dezső, Csalog Gábor, Schiff András (zongora), Perényi Miklós (gordonka), a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Schola Hungarica, Amadinda Ütőegyüttes, Keller Kvartett és az UMZE Kamaraegyüttes. A program az előadók érdeklődése szerint alakult ki, és a középkortól napjainkig íródott zeneművek méltán népszerő műveiből áll. Érdekessége a programnak, hogy Kocsis Zoltán virtuális elõadásában most elõször és feltehetõen utoljára felhangzik egy válogatás a Muzsikában megjelent zeneszerzõi köszöntőkből.

(2007. november 13. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Ötvenéves a Muzsika; Kodály: Nagyszalontai köszöntő; Eötvös Péter: Magány (ősbemutató); Ligeti György: Négy lakodalmi tánc; Melodien; Lukas Ligeti: Pattern Transformations; Kurtág György: Játékok - részletek; Sáry László: Kotyogó kő egy korsóban; Dukay Barnabás: ..., aki saját csöndjében megpihen; Hallomások a fényről és a szeretetről; Vidovszky László: Narkisszosz és Harpyiák; Miniatűrök: Virtuális előadás a Muzsikában megjelent köszöntőkből; Dufay: Sanctus; Ave verum; Ismeretlen szerző: O Regina; Beethoven: B-dúr Nagy fúga, op. 133; F-dúr variációk, op. 66; Bach: G-dúr francia szvit, BWV 816; km.: Klukon Edit, Ránki Dezső, Csalog Gábor, Schiff András (zongora), Perényi Miklós (gordonka), a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Schola Hungarica, Amadinda Ütőegyüttes, Keller Kvartett, UMZE Kamaraegyüttes; vez.: Thész Gabriella, Dobszay Lászó, Rácz Zoltán)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.