Klasszikus

Ötvenezren voltak a miskolci operafesztiválon

2003.06.22. 00:00
Ajánlom
A miskolci operafesztivál kéri felvételét a Nemzetközi Operafesztiválok Szövetségébe, amely már ez ügyben megkereste a szervezőket - mondta Marton Éva operaénekesnő, a fesztivál zenei igazgatója Lillafüreden vasárnap délután.

A záró sajtótájékoztatón, az esti gálaműsor előtt Müller Péter Sziámi alapító igazgató beszámolt arról, hogy a Bartók + Miskolci Nemzetközi Operafesztivál 50 ezer érdeklődőt vonzott, kétszer annyit, mint tavaly.

Marton Éva szerint itthon és nagyvilágban óriási szakmai sikere van a Bartók + Mozart Miskolci Nemzetközi Operafesztiválnak, erről tanúskodnak a világsajtóban és a szaklapokban a napokban megjelent elismerő cikkek.

Lovas Károly, a fesztivál igazgatója elmondta, hogy a mostani harmadik fesztivál 12 napos volt, a jövő évit pedig már 14 naposra tervezik. A június 11-én kezdődött és vasárnap záruló fesztivál 55 előadása telt házzal zajlott mind a 13 helyszínen. Ezért jövőre egy-egy előadásból kettőt is tartanak.

Idén a helyszínek közé felvették a Közép-Európa legnagyobb ikonosztázával rendelkező miskolci Szent Háromság ortodox templomot, a műemlék avasi református templomot, az aggteleki barlang mellett a jósvafői templomot és a diósgyőri vár szomszédságában lévő művelődési központot. Csupán az öt játszóhelyes Miskolci Nemzeti Színházban lezajlott előadásoknak, koncerteknek több mint 20 ezer nézője és hallgatója volt. A további helyszíneken megtartott előadásokra több mint 30 ezren váltottak jegyet, a kísérő rendezvényeket pedig 300 ezer érdeklődő kereste fel.

Mischa Santora magyar származású világhírű karnagy, a fesztivál zenei igazgatója azt javasolta, hogy alakítsanak ki egy, csak Miskolcra jellemző egységes rendezői stílust, amelyik a világ valamennyi más hasonló rendezvényétől megkülönbözteti a későbbiekben a miskolci fesztivált.
Hangoztatta: ragaszkodnak ahhoz az eredeti elképzelésükhöz, hogy Miskolc a legnagyobb operamustra legyen Közép-Európában.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a jövő évi operafesztivál a Bartók + Csajkovszkij címet viseli. A rendezvény 2004. június 11-től 26-ig tart; a részletes program már októberre elkészül, hogy kínálni tudják a világ kulturális piacain.

 
 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.