Klasszikus

Pálfi György kapta az AEGON Művészeti Társdíjat

2010.10.07. 12:05
Ajánlom
Csaplár Vilmos javaslatára a Balázs Béla-díjas filmrendező veheti át az elismerést október 21-én.

Az idei AEGON Művészeti Díjjal kitüntetett Csaplár Vilmos író indoklása szerint „Pálfi a különösségek rendezője. Második nagyjátékfilmje, a Taxidermia brutális undorral elmondott história a múltunkról, mely mócsingként belecsüng a jelenbe. Harmadik filmjéhez - Nem vagyok a barátod - ikerpárként előtanulmányt készített óvodásokkal. Mintha ez a két munka együtt arra a kérdésre akarna felelni, amit anyukám szokott föltenni: „Hogy lesz abból a sok aranyos gyerekből annyi undok felnőtt?" Hát, úgy, mondja Pálfi, hogy az a sok gyerek se annyira „aranyos"."

A Balázs Béla-díj mellett a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett filmrendező a Szépművészeti Múzeumban rendezett esten veheti át a díjjal járó oklevelet és Major Janka: Fúvósok című kisplasztikáját. Az ünnepi program során Elek Ferenc színművész olvas fel részleteket Csaplár Vilmos műveiből, a zenéről Juhász Gábor gitáros (a tavalyi Társdíjas) és tanítványa, Gyémánt Bálint gondoskodik. A műsorvezető Váradi Júlia lesz.

Zatykó Péter, az AEGON Magyarorszár Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a művészetek összefonódása, egymásra való reflektálása is az együttműködés fontosságát jelzik, ami segíti az új gondolatok megszületését is. „Az idei év gazdasági körülményei sem az embereknek, sem a cégünknek nem kedveztek, ami további érv a megújulás mellett. Az AEGON-estek négy teljes évadát most lezárjuk, hogy új dologba foghassunk. Egyvalamihez azonban mindenképpen ragaszkodunk, ez pedig maga az AEGON-díj."

Drevenka Edit, az AEGON Magyarorszár Zrt. pr-vezetője azt hangsúlyozta, hogy a Szépművészeti Múzeumban rendezett díjátadó már az új irányt sejteti. „A díjhoz kapcsolódó estek sora az irodalom központi szerepe mellett a vizuális művészetek felé fog nyitni" - mondta. Eszéki Erzsébet, az AEGON-estek című sorozat szerkesztője-szervezője, a program kidolgozója hozzátette, hogy „valami újat hozunk majd létre, de hasonlóan komplex produkciókkal készülünk továbbra is".

Az AEGON Művészeti Társdíj átadója
2010. október 21. 19:00
Szépművészeti Múzeum

Vendég: Csaplár Vilmos író és jelöltje, az AEGON Művészeti Társdíjas
Km.: Juhász Gábor, Gyémánt Bálint (gitár), Elek Ferenc (próza)
Műsorvez.: Váradi Júlia
Sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet

Múzeum+

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.