Klasszikus

Palotakerti Esték

2005.06.21. 00:00
Ajánlom
Ezen a nyáron immár harmadik alkalommal várják látogatóikat a Palotakerti Esték rendezvénysorozatának programjaival a szervezők. Kezdeményezésükkel nem titkolt céljuk volt feleleveníteni a ’60-as években méltán népszerű Károlyi-kerti koncerteket, és színes, változatos kulturális programokat kínálni a nyári estéken szórakozni vágyóknak.

Irodalmi múzeum lévén a műsor összeállításában nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minél több produkcióban jelen legyen az irodalom. Ezek közül is különleges előadásnak ígérkezik a Kaláka és a Szélkiáltó verskoncertje, amelyen – az évfordulóhoz kapcsolódóan – többek között József Attila verseinek megzenésítéseit hallhatjuk, valamint az Európai reneszánsz tisztelői társulat színházi előadása, amely a múzeum felkérésére készült. A kiváló programok mellett maga a helyszín is, a klasszicista Károlyi-palota hangulatos, gesztenyefákkal övezett kertje is hozzájárul a kellemes szórakozáshoz. Az előadások előtt vendégeink – tárlatvezetők kalauzolásával – megtekinthetik a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításait is.

A Palotakerti Esték 2005. évi előadásai
Június 26. 20 óra (esőnap: június 27.)
Az estély – a Bozsik Yvette Társulat balettelőadása
Koreográfia: Bozsik Yvette
Zene: Jean-Phillippe Heritier
Jelmez: Velich Rita
Fény: Pető József
Km.: Bozsik Yvette, Lisztóczki Hajnalka, Vati Tamás
Jegyár: 1600 Ft

Június 28. 20 óra (esőnap: június 29.)
A Muzsikás együttes és Sebestyén Márta koncertje
Jegyár: 1600 Ft

Július 1., 3, 5, 6. 20 óra (esőnapok: július 4., 7.)
Ladislav Smoček: Dr. Burke különös délutánja (kendőzött komédia) – Az Európai reneszánsz tisztelői társulat színházi előadása
Km.: Somody Kálmán (Dr. Burke), Elek Ferenc (Outĕchová asszony), Rezes Judit (Svatava, a leánya) Mészáros Béla (Tichý kolléga), Kocsis Geregly (Václav Václav)
A rendező munkatársa: Pádár Eszter
Rendező: Lengyel Ferenc
Jegyár: 1500 Ft

Július 10. 20 óra (esőnap: július 11.)
Pizzicato a palotakertben – A Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok hangversenye
Vivaldi: Dárius megkoronázása – nyitány; A-dúr concertino, RV 159; G-dúr szimfónia, RV 149; D-dúr versenymű több hangszerre, RV 564; Schubert: Kis tánc-szvit, D 89; Mozart: F-dúr divertimento, K138; Strauss család: Keringő, polka és galopp
Km.: Szigeti Szilvia (hegedű), Polónyi István (brácsa), Molnár Piroska, Kaszanyitzky András (cselló)
Hangversenymester és szólista: Juniki Spartakus
Jegyár: 1800 Ft

Július 12. 20 óra (esőnap: július 17.)
Nyáresti Verskoncert – A Kaláka és a Szélkiáltó együttes műsora
Km.: Szélkiáltó: Fenyvesi Béla, Keresztény Béla, Lakner Tamás, Rozs Tamás; Kaláka: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs
Jegyár: 1600 Ft

Július 13. 20 óra (esőnap: július 14.)
Csákányi – Kulka
Zenei vezető: Silló István
Jegyár: 1600 Ft

Július 19. 20 óra (esőnap: július 20.)
A Hot Jazz Band koncertje
Tagjai: Bényei Tamás (trombita, bendzsó, ének, zenekarvezető), Juhász Zoltán (nagybőgő), Galbács István (dob), Bera Zsolt (harsona), Fodor László (klarinét, altszaxofon), Szili Róbert (gitár)
Jegyár: 1200 Ft

Július 24. 20 óra (esőnap: július 25.)
Az Amadinda Ütőegyüttes kocertje
Takayoshi Yoshioka: Square Dance; Rolf Wallin: Stonewave; Márta István: Babaházi történet; Thierry de Mey: Musique de Table; Tradicionális zenék; Ragtime-válogatás S.Joplin, G.H.Green és R.Norvo darabjaiból
Tagjai: Rácz Zoltán, Váczi Zoltán, Holló Aurél, Bojtos Károly,
Jegyár: 2100 Ft

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.