Klasszikus

Pályatársai emlékeznek Mariss Jansonsra

2019.12.02. 14:05
Ajánlom
November 30-án elhunyt a lett karmester, Mariss Jansons, néhányan úgy fogalmaznak: egy korszak végét jelenti távozása.

„Elmúlt egy éra, elment egy legenda” – írja Gyenisz Macujev. A zongoraművészt röviddel hangverseny előtt, a bécsi Musikvereinban érte a karmester halálhíre. „Negyven perc múlva koncertünk lesz. A zenekar és én úgy döntöttünk, nem a Csajkovszkij-versenyművel nyitunk, hanem a kedves mester kedvenc darabjával – Rahmanyinov a-moll etűdjével, A tenger és a sirályok cíművel.”

Mariss Jansons 1979 és 2000 között dolgozott az Oslói Filharmonikusok vezetőjeként, utódja, Vaszilij Petrenko így ír róla: „Mindig úgy éreztem, Mariss Jansons lábnyomai mentén lépkedek” – és hozzátette, meghatározó volt az a szeretetteljes légkör, amelyet a karmester teremtett, mióta csak kapcsolatba került a zenekarral. Andris Nelsons karmester, Jansons egyetlen tanítványa szerint a zenei világ elveszítette egyik oszlopát: „Nagyon hiányzik.”

Alig ismerek karmestert, akit jobban szerettek a zenészei, mint őt. Mindig őszinte, mindig kedves volt. Mindig a zenéről szólt a munkája, és a legnagyobb tisztelettel bánt a muzsikusokkal

– írja Lawrence Renes holland-máltai karmester.

Mariss Jansons egy perccel pulpitusra lépés előtt (fotó: Myrzikund Jarisch)

View this post on Instagram

A post shared by MyrzikundJarisch (@myrzikundjarisch) on

Lisa Batiashvili rövid emlékezésében az új müncheni koncertközpontot is megemlíti, amelynek megépülését Jansons szívével-lelkével támogatta.

Úgy vélem, az új koncertépületnek az ő nevét kellene viselnie.

Norman Lebrecht zenetudós a Slipped Disc blogon azt írja, Mariss Jansons mindenkivel egyenlőképpen bánt, és nem az üzlet érdekelte a zenében. (Lebrecht a Criticre is írt nekrológot, az angol nyelvű írást érdemes elolvasni.) „Ha úgy döntött, kedvel téged, a barátod maradt egy életre. Virágot küldött ünnepnapokon, felhívott, ha baj volt. Ha Mariss részese lett az életednek többé nem lépett ki.” A zenészei kifejezetten kedvelték, és mindig felkészülten érkeztek. „Ő pedig tudta a nevüket, és hogy mit jegyzeteltek a kottába. Az első szünetben, amikor a játékosok kávéztak és telefonáltak, ő a székeiket rendezgette, hogy elérje azt a hangképet, amelyet megálmodott.” Mariss Jansons a koncerteken nyugodt volt, de benne bomba ketyegett. „Apja, Arvid a pódiumon halt meg (vagyis kicsivel utána), és Mariss ezzel az örökölt végzettel haladt a nyomában, utolsó éveiben beépített defibrillátorral.”

Apjától nem csak szenvedélyt örökölt, hanem attitűdöt is. Többször elmondta, mi volt Arvid Jansons egyik mottója:

Inkább egy jó koncerttel kevesebb, mint egy rossz koncerttel több.

Ő is eszerint élt. Mariss Jansons november utolsó napján hunyt el Szentpétervárott, életének 77. évében.

 

A fejléckép készítője Marco Borggreve.

Elhunyt Mariss Jansons karmester

Kapcsolódó

Elhunyt Mariss Jansons karmester

A lett karmester, aki többször is járt Magyarországon, 76 éves volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.