Klasszikus

Pályatársai emlékeznek Mariss Jansonsra

2019.12.02. 14:05
Ajánlom
November 30-án elhunyt a lett karmester, Mariss Jansons, néhányan úgy fogalmaznak: egy korszak végét jelenti távozása.

„Elmúlt egy éra, elment egy legenda” – írja Gyenisz Macujev. A zongoraművészt röviddel hangverseny előtt, a bécsi Musikvereinban érte a karmester halálhíre. „Negyven perc múlva koncertünk lesz. A zenekar és én úgy döntöttünk, nem a Csajkovszkij-versenyművel nyitunk, hanem a kedves mester kedvenc darabjával – Rahmanyinov a-moll etűdjével, A tenger és a sirályok cíművel.”

Mariss Jansons 1979 és 2000 között dolgozott az Oslói Filharmonikusok vezetőjeként, utódja, Vaszilij Petrenko így ír róla: „Mindig úgy éreztem, Mariss Jansons lábnyomai mentén lépkedek” – és hozzátette, meghatározó volt az a szeretetteljes légkör, amelyet a karmester teremtett, mióta csak kapcsolatba került a zenekarral. Andris Nelsons karmester, Jansons egyetlen tanítványa szerint a zenei világ elveszítette egyik oszlopát: „Nagyon hiányzik.”

Alig ismerek karmestert, akit jobban szerettek a zenészei, mint őt. Mindig őszinte, mindig kedves volt. Mindig a zenéről szólt a munkája, és a legnagyobb tisztelettel bánt a muzsikusokkal

– írja Lawrence Renes holland-máltai karmester.

Mariss Jansons egy perccel pulpitusra lépés előtt (fotó: Myrzikund Jarisch)

View this post on Instagram

A post shared by MyrzikundJarisch (@myrzikundjarisch) on

Lisa Batiashvili rövid emlékezésében az új müncheni koncertközpontot is megemlíti, amelynek megépülését Jansons szívével-lelkével támogatta.

Úgy vélem, az új koncertépületnek az ő nevét kellene viselnie.

Norman Lebrecht zenetudós a Slipped Disc blogon azt írja, Mariss Jansons mindenkivel egyenlőképpen bánt, és nem az üzlet érdekelte a zenében. (Lebrecht a Criticre is írt nekrológot, az angol nyelvű írást érdemes elolvasni.) „Ha úgy döntött, kedvel téged, a barátod maradt egy életre. Virágot küldött ünnepnapokon, felhívott, ha baj volt. Ha Mariss részese lett az életednek többé nem lépett ki.” A zenészei kifejezetten kedvelték, és mindig felkészülten érkeztek. „Ő pedig tudta a nevüket, és hogy mit jegyzeteltek a kottába. Az első szünetben, amikor a játékosok kávéztak és telefonáltak, ő a székeiket rendezgette, hogy elérje azt a hangképet, amelyet megálmodott.” Mariss Jansons a koncerteken nyugodt volt, de benne bomba ketyegett. „Apja, Arvid a pódiumon halt meg (vagyis kicsivel utána), és Mariss ezzel az örökölt végzettel haladt a nyomában, utolsó éveiben beépített defibrillátorral.”

Apjától nem csak szenvedélyt örökölt, hanem attitűdöt is. Többször elmondta, mi volt Arvid Jansons egyik mottója:

Inkább egy jó koncerttel kevesebb, mint egy rossz koncerttel több.

Ő is eszerint élt. Mariss Jansons november utolsó napján hunyt el Szentpétervárott, életének 77. évében.

 

A fejléckép készítője Marco Borggreve.

Elhunyt Mariss Jansons karmester

Kapcsolódó

Elhunyt Mariss Jansons karmester

A lett karmester, aki többször is járt Magyarországon, 76 éves volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a lehetőség: felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek jelentkezését várja a magyar és külföldi zeneélet elismert énekkara.
Klasszikus portré

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.