Klasszikus

Pályatársai emlékeznek Mariss Jansonsra

2019.12.02. 14:05
Ajánlom
November 30-án elhunyt a lett karmester, Mariss Jansons, néhányan úgy fogalmaznak: egy korszak végét jelenti távozása.

„Elmúlt egy éra, elment egy legenda” – írja Gyenisz Macujev. A zongoraművészt röviddel hangverseny előtt, a bécsi Musikvereinban érte a karmester halálhíre. „Negyven perc múlva koncertünk lesz. A zenekar és én úgy döntöttünk, nem a Csajkovszkij-versenyművel nyitunk, hanem a kedves mester kedvenc darabjával – Rahmanyinov a-moll etűdjével, A tenger és a sirályok cíművel.”

Mariss Jansons 1979 és 2000 között dolgozott az Oslói Filharmonikusok vezetőjeként, utódja, Vaszilij Petrenko így ír róla: „Mindig úgy éreztem, Mariss Jansons lábnyomai mentén lépkedek” – és hozzátette, meghatározó volt az a szeretetteljes légkör, amelyet a karmester teremtett, mióta csak kapcsolatba került a zenekarral. Andris Nelsons karmester, Jansons egyetlen tanítványa szerint a zenei világ elveszítette egyik oszlopát: „Nagyon hiányzik.”

Alig ismerek karmestert, akit jobban szerettek a zenészei, mint őt. Mindig őszinte, mindig kedves volt. Mindig a zenéről szólt a munkája, és a legnagyobb tisztelettel bánt a muzsikusokkal

– írja Lawrence Renes holland-máltai karmester.

Mariss Jansons egy perccel pulpitusra lépés előtt (fotó: Myrzikund Jarisch)

View this post on Instagram

A post shared by MyrzikundJarisch (@myrzikundjarisch) on

Lisa Batiashvili rövid emlékezésében az új müncheni koncertközpontot is megemlíti, amelynek megépülését Jansons szívével-lelkével támogatta.

Úgy vélem, az új koncertépületnek az ő nevét kellene viselnie.

Norman Lebrecht zenetudós a Slipped Disc blogon azt írja, Mariss Jansons mindenkivel egyenlőképpen bánt, és nem az üzlet érdekelte a zenében. (Lebrecht a Criticre is írt nekrológot, az angol nyelvű írást érdemes elolvasni.) „Ha úgy döntött, kedvel téged, a barátod maradt egy életre. Virágot küldött ünnepnapokon, felhívott, ha baj volt. Ha Mariss részese lett az életednek többé nem lépett ki.” A zenészei kifejezetten kedvelték, és mindig felkészülten érkeztek. „Ő pedig tudta a nevüket, és hogy mit jegyzeteltek a kottába. Az első szünetben, amikor a játékosok kávéztak és telefonáltak, ő a székeiket rendezgette, hogy elérje azt a hangképet, amelyet megálmodott.” Mariss Jansons a koncerteken nyugodt volt, de benne bomba ketyegett. „Apja, Arvid a pódiumon halt meg (vagyis kicsivel utána), és Mariss ezzel az örökölt végzettel haladt a nyomában, utolsó éveiben beépített defibrillátorral.”

Apjától nem csak szenvedélyt örökölt, hanem attitűdöt is. Többször elmondta, mi volt Arvid Jansons egyik mottója:

Inkább egy jó koncerttel kevesebb, mint egy rossz koncerttel több.

Ő is eszerint élt. Mariss Jansons november utolsó napján hunyt el Szentpétervárott, életének 77. évében.

 

A fejléckép készítője Marco Borggreve.

Elhunyt Mariss Jansons karmester

Kapcsolódó

Elhunyt Mariss Jansons karmester

A lett karmester, aki többször is járt Magyarországon, 76 éves volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Klasszikus

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Könyv

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Jazz/World

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.
Színház

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.
Klasszikus hír

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Klasszikus újranyitás

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus gyász

77 éves korában elhunyt Samu László kürtművész

A Nemzeti Filharmonikusok korábbi intendánsa a zenekar elmúlt közel öt évtizedének egyik meghatározó személyisége volt, nyugdíjba vonulásáig a Kottatár munkáját is segítette.
Klasszikus ajánló

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.