Klasszikus

Pályatársai emlékeznek Mariss Jansonsra

2019.12.02. 14:05
Ajánlom
November 30-án elhunyt a lett karmester, Mariss Jansons, néhányan úgy fogalmaznak: egy korszak végét jelenti távozása.

„Elmúlt egy éra, elment egy legenda” – írja Gyenisz Macujev. A zongoraművészt röviddel hangverseny előtt, a bécsi Musikvereinban érte a karmester halálhíre. „Negyven perc múlva koncertünk lesz. A zenekar és én úgy döntöttünk, nem a Csajkovszkij-versenyművel nyitunk, hanem a kedves mester kedvenc darabjával – Rahmanyinov a-moll etűdjével, A tenger és a sirályok cíművel.”

Mariss Jansons 1979 és 2000 között dolgozott az Oslói Filharmonikusok vezetőjeként, utódja, Vaszilij Petrenko így ír róla: „Mindig úgy éreztem, Mariss Jansons lábnyomai mentén lépkedek” – és hozzátette, meghatározó volt az a szeretetteljes légkör, amelyet a karmester teremtett, mióta csak kapcsolatba került a zenekarral. Andris Nelsons karmester, Jansons egyetlen tanítványa szerint a zenei világ elveszítette egyik oszlopát: „Nagyon hiányzik.”

Alig ismerek karmestert, akit jobban szerettek a zenészei, mint őt. Mindig őszinte, mindig kedves volt. Mindig a zenéről szólt a munkája, és a legnagyobb tisztelettel bánt a muzsikusokkal

– írja Lawrence Renes holland-máltai karmester.

Mariss Jansons egy perccel pulpitusra lépés előtt (fotó: Myrzikund Jarisch)

View this post on Instagram

A post shared by MyrzikundJarisch (@myrzikundjarisch) on

Lisa Batiashvili rövid emlékezésében az új müncheni koncertközpontot is megemlíti, amelynek megépülését Jansons szívével-lelkével támogatta.

Úgy vélem, az új koncertépületnek az ő nevét kellene viselnie.

Norman Lebrecht zenetudós a Slipped Disc blogon azt írja, Mariss Jansons mindenkivel egyenlőképpen bánt, és nem az üzlet érdekelte a zenében. (Lebrecht a Criticre is írt nekrológot, az angol nyelvű írást érdemes elolvasni.) „Ha úgy döntött, kedvel téged, a barátod maradt egy életre. Virágot küldött ünnepnapokon, felhívott, ha baj volt. Ha Mariss részese lett az életednek többé nem lépett ki.” A zenészei kifejezetten kedvelték, és mindig felkészülten érkeztek. „Ő pedig tudta a nevüket, és hogy mit jegyzeteltek a kottába. Az első szünetben, amikor a játékosok kávéztak és telefonáltak, ő a székeiket rendezgette, hogy elérje azt a hangképet, amelyet megálmodott.” Mariss Jansons a koncerteken nyugodt volt, de benne bomba ketyegett. „Apja, Arvid a pódiumon halt meg (vagyis kicsivel utána), és Mariss ezzel az örökölt végzettel haladt a nyomában, utolsó éveiben beépített defibrillátorral.”

Apjától nem csak szenvedélyt örökölt, hanem attitűdöt is. Többször elmondta, mi volt Arvid Jansons egyik mottója:

Inkább egy jó koncerttel kevesebb, mint egy rossz koncerttel több.

Ő is eszerint élt. Mariss Jansons november utolsó napján hunyt el Szentpétervárott, életének 77. évében.

 

A fejléckép készítője Marco Borggreve.

Elhunyt Mariss Jansons karmester

Kapcsolódó

Elhunyt Mariss Jansons karmester

A lett karmester, aki többször is járt Magyarországon, 76 éves volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.