Klasszikus

Pályatársai emlékeznek Mariss Jansonsra

2019.12.02. 14:05
Ajánlom
November 30-án elhunyt a lett karmester, Mariss Jansons, néhányan úgy fogalmaznak: egy korszak végét jelenti távozása.

„Elmúlt egy éra, elment egy legenda” – írja Gyenisz Macujev. A zongoraművészt röviddel hangverseny előtt, a bécsi Musikvereinban érte a karmester halálhíre. „Negyven perc múlva koncertünk lesz. A zenekar és én úgy döntöttünk, nem a Csajkovszkij-versenyművel nyitunk, hanem a kedves mester kedvenc darabjával – Rahmanyinov a-moll etűdjével, A tenger és a sirályok cíművel.”

Mariss Jansons 1979 és 2000 között dolgozott az Oslói Filharmonikusok vezetőjeként, utódja, Vaszilij Petrenko így ír róla: „Mindig úgy éreztem, Mariss Jansons lábnyomai mentén lépkedek” – és hozzátette, meghatározó volt az a szeretetteljes légkör, amelyet a karmester teremtett, mióta csak kapcsolatba került a zenekarral. Andris Nelsons karmester, Jansons egyetlen tanítványa szerint a zenei világ elveszítette egyik oszlopát: „Nagyon hiányzik.”

Alig ismerek karmestert, akit jobban szerettek a zenészei, mint őt. Mindig őszinte, mindig kedves volt. Mindig a zenéről szólt a munkája, és a legnagyobb tisztelettel bánt a muzsikusokkal

– írja Lawrence Renes holland-máltai karmester.

Mariss Jansons egy perccel pulpitusra lépés előtt (fotó: Myrzikund Jarisch)

View this post on Instagram

A post shared by MyrzikundJarisch (@myrzikundjarisch) on

Lisa Batiashvili rövid emlékezésében az új müncheni koncertközpontot is megemlíti, amelynek megépülését Jansons szívével-lelkével támogatta.

Úgy vélem, az új koncertépületnek az ő nevét kellene viselnie.

Norman Lebrecht zenetudós a Slipped Disc blogon azt írja, Mariss Jansons mindenkivel egyenlőképpen bánt, és nem az üzlet érdekelte a zenében. (Lebrecht a Criticre is írt nekrológot, az angol nyelvű írást érdemes elolvasni.) „Ha úgy döntött, kedvel téged, a barátod maradt egy életre. Virágot küldött ünnepnapokon, felhívott, ha baj volt. Ha Mariss részese lett az életednek többé nem lépett ki.” A zenészei kifejezetten kedvelték, és mindig felkészülten érkeztek. „Ő pedig tudta a nevüket, és hogy mit jegyzeteltek a kottába. Az első szünetben, amikor a játékosok kávéztak és telefonáltak, ő a székeiket rendezgette, hogy elérje azt a hangképet, amelyet megálmodott.” Mariss Jansons a koncerteken nyugodt volt, de benne bomba ketyegett. „Apja, Arvid a pódiumon halt meg (vagyis kicsivel utána), és Mariss ezzel az örökölt végzettel haladt a nyomában, utolsó éveiben beépített defibrillátorral.”

Apjától nem csak szenvedélyt örökölt, hanem attitűdöt is. Többször elmondta, mi volt Arvid Jansons egyik mottója:

Inkább egy jó koncerttel kevesebb, mint egy rossz koncerttel több.

Ő is eszerint élt. Mariss Jansons november utolsó napján hunyt el Szentpétervárott, életének 77. évében.

 

A fejléckép készítője Marco Borggreve.

Elhunyt Mariss Jansons karmester

Kapcsolódó

Elhunyt Mariss Jansons karmester

A lett karmester, aki többször is járt Magyarországon, 76 éves volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Jazz/World

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.
Vizuál

Új Dirty Dancing-film készül Jennifer Grey főszereplésével

A Piszkos táncok folytatásába visszatér az eredeti film főszereplőnője - jelentette be Jon Feltheimer, a Lionsgate stúdió vezérigazgatója, megerősítve a már júliusban felröppent híreket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

„Fellélegzés” – Rövidesen indul az 5. Fesztivál Akadémia Budapest

Augusztus 20-tól rendezik meg az idei Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) koncertsorozatát a Zeneakadémián, a BMC-ben, a Hagyományok Házában és más helyszíneken. A rendezvényre több mint hatvan kiváló magyar művészt hívott meg Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezető. A „Fellélegzés” címet viselő fesztivál teljes programja elérhető a rendezvény honlapján, a hangversenyekre megkezdődött jegyértékesítés.
Klasszikus ajánló

Madarász 70 – A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye

Madarász Iván zeneszerző három műve kerül terítékre szeptember 4-én a Pesti Vigadó csodálatos termében.
Klasszikus ajánló

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.
Klasszikus interjú

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Klasszikus hír

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.