Klasszikus

Pályázat Pécs zenei és konferenciaközpontjának építésére

2006.01.20. 00:00
Ajánlom
Január 20-án írják ki azt a nemzetközi tervpályázatot, amelynek révén felépülhet a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert Pécs zenei és konferenciaközpontja.

A nyolcezer négyzetméteres beruházás várható költsége mintegy nyolcmilliárd forint lesz, amelyből öt százalékot fedez a város, körülbelül húsz százalékot várnak a kormánytól, míg a többi 2007-től érkezik az EU-tól.

A pécsi pályázat egyébként az említett létesítményen kívül olyan alappillérekre épült, mint a Zsolnay-gyár nagy, döntően műemléki épületegyüttesének felújítása, a Modern Magyar Képtárnak helyet adó barokk épülettömb kiegészítése, egy regionális könyvtár és információs központ kialakítása, illetve a pécsi közterek és parkok újjáélesztése.

Horváth Zsolt – civilben a Pannon Filharmonikusok igazgatója – a zenekar budapesti bérletsorozatának beharangozóján a LIGHT-nak elmondta, a munka során nagymértékben támaszkodott a Művészetek Palotáját jegyző építész, Zoboki Gábor tanácsaira, amikor összefoglalta, milyennek kell lennie egy 1000-1200 fős hangversenyteremnek, a kotta- és hangszertárnak, vagy éppen hogy hol helyezkedjen el a kávézó és a könyvesbolt, nem beszélve arról, mekkora páratartalmat kell biztosítani ott, ahol a zongora áll.

Zoboki Gábor ezután kiszállt az előkészítő munkából, minthogy ő maga is pályázni kíván. Horváth Zsolt szavaiból kiderült, elkészülte után a Pannon Filharmonikusok szeretnék üzemeltetni az épületet – ennek érdekében készített egy hosszú távú megvalósíthatósági tanulmányt, és egészen 2060-ig kidolgozta az üzemeltetési és működtetési tervet. Mint mondta, hasonló kulturális ipari szempontok lebegtek a szeme előtt, mint amilyenek például idén sikerre viszik Ausztriában a Mozart 250 elnevezésű projektet. A központ felépítésének szükségességét azzal is sikerült alátámasztania, hogy a térségben kétszáz kilométeres körzetben nincs korszerű hangversenyterem, miközben itt működik az évente kétszáztízmilliós önkormányzati és százharmincmilliós BM pénzalapból gazdálkodó Pannon Filharmonikusok zenekara és teljes spektrumú zeneoktatás is folyik Pécsett. Az új hangversenyteremnek köszönhetően Pécs a régió zenei központja lehet, helyet adva klasszikus, jazz-, világzenei, népzenei és popzenei koncerteknek, filmfesztiváloknak és konferenciáknak – írja a pécsi hírportál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.