Klasszikus

Pályázni nehéz, de érdemes

2003.09.04. 00:00
Ajánlom
A magyar kulturális szervezetek is pályázhatnak arra a 28 millió eurós - körülbelül 7.5 milliárd forintos - keretre, amelyet az EU Kultúra 2000 pályázat keretén belül írtak ki Brüsszelben. A támogatásra ugyanis nemcsak az EU tagországok, hanem a társult tagok is jogosultak lehetnek, amennyiben nyernek a pályáztatás során.

Erről számolt be Charles-Michel Geurts, az EU Bizottsága Magyarországi Delegációja politikai osztályvezetője Schneider Mártával, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) helyettes államtitkárával együtt a minisztériumban.

A helyettes államtitkár nem titkolta, hogy a pályázaton nem könnyű nyerni, ezért a tárca a Kultúr-Pont Irodával közösen felkészítő tanfolyamokat indított be. A háromnapos alapozó tréningek már elkezdődtek, és hamarosan megkezdődnek a pályázatírásra felkészítő tanfolyamok is, amelyek ugyan önköltségesek, de siker esetén euróra válhatók. A rövidtávú pályázatok beadási határideje október 30., a hosszútávúaké november 14. Az EU-ban közben értékelik az eddig beérkezett pályázatokat. Magyarországról 30 munka futott be; ennél több - de számszerűen nem jelzett - pályázatot csak Olaszország nyújtott be.

A 2004-es kiírások a kulturális örökségre koncentrálnak, de ettől függetlenül más területre is lehet pályázni. Az EU egyetlen kultúrát támogató kezdeményezésének legfontosabb feltétele az, hogy a jogi személynek számító kulturális szervezetek a határokon átnyúló, és az egyes országok közötti közös elemeket erősítsék. A Kultúra 2000 program ugyanis a különböző európai kulturális értékek megismertetését, a programok cseréjét, a sokszínűséget segíti elő. Mivel korábban - szükséges önrész híján - több magyar pályázat nem tudott hozzájutni az elnyert támogatáshoz, ezért az NKA a tervek szerint 120 millió forintos alapot különít el, hogy a hazai, vagy a határon túli nyertes magyar pályázatokat támogassa.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.