Klasszikus

Pályázni nehéz, de érdemes

2003.09.04. 00:00
Ajánlom
A magyar kulturális szervezetek is pályázhatnak arra a 28 millió eurós - körülbelül 7.5 milliárd forintos - keretre, amelyet az EU Kultúra 2000 pályázat keretén belül írtak ki Brüsszelben. A támogatásra ugyanis nemcsak az EU tagországok, hanem a társult tagok is jogosultak lehetnek, amennyiben nyernek a pályáztatás során.

Erről számolt be Charles-Michel Geurts, az EU Bizottsága Magyarországi Delegációja politikai osztályvezetője Schneider Mártával, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) helyettes államtitkárával együtt a minisztériumban.

A helyettes államtitkár nem titkolta, hogy a pályázaton nem könnyű nyerni, ezért a tárca a Kultúr-Pont Irodával közösen felkészítő tanfolyamokat indított be. A háromnapos alapozó tréningek már elkezdődtek, és hamarosan megkezdődnek a pályázatírásra felkészítő tanfolyamok is, amelyek ugyan önköltségesek, de siker esetén euróra válhatók. A rövidtávú pályázatok beadási határideje október 30., a hosszútávúaké november 14. Az EU-ban közben értékelik az eddig beérkezett pályázatokat. Magyarországról 30 munka futott be; ennél több - de számszerűen nem jelzett - pályázatot csak Olaszország nyújtott be.

A 2004-es kiírások a kulturális örökségre koncentrálnak, de ettől függetlenül más területre is lehet pályázni. Az EU egyetlen kultúrát támogató kezdeményezésének legfontosabb feltétele az, hogy a jogi személynek számító kulturális szervezetek a határokon átnyúló, és az egyes országok közötti közös elemeket erősítsék. A Kultúra 2000 program ugyanis a különböző európai kulturális értékek megismertetését, a programok cseréjét, a sokszínűséget segíti elő. Mivel korábban - szükséges önrész híján - több magyar pályázat nem tudott hozzájutni az elnyert támogatáshoz, ezért az NKA a tervek szerint 120 millió forintos alapot különít el, hogy a hazai, vagy a határon túli nyertes magyar pályázatokat támogassa.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.