Klasszikus

Pannon Filharmonikusok – Vágyódás

2006.02.10. 00:00
Ajánlom
A pécsi Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozatának második koncertje február 11-én, este fél nyolctól lesz hallható a Nemzeti Hangversenyteremben.

A műsoron Brahms: D-dúr szerenád, op. 11 No. 1 és Bartók: A kékszakállú herceg vára című műve szerepel Meláth Andrea és Kovács István (ének) közreműködésével, Will Humburg vezényletével.

Johannes Brahms (1833-1897) az 1850-es években komponálta kamaraműként az op. 11-es sorszámú D-dúr szerenádját, amely végül első zenekari műve lett, magába olvasztva Haydn, Mozart, Beethoven és Schubert hatását is, olyannyira, hogy például az 5. Scherzo tétel nyílt utalást tartalmaz Beethoven IX. szimfóniájára. Brahms korai zenekari remekét kedvesen humoros, temperamentumos Rondó zárja.

Bartók Béla (1881-1945) első nagy alkotó korszakát A kékszakállú herceg vára zárja, amelyben a férfi és a nő karakter- és érzelemvilágának különbözőségét a magyar zenei hagyományokban gyökerező vokális, valamint az egyetemes zenetörténet modern eszköztárát felvonultató zenekari színekkel ábrázolja. Bartók ezzel az operairodalom maradandó remekművét alkotta meg.

Meláth Andrea a Tanárképző Főiskolán 1995-ben kapott diplomát, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, s 1998-ban végzett. Már a főiskolai évek alatt rengeteg koncertlehetőséget kapott itthon és külföldön. A Magyar Állami Operaházban több darabban is fellépett – pályája szempontjából a legfontosabb ezek közül Eötvös Péter Három nővér című operája, melyben Mása szerepét énekelte. A Hungarotonnál eddig négy lemeze jelent meg.

Kovács István 1972-ben született Szombathelyen. Orvosi és zenei tanulmányait párhuzamosan végezte. Számos megmérettetés győztese, egyebek között a grazi Schubert- és a XX. század zenéje című versenyen, a barcelonai Francesco Vinas Nemzetközi Versenyen lett a legjobb énekes, 1998-ban az ARD versenyén, Münchenben különdíjas, majd a salzburgi Mozart Versenyen 3. helyezett lett. A legutóbbi évadokban a torinoi Teattro Regio, a strassburgi Opera National du Rhin és a Frankfurt am Main Oper szerződtette. A 2003/2004-es és 2004/2005-ös évadban a berlini Staatsoper Unter den Linden vendégeként Timur szerepét énekelte Puccini Turandot című operájában. A Bartók operájából készült televíziós filmen Kékszakállú szerepét énekelte és játszotta 2005-ben.

Will Humburg szülővárosában, Hamburgban Wilhelm Bruckner és Christoph von Dohnányi tanítványa volt. A ’80-as évek közepéig Bremen és Hagen városában vezető karmesteri posztot töltött be, majd főleg vendégkarmesterként dolgozott. Főbb állomásai: a torinói és a lisszaboni operaház, bochumi szimfonikusok, Arturo Toscanini Zenekar Pármában, valamint a Della Toscana Zenekar Firenzében. 1992 és 1994 között Münsterben a Városi Színház és a Münsteri Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója. Münsteri tevékenységének kezdetekor a Német Zenekiadók Szövetsége „Az év legjobb németországi koncertprogramja” címmel tüntette ki. 2000 óta a Teatro dell’Opera di Roma gyakori vendégkarmestere. Az operaházak és koncerttermek egyik legkeresettebb karmestere, operarepertoárja több mint 80 operát ölel fel. A Naxos lemezkiadóval 1990 óta számos CD-t készített.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.