Klasszikus

Pannon Filharmonikusok – Vágyódás

2006.02.10. 00:00
Ajánlom
A pécsi Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozatának második koncertje február 11-én, este fél nyolctól lesz hallható a Nemzeti Hangversenyteremben.

A műsoron Brahms: D-dúr szerenád, op. 11 No. 1 és Bartók: A kékszakállú herceg vára című műve szerepel Meláth Andrea és Kovács István (ének) közreműködésével, Will Humburg vezényletével.

Johannes Brahms (1833-1897) az 1850-es években komponálta kamaraműként az op. 11-es sorszámú D-dúr szerenádját, amely végül első zenekari műve lett, magába olvasztva Haydn, Mozart, Beethoven és Schubert hatását is, olyannyira, hogy például az 5. Scherzo tétel nyílt utalást tartalmaz Beethoven IX. szimfóniájára. Brahms korai zenekari remekét kedvesen humoros, temperamentumos Rondó zárja.

Bartók Béla (1881-1945) első nagy alkotó korszakát A kékszakállú herceg vára zárja, amelyben a férfi és a nő karakter- és érzelemvilágának különbözőségét a magyar zenei hagyományokban gyökerező vokális, valamint az egyetemes zenetörténet modern eszköztárát felvonultató zenekari színekkel ábrázolja. Bartók ezzel az operairodalom maradandó remekművét alkotta meg.

Meláth Andrea a Tanárképző Főiskolán 1995-ben kapott diplomát, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, s 1998-ban végzett. Már a főiskolai évek alatt rengeteg koncertlehetőséget kapott itthon és külföldön. A Magyar Állami Operaházban több darabban is fellépett – pályája szempontjából a legfontosabb ezek közül Eötvös Péter Három nővér című operája, melyben Mása szerepét énekelte. A Hungarotonnál eddig négy lemeze jelent meg.

Kovács István 1972-ben született Szombathelyen. Orvosi és zenei tanulmányait párhuzamosan végezte. Számos megmérettetés győztese, egyebek között a grazi Schubert- és a XX. század zenéje című versenyen, a barcelonai Francesco Vinas Nemzetközi Versenyen lett a legjobb énekes, 1998-ban az ARD versenyén, Münchenben különdíjas, majd a salzburgi Mozart Versenyen 3. helyezett lett. A legutóbbi évadokban a torinoi Teattro Regio, a strassburgi Opera National du Rhin és a Frankfurt am Main Oper szerződtette. A 2003/2004-es és 2004/2005-ös évadban a berlini Staatsoper Unter den Linden vendégeként Timur szerepét énekelte Puccini Turandot című operájában. A Bartók operájából készült televíziós filmen Kékszakállú szerepét énekelte és játszotta 2005-ben.

Will Humburg szülővárosában, Hamburgban Wilhelm Bruckner és Christoph von Dohnányi tanítványa volt. A ’80-as évek közepéig Bremen és Hagen városában vezető karmesteri posztot töltött be, majd főleg vendégkarmesterként dolgozott. Főbb állomásai: a torinói és a lisszaboni operaház, bochumi szimfonikusok, Arturo Toscanini Zenekar Pármában, valamint a Della Toscana Zenekar Firenzében. 1992 és 1994 között Münsterben a Városi Színház és a Münsteri Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója. Münsteri tevékenységének kezdetekor a Német Zenekiadók Szövetsége „Az év legjobb németországi koncertprogramja” címmel tüntette ki. 2000 óta a Teatro dell’Opera di Roma gyakori vendégkarmestere. Az operaházak és koncerttermek egyik legkeresettebb karmestere, operarepertoárja több mint 80 operát ölel fel. A Naxos lemezkiadóval 1990 óta számos CD-t készített.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.