Klasszikus

Pannon-kényelem

2005.02.01. 00:00
Ajánlom
Átlagos esetben nincs rémesebb, mint unatkozni a hangversenyen. Az ember csak gyötri magát, mi végre jöttem a világra, vagy ha nem is a világra, de pont erre a helyre, ahol képtelenek úgy hegedülni, hogy arra oda is kelljen figyelni.

A Pannon Filharmonikusok esete azonban nem átlagos. Nem a muzsikálás miatt, mert kell hogy valami zavar legyen, ha a közönség nem érzékeli a formát, nem jön rá a Hajnal a Moszkva folyó felett végén, hogy ennyi, befejeződött a zene, lehet tapsolni. Nem is a karmester miatt, bár Hamar Zsolt szokása szerint megnyerő, ahogy maga előtt hordozza pálcáját, és amilyen szép mozdulatokkal vezényel. Kár, hogy a hangzás jobban számít.

Viszont az új hangversenyteremben vagyunk, így aztán van min töprengeni. Például azon, hogy miért van ennyi biztonsági őr a jegyszedők mellett, és hogy vajon nem árt-e a hangulatnak, ha füldugóval fölszerelt öltönyös alakok mászkálnak mindenfelé. Mindenesetre az, hogy kényelmesek a székek, könnyebbé teszi az estét. Nincs az a rettenetes feszengés Smetana A Moldva című műve alatt sem. Az első percben látszik, hogy a két fuvolistán kifog a darab, pont a frissességet, a buzgást, az indulást nem tudják előadni. Szerencsére semmit nem hányhatnak a többiek a szemükre, mert ők meg a folytatást, a hullámzást, a hömpölygést nem játsszák el. Csúnyán, szögletesen szól a darab - de legalább kényelmesen ülünk. Ha adnának valami olvasnivalót is, egy panaszszó nem hangozhatna el. Ők játszanak, mi olvasunk, nem zavarjuk egymást.

A nagycsaládi idillnek Dvorák vet véget. Az estének a víz a témája, és a kézenfekvő darabok mellé megtaláltak egy viszonylag ritkán hallható művet, A vízimanó című szimfonikus költeményt. Érezhető, hogy leír, elmond valamit a zene, azt persze nem lehet kitalálni, hogy pontosan mit, és nyilván kevesen vannak a nézőtéren, akik ismerik Karel Jaromir Erben balladáját. De a ritmus, az a kis mag, amiből az egész szimfonikus költemény sarjad, az ott marad, átjárja a hallgatót, a szünetben itt is, ott is hallani, hogy ezt dúdolják az emberek. A hangszerelés változatos, elvileg nagyon kell tudni hozzá, de csak elvileg: megél a darab. Erőn fölül választott A vízimanóval a Pannon Filharmonikus Zenekar, de hát ők már csak ilyenek. Most jelent meg lemezen velük Mahler Titánja, vagyis az 1. szimfónia, a Blumine-tétellel kiegészítve; az is jócskán az erejük fölött van.

Érdekes, hogy ami lemezen felelőtlenség vagy értelmetlenség, az koncerten jól sülhet el. A második részben Debussy-zene van műsoron, A tenger. Az előzmények után világos, hogy nem lesz nagy előadás, nem lesz szenzáció. Nem is lett.

De azért átélhető, élvezhető, hallgatható az előadás. Vannak benne apró örömök. Például végig az volt a benyomásom, hogy a zenekar koncertmestere, Gyermánné Vass Ágnes jó muzsikus. Úgy áll a kezében a hangszer, úgy tudja élvezni a munkát, úgy ül ott. A tenger első tételében azonban szólója is van. Az igazság pillanata. És tényleg szépen játszik. Jaj, de jó. Szinte személyes diadal.

Az aprók mellett pedig vannak a koncerten is túlmutató izgalmak. Például hogy Pécs is bejelentkezik, beszáll a szimfonikus zenekarok közötti versenybe. Nem mondom, hogy a csúcson, hogy itt térdek koccannak össze a Fesztiválzenekarnál, megjött az új rivális.

De érdekes a mostani bérletsorozat, négy tematikus koncert, a Víz után lesz még Álom, Valóság és Tűz. Várjuk ki a végét. Rómát sem egy nap alatt építették, és a szimfonikus zenekar sokkal bonyodalmasabb dolog, mint a világbirodalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.