Klasszikus

Pannonhalmán játszik a bécsi Stephansdom orgonistája karácsonykor

2023.12.06. 10:10
Ajánlom
Ahogy immár közel ötven éve, a Pannonhalmi Főapátság idén is orgonaszóval hirdeti: megszületett a Megváltó! Karácsony másnapján, december 26-án a bécsi Stephansdom – Szent István-székesegyház – orgonaművésze, Konstantin Reymaier atya idézi meg játékával az ünnep békéjét és meghittségét a pannonhalmi Szent Márton-bazilika ősi falai között.

A Pannonhalmi Főapátság idén a Zarándoklat témája köré szervezte kulturális és spirituális programjait. Ennek jegyében most Bécsből Pannonhalmára látogat Konstanin Reymaier atya, hogy orgonajátékával igazi ünneppé tegye a karácsonyt a zenekedvelők számára.

A bécsi Stephansdom – Szent István-székesegyház – orgonistája világszerte elismert művész. Koncertkörútjai során bejárta Európát, Észak-Amerikát és a Közel-Keletet.

Teológiai tanulmányai mellett végezte el a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemet, ahol kitüntetéssel diplomázott.

A művész nemcsak kiváló orgonista, de saját darabokat is ír. Zeneszerzői munkásságát a Schwäbisch Gmünd-i Európai Egyházzenei Fesztiválon is elismerték. A Nemzetközi Zeneszerzői Verseny díjazottja volt.

December 26-án két hangversenyt ad a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában (13.30-as és 15.30-as kezdéssel). Saját improvizációja mellett Marcel Dupré, Johann Sebastian Bach és Edward Elgar egy-egy darabjával ajándékozza meg a hallgatóságot.

Pannonhalma monostora hegyre épült, amely a vallási hagyomány szerint az ég és a föld találkozási pontja;

olyan hely, ahol az ember közelebb lehet Istenhez. Ezt az „istenközelséget” tapasztalhatják meg mindazok, akik december 26-án útra kelnek, hogy a szent hegyre elzarándokolva Reymaier atya játékában elmerülve éljék meg az ünnep békéjét.

Műsor:

Marcel Dupré: Variációk egy karácsonyi énekre
Johann Sebastian Bach: F-dúr Pastorale
Edward Elgar: Koronázási induló
Konstantin Reymaier: Improvizációk

További információ itt érhető el az első koncertről és a másodikról.

Fejléckép: Konstantin Reymaier (fotó/forrás: Daniel Willinger)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.