Klasszikus

Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

2007.08.21. 00:00
Ajánlom
Az Arcus Temporum kortárs és klasszikus zenével, mozgásszínházzal és képzőművészeti installációkkal várja közönségét. Augusztus 24. és 26. között negyedszer kerül megrendezésre a nyári fesztiválszezon egyik figyelemreméltó záróakkordja Pannonhalmán.

Magyarországnak számos nagyobb és kisebb léptékű zenei fesztiválja van, amelyek a kortárs zene és kortárs művészet ügyét szolgálják. Titokzatosnak vagy érthetetlennek tűnhet, hogy ebbe a sorba két éve hogyan került be egy bencés apátság, amelyről azt gondolnánk, ősrégi szellemi jószágok megőrzésére rendeltetett. S talán még meglepőbb, ahogy teltházas, a szakma és a laikus közönség elismerését egyaránt kiváltó koncertjei révén mindjárt mértékadóvá válhatott. A 2005-ös Haydn-Gubajdulina Fesztivál egyik kritikusa szerint „Pannonhalma augusztus utolsó hétvégéjén az év egyik legfontosabb zenei eseményének adott otthont.” (Molnár Szabolcs). Egy másik recenzens szerint pedig: „Méltán remélhető, hogy [az Arcus Temporum Fesztivál] nemsokára Európa vezető kortárszenei fórumainak egyikévé növi ki magát.” (Dolinszky Miklós, Élet és Irodalom).

A kérdésre, hogy az apátság miért nem szorítkozik a tradíció megőrzésére, a válasz nagyon egyszerű, ha újragondoljuk a hagyomány fogalmát. Érdemes ehhez felidéznünk a fesztiváligazgató, Varga Mátyás o.s.b. ars poeticus sorait, amely egyúttal a fesztivál nevét is megmagyarázza. Eszerint a feladat nem más, mint „összekötni az idő távoli pontjait, párbeszédre bírni őket a mi korunkkal. Mert a múltnak csak akkor van értelme számunkra, ha a jelen megértését szolgálja.” Az „időívek” koncepciója idén Franz Schubert és a későn felfedezett, ám mára világhírnévnek örvendő ukrán komponista, Valentyin Szilvesztrov muzsikájának szembesítése révén valósul meg.

Hét koncerten többek között a Keller Vonósnégyes és az Akadémia Quartet, Ránki Dezső és Klukon Edit, Alekszej Ljubimov és Csalog Gábor, Fenyő László és Szabadi Vilmos, valamint a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok tolmácsolásában szólal meg a két mester életművének számos különleges darabja – átívelve az idő hasadékain. A Kijev Kamarakórus Szilvesztrov-ősbemutatókkal mutatkozik be, a műsor számos további magyarországi bemutatóval egészül ki. Késő esténként Lovász Irén és Gadó Gábor muzsikája vezet át egyik napból a másikba.

A zenei produkciók mellett képzőművészeti installációk és színházi események teszik teljessé a fesztivált. A svájci Cie Greffe társulat előadása a kortárs mozgásművészet ismerői számára is komoly kihívást ígér, Kicsiny Balázs és Schmal Károly installációi pedig már kifejezetten a fesztivál koncepciójára és atmoszférájára rezonálnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.