Klasszikus

Papírvarázs Fesztivállal folytatódik a Ráday Fesztivál

2004.04.22. 00:00
Ajánlom
Az Európai Unióhoz való csatlakozás ünnepe kíván lenni az első papírvilág fesztivál, mely egyszerre jelent Papír Világfesztivált, Papírvilág Fesztivált és Papír Világ Fesztivált. A rendezvény célja, hogy a közönséget megszólítva játékosan nyújtson élményeket. Ezért a fesztivál minden eseménye interaktivitáson nyugszik, ahol az alkotók és a látogatók különállása is megszűnik. Ezt demonstrálja az összművészeti programkínálat: fórumokkal, kiállításokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, interaktív sátrakkal várnak minden érdeklődőt.

Május elseje Magyarország uniós csatlakozásának ünnepélyes pillanata, a fesztivál alkotói erre az alkalomra Művészetuniót hívnak életre egy merített papír aláírásával. A Papírvarázs Fesztivál idén első alkalommal kerül megrendezésre a Ráday Fesztiválok között. A Kálvin tértől a Bakáts térig tart a rendezvény, bevonva a kulturális szervezeteket és műhelyeket, galériákat, a kerület intézményeit, illetve a további kiállítótereknek szolgáló vendéglátóhelyeket, kávézókat is. Fő témája a papír maga: keletkezésétől jövőjéig, a grafikától-nyomattól, a katalógustól a könyvig, a tipográfiától a kalligráfiáig, az itatóspapírtól a papírrepülőig. Célja, hogy bemutassa a nagy múltú magyar egyedi és sokszorosított grafika, az illusztráció, a művészkönyv és a papírmerítés helyzetét Európa vizuális kultúrájában. Egy gigantikus papírpiramis megépítésével a fesztivál egy Guinness Rekord felállítását is megcélozza.

Április 30-án és május elsején papírpiramis építés, papírkonferencia, utcagaléria, fotó-, festmény- és rajzkiállítás, papírszobrok, művészkönyvek kiállítása, a Magyar Rézkarcoló és Litográfus Művészek Egyesületének kiállítása, válogatás a Miskolci Galéria Gyűjteményéből, valamint parnasszisták „papír-versei” várják az érdeklődőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.
Tánc

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.