Klasszikus

Páratlan Péntek a Jászság Népi Együttessel

2005.05.25. 00:00
Ajánlom
A Hagyományok Háza ismert sorozatában a Jászság Népi Együttes műsorát láthatják az érdeklődők május 27-én 19:00 órától. Az előadást követő táncház közreműködői a Tükrös Együttes és jászsági hagyományőrzők lesznek.

A Jászság Népi Együttes "Pendzsom" című előadásában a Népművészet Ifjú Mesterei, Aranygyöngyös és Aranysarkantyús szólótáncosok és jászsági hagyományőrző muzsikusok is fellépnek. Az est zárásaként a tánckar Pál István "Szalonna" és zenekara kíséretével ízelítőt ad a Kárpát-medence táncaiból.

Az együttes 1971-ben alakult. Táncosai 1977-ben érték el az első igazi sikert, miután megnyerték az országos televíziós „Ki mit tud?“-ot. 1983-ban ugyanezen verseny szólókategóriáját nyerte meg a Jászság Népi Együttes tagjaiból alakult páros. Az együttes 1988-ban az elődöntőig, míg 1996-ban a döntőig jutott. Táncosai számos hazai rangos fesztiválon szerepeltek (Szolnok, Szekszárd, Zalaegerszeg, Nagykálló, Gyöngyös, Szeged), amelyeken szinte minden évben értékes díjakat nyertek.

A Jászság Népi Együttes célja a magyar paraszti tánc és zenei folklór még élő hagyományainak felkutatása, ápolása, feldolgozása. Tagjai ezt a fontos nemzeti értéket igyekeznek a legalaposabban elsajátítani és színpadra állítani. A tánc és a zene mellet a táncos szokások, a régi viselet megismerését is lényegesnek tartják. Elengedetlenül fontos feladatként kezelik az utánpótlás nevelést. Jelen pillanatban három közvetlen utánpótlás-csoportja van az együttesnek: az Ifjúsági Táncegyüttes, az Árendás és a Barkóca Gyermektáncegyüttes, amelyek már több alkalommal is szerepeltek hazai és külföldi fesztiválokon egyaránt.

Az együttes vezető táncosai Jászberény iskoláiban, óvodáiban és a Jászság településein is tanítanak. Az együttesben számos szólótáncosi díjjal, Népművészet Ifjú Mestere-kitüntetéssel rendelkező táncos tevékenykedik, akik itthon és külföldön egyaránt oktatnak tanfolyamokon, táncházakat vezetnek és koreográfiákat készítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Vizuál

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Színház

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.