Klasszikus

Páratlan Péntek a Jászság Népi Együttessel

2005.05.25. 00:00
Ajánlom
A Hagyományok Háza ismert sorozatában a Jászság Népi Együttes műsorát láthatják az érdeklődők május 27-én 19:00 órától. Az előadást követő táncház közreműködői a Tükrös Együttes és jászsági hagyományőrzők lesznek.

A Jászság Népi Együttes "Pendzsom" című előadásában a Népművészet Ifjú Mesterei, Aranygyöngyös és Aranysarkantyús szólótáncosok és jászsági hagyományőrző muzsikusok is fellépnek. Az est zárásaként a tánckar Pál István "Szalonna" és zenekara kíséretével ízelítőt ad a Kárpát-medence táncaiból.

Az együttes 1971-ben alakult. Táncosai 1977-ben érték el az első igazi sikert, miután megnyerték az országos televíziós „Ki mit tud?“-ot. 1983-ban ugyanezen verseny szólókategóriáját nyerte meg a Jászság Népi Együttes tagjaiból alakult páros. Az együttes 1988-ban az elődöntőig, míg 1996-ban a döntőig jutott. Táncosai számos hazai rangos fesztiválon szerepeltek (Szolnok, Szekszárd, Zalaegerszeg, Nagykálló, Gyöngyös, Szeged), amelyeken szinte minden évben értékes díjakat nyertek.

A Jászság Népi Együttes célja a magyar paraszti tánc és zenei folklór még élő hagyományainak felkutatása, ápolása, feldolgozása. Tagjai ezt a fontos nemzeti értéket igyekeznek a legalaposabban elsajátítani és színpadra állítani. A tánc és a zene mellet a táncos szokások, a régi viselet megismerését is lényegesnek tartják. Elengedetlenül fontos feladatként kezelik az utánpótlás nevelést. Jelen pillanatban három közvetlen utánpótlás-csoportja van az együttesnek: az Ifjúsági Táncegyüttes, az Árendás és a Barkóca Gyermektáncegyüttes, amelyek már több alkalommal is szerepeltek hazai és külföldi fesztiválokon egyaránt.

Az együttes vezető táncosai Jászberény iskoláiban, óvodáiban és a Jászság településein is tanítanak. Az együttesben számos szólótáncosi díjjal, Népművészet Ifjú Mestere-kitüntetéssel rendelkező táncos tevékenykedik, akik itthon és külföldön egyaránt oktatnak tanfolyamokon, táncházakat vezetnek és koreográfiákat készítenek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.