Klasszikus

Páratlan Péntek a Jászság Népi Együttessel

2005.05.25. 00:00
Ajánlom
A Hagyományok Háza ismert sorozatában a Jászság Népi Együttes műsorát láthatják az érdeklődők május 27-én 19:00 órától. Az előadást követő táncház közreműködői a Tükrös Együttes és jászsági hagyományőrzők lesznek.

A Jászság Népi Együttes "Pendzsom" című előadásában a Népművészet Ifjú Mesterei, Aranygyöngyös és Aranysarkantyús szólótáncosok és jászsági hagyományőrző muzsikusok is fellépnek. Az est zárásaként a tánckar Pál István "Szalonna" és zenekara kíséretével ízelítőt ad a Kárpát-medence táncaiból.

Az együttes 1971-ben alakult. Táncosai 1977-ben érték el az első igazi sikert, miután megnyerték az országos televíziós „Ki mit tud?“-ot. 1983-ban ugyanezen verseny szólókategóriáját nyerte meg a Jászság Népi Együttes tagjaiból alakult páros. Az együttes 1988-ban az elődöntőig, míg 1996-ban a döntőig jutott. Táncosai számos hazai rangos fesztiválon szerepeltek (Szolnok, Szekszárd, Zalaegerszeg, Nagykálló, Gyöngyös, Szeged), amelyeken szinte minden évben értékes díjakat nyertek.

A Jászság Népi Együttes célja a magyar paraszti tánc és zenei folklór még élő hagyományainak felkutatása, ápolása, feldolgozása. Tagjai ezt a fontos nemzeti értéket igyekeznek a legalaposabban elsajátítani és színpadra állítani. A tánc és a zene mellet a táncos szokások, a régi viselet megismerését is lényegesnek tartják. Elengedetlenül fontos feladatként kezelik az utánpótlás nevelést. Jelen pillanatban három közvetlen utánpótlás-csoportja van az együttesnek: az Ifjúsági Táncegyüttes, az Árendás és a Barkóca Gyermektáncegyüttes, amelyek már több alkalommal is szerepeltek hazai és külföldi fesztiválokon egyaránt.

Az együttes vezető táncosai Jászberény iskoláiban, óvodáiban és a Jászság településein is tanítanak. Az együttesben számos szólótáncosi díjjal, Népművészet Ifjú Mestere-kitüntetéssel rendelkező táncos tevékenykedik, akik itthon és külföldön egyaránt oktatnak tanfolyamokon, táncházakat vezetnek és koreográfiákat készítenek.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.