Klasszikus

Párbaj vér nélkül, zongoraszóval

2011.02.22. 09:00
Ajánlom
A Művészetek Palotája "Liszt! Minden tekintetben." elnevezésű sorozatában pénteken este Jandó Jenő és Mocsári Károly idézi fel a híres, 1837. március 31-i Liszt-Thalberg "zongorapárbajt" a Fesztivál Színházban.

Az eredeti viadalt Cristina Belgiojoso-Trivulzio hercegnő szervezte meg saját párizsi szalonjában. Az 1930-s években ugyanis Párizs két részre szakadt, az egyik tábor Sigismond Thalberget, a másik Liszt Ferencet istenítette. "Bár a műsor ismert, mi mégis más műveket játszunk, mert azokon túl lépett az idő, úgy hiszem, ma ők is változtatnának. De vérre nem megyünk" - nyilatkozta Mocsári Károly zongoraművész, a párbaj egyik résztvevője. Mint kifejtette, több átiratot vettek műsorra; az "ősforrástól", Bachtól indulnak, a zeneszerző egy-egy korálját (BWV 147 és BWV 659) Myra Hess, illetve Busoni zongoraverziójában játsszák. Ezután Mozart Requiemjének Confutatis tétele következik, amelyet Liszt vetett papírra. A Requiemből a Lacrymosa tétel is megszólal, ez viszont Thalberg átirata. Thalberg átiratait Liszt jól ismerte, és bár nem volt túl nagy véleménye róluk, a kor megidézéséhez mindenképpen be kell mutatni ezeket is. Persze a koncert főszereplője a 200 éve született magyar zeneszerző - mondta Mocsári Károly. Liszt mind a kilenc Beethoven szimfónia zongoraváltozatát elkészítette, többféleképpen is: egy zongorára, egy zongorára és négy kézre, két zongorára.

"Egyedül fogom a IV. (B-dúr) szimfónia harmadik tételét játszani, mintha négy kezem lenne. Nem a Thalberg-féle +háromkezes effektussal+ kelek versenyre, de annyi hang van az átiratban, hogy néha magam sem tudom, melyik kezem melyik szólamot játssza. Péntekig még sokat kell gyakorolnom" - tette hozzá a zongoraművész. A koncerten rátérnek az opera műfajra is: Liszt számtalan opera parafrázisából Verdi Rigolettóját játsszák, a szünet után pedig Halévy A zsidó nő című operájának négy tételes átirata csendül fel. Ezt követően Jandó Jenő Liszt VIII. Magyar rapszódiáját adja elő, végül eljátsszák a két zongorás Patetikus koncertet. Jules Janin, a Journal des Débats kritikusa 1837-ben így számolt be Liszt és Thalberg "rangadójáról": "Liszt még sohasem volt ilyen fegyelmezett, elmélkedő, energikus és szenvedélyes; Thalberg pedig sohasem játszott nagyobb hévvel és gyengédséggel". A "meccs" akkor tehát döntetlenre végződött, Mocsári Károly szerint kettejük mostani közös fellépése valójában nem párbaj, csupán arra vállalkoznak, hogy emlékeztessenek Liszt életének egy különös momentumára.

Liszt-Thalberg zongorapárbaj

2011. február 25. 19:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Km.: Jandó Jenő, Mocsári Károly (zongora)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.