Klasszikus

Párhuzamos életrajzok

2009.12.14. 13:22
Ajánlom
Két hete adták át az idei Junior Prima díjakat. A megjutalmazott fiatal zenészek közül a rendszeresen együtt koncertező Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművészt és Csáki András gitárművészt kérdeztük.

Fidelio: Hogyan alakult a pályád angliai tanulmányaid befejezése óta? Visszajársz még, vagy gyökeret eresztettél itthon?

Vámosi-Nagy Zsuzsa: Mivel két évig kint éltem, ahol William Bennettnél tanultam, ezért sok szállal kapcsolódom most is Londonhoz. A legjobb példa erre, hogy kinti kamaratársamat, Stefanie Becket meghívtam a következő koncertemre Magyarországra. De sokat járok én is Angliában, a nyáron például Oxfordban, valamint a manchesteri fuvolástalálkozón adok koncertet, és újra William Bennett asszisztense leszek az ő nyári nemzetközi fuvolakurzusán. A Zeneakadémián óraadó tanár vagyok, két növendékem van, és nagyon élvezem. Emellett a Weiner konziban is tanítok. Bár elsősorban koncertező művésznek érzem magam, nagyon megszerettem a tanítást.

F: Említetted, hogy hamarosan koncerted lesz - hol és mikor hallhat a közönség?

V-NZs: A nevem és a Ventoscala Szimfonikus Zenekar neve azt hiszem, már régen összekapcsolódott a jótékonysági koncertekkel - ez már a harmadik ilyen hangverseny, a mostanit a Magyar Rákellenes Liga javára szervezzük. A Művészetek Palotájában, a Fesztivál Színházban lesz december 22-én este 7-kor. A műsort úgy álmodtam meg, hogy a fuvolára, hárfára és brácsára írt legszebb darabokat: Ravel, Debussy és Mozart műveit adjuk elő.

F: Hogyan tervezed a jövőt?

V-NZs: Mindig csak az előttem álló feladatra koncentrálok, de mindig jönnek újabb és újabb ötletek, amiket meg is valósítok. Továbbra is szeretnék sokat szólózni, de emellett a kamarazene is rendkívül fontos az életemben - többek között a Budapest Barokk Együttes, a Ventoscala Szimfonikus Zenekara valamint a fuvola-gitár duónk Csáki Andrással.

F: Az elmúlt években sorozatban nyerted a legrangosabb gitárversenyeket a világ minden táján - még mindig aktívan versenyzel?

Csáki András: A versenyzésből kifelé tartok, de kurzusokra és gitáros eseményekre továbbra is eljárok, és próbálom fejleszteni a tudásomat, tágítani a látókörömet. Nagy örömömre az elmúlt évek versenyei folytán rengeteg koncertmeghívást kaptam, többek között Japánba és Olaszországba - ezeknek tettem eleget az elmúlt egy hónapban.

F: Nemrég egy versenygyőzelmed után azt nyilatkoztad, a díjat első saját lemezed megjelentetésére fogod fordítani. Ez az album azóta meg is jelent, sőt, néhány nap múlva lesz a bemutatója.

CsA: A lemez október elején készült el, a bemutatója pedig  december 19-én lesz a Nádor teremben este 7-kor. Arra törekedtem, hogy olyan darabokat játsszak, amikben megmutatkozik a gitár sokszínűsége. Játszom Bachot, romantikus és 20. századi műveket. Ahogy a címe is mutatja (Kedvenc darabjaim), azokat a darabokat játszottam fel, amiket mostanában különösen szeretek és szívesen játszom.

F: Ha jól tudom, 2010-ben pedig már egy következő lemez elkészítésére is felkérést kaptál.

CsA: Egy olasz versenygyőzelem folyománya ez a lemez, a Naxos kiadó kínált szerződést, mely szerint jövő év márciusban készül egy szólólemezem Floridában. A műsorról már természetesen egyeztettem a kiadóval, ezen is lesz egy Bach-szvit, másrészt 20. századi műveket játszom majd.

F: Vannak már a jövő évre vonatkozó más felkéréseid is?

CsA: 2010. január 15-én lesz Junior Prima díjhoz kapcsolódóan bemutatkozó koncertem a Bartók Emlékházban, a nyertesek számára szervezett sorozat keretében. Emellett még játszom januárban a Kortárs-Minifesztiválon és számos külföldi felkérést is kaptam 2010-re. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.