Klasszikus

Párhuzamos életrajzok

2009.12.14. 13:22
Ajánlom
Két hete adták át az idei Junior Prima díjakat. A megjutalmazott fiatal zenészek közül a rendszeresen együtt koncertező Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvolaművészt és Csáki András gitárművészt kérdeztük.

Fidelio: Hogyan alakult a pályád angliai tanulmányaid befejezése óta? Visszajársz még, vagy gyökeret eresztettél itthon?

Vámosi-Nagy Zsuzsa: Mivel két évig kint éltem, ahol William Bennettnél tanultam, ezért sok szállal kapcsolódom most is Londonhoz. A legjobb példa erre, hogy kinti kamaratársamat, Stefanie Becket meghívtam a következő koncertemre Magyarországra. De sokat járok én is Angliában, a nyáron például Oxfordban, valamint a manchesteri fuvolástalálkozón adok koncertet, és újra William Bennett asszisztense leszek az ő nyári nemzetközi fuvolakurzusán. A Zeneakadémián óraadó tanár vagyok, két növendékem van, és nagyon élvezem. Emellett a Weiner konziban is tanítok. Bár elsősorban koncertező művésznek érzem magam, nagyon megszerettem a tanítást.

F: Említetted, hogy hamarosan koncerted lesz - hol és mikor hallhat a közönség?

V-NZs: A nevem és a Ventoscala Szimfonikus Zenekar neve azt hiszem, már régen összekapcsolódott a jótékonysági koncertekkel - ez már a harmadik ilyen hangverseny, a mostanit a Magyar Rákellenes Liga javára szervezzük. A Művészetek Palotájában, a Fesztivál Színházban lesz december 22-én este 7-kor. A műsort úgy álmodtam meg, hogy a fuvolára, hárfára és brácsára írt legszebb darabokat: Ravel, Debussy és Mozart műveit adjuk elő.

F: Hogyan tervezed a jövőt?

V-NZs: Mindig csak az előttem álló feladatra koncentrálok, de mindig jönnek újabb és újabb ötletek, amiket meg is valósítok. Továbbra is szeretnék sokat szólózni, de emellett a kamarazene is rendkívül fontos az életemben - többek között a Budapest Barokk Együttes, a Ventoscala Szimfonikus Zenekara valamint a fuvola-gitár duónk Csáki Andrással.

F: Az elmúlt években sorozatban nyerted a legrangosabb gitárversenyeket a világ minden táján - még mindig aktívan versenyzel?

Csáki András: A versenyzésből kifelé tartok, de kurzusokra és gitáros eseményekre továbbra is eljárok, és próbálom fejleszteni a tudásomat, tágítani a látókörömet. Nagy örömömre az elmúlt évek versenyei folytán rengeteg koncertmeghívást kaptam, többek között Japánba és Olaszországba - ezeknek tettem eleget az elmúlt egy hónapban.

F: Nemrég egy versenygyőzelmed után azt nyilatkoztad, a díjat első saját lemezed megjelentetésére fogod fordítani. Ez az album azóta meg is jelent, sőt, néhány nap múlva lesz a bemutatója.

CsA: A lemez október elején készült el, a bemutatója pedig  december 19-én lesz a Nádor teremben este 7-kor. Arra törekedtem, hogy olyan darabokat játsszak, amikben megmutatkozik a gitár sokszínűsége. Játszom Bachot, romantikus és 20. századi műveket. Ahogy a címe is mutatja (Kedvenc darabjaim), azokat a darabokat játszottam fel, amiket mostanában különösen szeretek és szívesen játszom.

F: Ha jól tudom, 2010-ben pedig már egy következő lemez elkészítésére is felkérést kaptál.

CsA: Egy olasz versenygyőzelem folyománya ez a lemez, a Naxos kiadó kínált szerződést, mely szerint jövő év márciusban készül egy szólólemezem Floridában. A műsorról már természetesen egyeztettem a kiadóval, ezen is lesz egy Bach-szvit, másrészt 20. századi műveket játszom majd.

F: Vannak már a jövő évre vonatkozó más felkéréseid is?

CsA: 2010. január 15-én lesz Junior Prima díjhoz kapcsolódóan bemutatkozó koncertem a Bartók Emlékházban, a nyertesek számára szervezett sorozat keretében. Emellett még játszom januárban a Kortárs-Minifesztiválon és számos külföldi felkérést is kaptam 2010-re. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.