Klasszikus

Párizsba repít Hilary Hahn új albuma

2021.03.19. 15:30
Ajánlom
Nem sanzonok, nem is a fény városának jazzklubjai elevenednek meg Hilary Hahn előadásában, hanem három Párizsban bemutatott zenemű. Március elején a Deutsche Grammophon adta ki a hegedűművésznő új lemezét.

Amikor először láttam, hogy napjaink egyik legszerethetőbb és legtehetségesebb hegedűművésze, Hilary Hahn Paris címmel készített lemezt, arra gondoltam, Edith Piaf sanzonokat és Django Reinhardt-átiratokat tartalmaz majd – vagy legalábbis valami hasonlót. Tudják! Amitől az embernek rögtön robogózni támad kedve, meg Eiffel-tornyot nézegetni és holdfényben csónakázni, és röpke nosztalgiával gondolni 1899-re.

Ezzel sem lenne baj, Hilary Hahn azonban – bár amerikai – nem válik amerikai turistává Európa (egyik) kulturcsakrájában. Ez a lemez komoly komolyzene a legmagasabb minőségben.

A Francia Rádiózenekart a finn karmester, Mikko Franck vezényli. Azzal a lázálmos hévvel játszanak, ami a francia költészetet aranykorában jellemezte. 

156586465_285146362970503_5658236913422414480_o-150437.jpg

Hilary Hahn új lemezével

De nem a sztereotipikus franciaság jellemzi a lemezen hallható alkotásokat, egyetlen egyszerű tény köti őket össze: mindegyik műnek Párizsban volt az ősbemutatója. Ernest Chausson hegedűre írt Poème című alkotásának 1896-ban, a legfiatalabb alkotásnak, Einojuhani Rautavaara posztumusz Két szerenádjának pedig 2019-ben. Közöttük Prokofjev D-dúr hegedűversenye hallható, amelynek oroszlánrészén az orosz szerző az októberi forradalom idején dolgozott 1917-ben, igaz, forradalmi hangulat nem nagyon van benne, a második tételben legfeljebb egy kis barbaro, atletikus hegedűfutamokkal. A darab egbukott amúgy Párizsban (vagy legalábbis árnyékba tolta Sztravinszkij Oktettje, amellyel egy műsoron szerepelt), de ezt most ne rójuk fel a városnak. Nem sok jobb interpretációját ismerjük az alkotásnak, mint amit Hahn ezen a felvételen prezentál.

A lemez legérdekesebb részeit talán sokaknak Rautavaara lírikus szerenádjai jelentik, amelyekről a szüzebb fül talán azt mondaná, hogy romantikus mester művei.

Nos, nem, ez nagyon is a 2016-ban elhunyt finn mester hangja, ezek a tömött akkordok a vonóskíséretben és a véget nem érő dallamok az ő jegyeit viselik. Hahn természetesen nem először találkozik Rautavaara zenéjével, nagy sikerrel játszotta a hegedűversenyét és Fantáziáját évekkel ezelőtt. A lemezen hallható egyik szerenádot a szerző szerelméhez, özvegyéhez, Sinikkához, a másikat az élethez írta. Most először rögzítik lemezen ezeket az alkotásokat. Örülünk, hogy vannak.

 

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Klasszikus hír

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Filharmónia Magyarország

A zeneszerzőknek az Orgonák Éjszakája programsorozat valamennyi koncertjén elhangzó nyitányt kell komponálniuk, melyet március végéig küldhetnek el a pályázatra.
Klasszikus hír

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Klasszikus hír

Pad Zoltán kapja idén a Lajtha László-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának karnagya a január 18-i Lajtha-emlékesten veheti át az elismerést. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.
Klasszikus hír

Fiatal énekesek jelentkezését várják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően pedig a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők.