Klasszikus

Párizsba repít Hilary Hahn új albuma

2021.03.19. 15:30
Ajánlom
Nem sanzonok, nem is a fény városának jazzklubjai elevenednek meg Hilary Hahn előadásában, hanem három Párizsban bemutatott zenemű. Március elején a Deutsche Grammophon adta ki a hegedűművésznő új lemezét.

Amikor először láttam, hogy napjaink egyik legszerethetőbb és legtehetségesebb hegedűművésze, Hilary Hahn Paris címmel készített lemezt, arra gondoltam, Edith Piaf sanzonokat és Django Reinhardt-átiratokat tartalmaz majd – vagy legalábbis valami hasonlót. Tudják! Amitől az embernek rögtön robogózni támad kedve, meg Eiffel-tornyot nézegetni és holdfényben csónakázni, és röpke nosztalgiával gondolni 1899-re.

Ezzel sem lenne baj, Hilary Hahn azonban – bár amerikai – nem válik amerikai turistává Európa (egyik) kulturcsakrájában. Ez a lemez komoly komolyzene a legmagasabb minőségben.

A Francia Rádiózenekart a finn karmester, Mikko Franck vezényli. Azzal a lázálmos hévvel játszanak, ami a francia költészetet aranykorában jellemezte. 

156586465_285146362970503_5658236913422414480_o-150437.jpg

Hilary Hahn új lemezével

De nem a sztereotipikus franciaság jellemzi a lemezen hallható alkotásokat, egyetlen egyszerű tény köti őket össze: mindegyik műnek Párizsban volt az ősbemutatója. Ernest Chausson hegedűre írt Poème című alkotásának 1896-ban, a legfiatalabb alkotásnak, Einojuhani Rautavaara posztumusz Két szerenádjának pedig 2019-ben. Közöttük Prokofjev D-dúr hegedűversenye hallható, amelynek oroszlánrészén az orosz szerző az októberi forradalom idején dolgozott 1917-ben, igaz, forradalmi hangulat nem nagyon van benne, a második tételben legfeljebb egy kis barbaro, atletikus hegedűfutamokkal. A darab egbukott amúgy Párizsban (vagy legalábbis árnyékba tolta Sztravinszkij Oktettje, amellyel egy műsoron szerepelt), de ezt most ne rójuk fel a városnak. Nem sok jobb interpretációját ismerjük az alkotásnak, mint amit Hahn ezen a felvételen prezentál.

A lemez legérdekesebb részeit talán sokaknak Rautavaara lírikus szerenádjai jelentik, amelyekről a szüzebb fül talán azt mondaná, hogy romantikus mester művei.

Nos, nem, ez nagyon is a 2016-ban elhunyt finn mester hangja, ezek a tömött akkordok a vonóskíséretben és a véget nem érő dallamok az ő jegyeit viselik. Hahn természetesen nem először találkozik Rautavaara zenéjével, nagy sikerrel játszotta a hegedűversenyét és Fantáziáját évekkel ezelőtt. A lemezen hallható egyik szerenádot a szerző szerelméhez, özvegyéhez, Sinikkához, a másikat az élethez írta. Most először rögzítik lemezen ezeket az alkotásokat. Örülünk, hogy vannak.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.