Klasszikus

Párizsba repít Hilary Hahn új albuma

2021.03.19. 15:30
Ajánlom
Nem sanzonok, nem is a fény városának jazzklubjai elevenednek meg Hilary Hahn előadásában, hanem három Párizsban bemutatott zenemű. Március elején a Deutsche Grammophon adta ki a hegedűművésznő új lemezét.

Amikor először láttam, hogy napjaink egyik legszerethetőbb és legtehetségesebb hegedűművésze, Hilary Hahn Paris címmel készített lemezt, arra gondoltam, Edith Piaf sanzonokat és Django Reinhardt-átiratokat tartalmaz majd – vagy legalábbis valami hasonlót. Tudják! Amitől az embernek rögtön robogózni támad kedve, meg Eiffel-tornyot nézegetni és holdfényben csónakázni, és röpke nosztalgiával gondolni 1899-re.

Ezzel sem lenne baj, Hilary Hahn azonban – bár amerikai – nem válik amerikai turistává Európa (egyik) kulturcsakrájában. Ez a lemez komoly komolyzene a legmagasabb minőségben.

A Francia Rádiózenekart a finn karmester, Mikko Franck vezényli. Azzal a lázálmos hévvel játszanak, ami a francia költészetet aranykorában jellemezte. 

156586465_285146362970503_5658236913422414480_o-150437.jpg

Hilary Hahn új lemezével

De nem a sztereotipikus franciaság jellemzi a lemezen hallható alkotásokat, egyetlen egyszerű tény köti őket össze: mindegyik műnek Párizsban volt az ősbemutatója. Ernest Chausson hegedűre írt Poème című alkotásának 1896-ban, a legfiatalabb alkotásnak, Einojuhani Rautavaara posztumusz Két szerenádjának pedig 2019-ben. Közöttük Prokofjev D-dúr hegedűversenye hallható, amelynek oroszlánrészén az orosz szerző az októberi forradalom idején dolgozott 1917-ben, igaz, forradalmi hangulat nem nagyon van benne, a második tételben legfeljebb egy kis barbaro, atletikus hegedűfutamokkal. A darab egbukott amúgy Párizsban (vagy legalábbis árnyékba tolta Sztravinszkij Oktettje, amellyel egy műsoron szerepelt), de ezt most ne rójuk fel a városnak. Nem sok jobb interpretációját ismerjük az alkotásnak, mint amit Hahn ezen a felvételen prezentál.

A lemez legérdekesebb részeit talán sokaknak Rautavaara lírikus szerenádjai jelentik, amelyekről a szüzebb fül talán azt mondaná, hogy romantikus mester művei.

Nos, nem, ez nagyon is a 2016-ban elhunyt finn mester hangja, ezek a tömött akkordok a vonóskíséretben és a véget nem érő dallamok az ő jegyeit viselik. Hahn természetesen nem először találkozik Rautavaara zenéjével, nagy sikerrel játszotta a hegedűversenyét és Fantáziáját évekkel ezelőtt. A lemezen hallható egyik szerenádot a szerző szerelméhez, özvegyéhez, Sinikkához, a másikat az élethez írta. Most először rögzítik lemezen ezeket az alkotásokat. Örülünk, hogy vannak.

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk
Klasszikus ajánló

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.